Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kuće u zaseoku Stanići obranjene, požar gasilo i pet kanadera

08.08.2011. 22:00
Kuće u zaseoku Stanići obranjene, požar gasilo i pet kanadera


– Odmah po dojavi o požaru na teren smo uputili pet vozila i 15 djelatnika JVP Zadar kojima su se priključili i pripadnici DVD-a Pljusak iz Nina. Vatra je zahvatila gustu hrastovu šumu, a kako je puhalo jako jugo, vrlo brzo se širila prema kućama u zaseoku Stanići pa je zatražena zračna pomoć – Željko Šoša
Požar koji je nešto iza 13 sati zaprijetio kućama u zaseoku Stanići na predjelu između Visočana i Dračevca Ninskog ugašen je oko 16 sati, a u gašenju najvećeg ovogodišnjeg požara osim djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Zadar i DVD-a Pljusak, sudjelovale su i sve raspoložive zračne snage.
– Dojavu o izbijanju požara zaprimili smo u 13.07 sati nakon čega smo odmah na teren uputili pet vozila i 15 djelatnika JVP Zadar kojima su se odmah priključili i pripadnici DVD-a Pljusak iz Nina. Vatra je zahvatila gustu hrastovu šumu, a kako je puhalo jako jugo, vrlo brzo se širila prema kućama u zaseoku Stanići pa je zatražena zračna pomoć – ispričao nam je Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik. Prvi kanader na požarište je stigao već oko 13.40 sati nakon čega je pilot zatražio pojačanje pa je svega nekoliko minuta kasnije stigao i drugi. Procjenjeno je kako bi se s dva kanadera požar gasio i nekoliko sati, pojasnio je Šoša, pa je stoga zatražena i dodatna pomoć zračnih snaga.
– U jednom trenutku iznad požarišta se našlo pet kanadera i dva air traktora, ali nisu svi istovremeno gasili od 13 do 16 sati jer su oni povremeno odlazili i na dva požarišta na šibenskom području te ono kod Vrane gdje gori u minski sumnjivom području – kazao je Šoša dodavši kako je aktiviranjem većeg broja letjelica ušteđeno vrijeme, a ujedno i spriječena veća šteta.
– Kuće su obranjene već u 14.30 sati, ali je nastavljeno gašenje u dubini sve do 16 sati kada je požar stavljen pod kontrolu – rekao je Šoša dodavši kako su na terenu ostala devetorica vatrogasaca JVP Zadar i DVD Pljusak koji će obilaziti rubne dijelove požarišta. Njihov je zadatak, pojasnio je, obilazak rubnih dijelova požarišta s obzirom na veliku opasnost od ponovnog aktiviranja požara i rasplamsavanja vatre iskrama koje raspršuje jako jugo.
Prema prvim procjenama, u požaru koji se obiteljskim kućama primakao na svega stotinjak metara, izgorjelo je oko 70 hektara hrastove šume i nešto niskog raslinja.