Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Olga i Maša bez Irine

08.08.2011. 22:00
Olga i Maša bez Irine


– Danas sam se našla u dilemi da odgodim javnu izvedbu radionice, ali smo se na kraju dogovorili da odstojimo dvije situacije u prvom činu u kojima se pojavljuje Irina, uz obavijest publici da Irina zbog bolesti danas nije s nama, rekla je Brkljačić
Izvebom prvog čina, “Doručak u 12”, Čehovljeve drame “Tri sestre” jučer je otvoren festival suvremenog kazališta Zadar snova. S malim kašnjenjem, u podne i petnaest minuta, u dvorištu ul. Borelli 3, pored galerije Morsky publika je imala priliku vidjeti isječak iz nastajanja predstave. Predstavu je postavila koreoografkinja i redateljica Jasna Frankić Brkljačić, a nakon jučerašnjeg prvog čina, danas i sutra bit će prikazan i ostatak “Tri sestre” nakon čega će na istoj lokaciji biti uprizorena čitava koreodrama. Cilj je bio, prikazivanjem radionica, prikazati kako nastaje predstava, ali i komunikacija s publikom.
Jasna Frankić Brkljačić rodom je iz Zagreba, a zadnjih osam godina živi i radi u Zadru kao nastavnica suvremenog plesa u Glazbenoj školi Blagoje Bersa. Ovo je njezin prvi samostalni autorski projekt.
– Radi se o Čehovljeve “Tri sestre” kao koreodrami. U predstavi uspostavljam suodnose svih muških likova kao glumaca i svih ženskih likova kao plesača i spajam te dvije energije i vrste izražajnosti, pojasnila je Brkljačić.
Izvođači koji su jučer igrali i koje ćemo vidjeti danas i sutra svi su Zadrani, osim mladog tuzlanskog glumca Dalibora Brkića. Na samom projektu sudjeluje petnaest ljudi.
Tri sestre su tri Zadranke za koje je Brkljačić istaknula kako su inspiracija za likove. Lik Irine glumi Stošija Vukić Zrinski, Olgu Sanja Petrovski dok je Maša Iva Burčul, no na prikazivanju jučerašnjeg prizora “Doručak u 12” pojavile su se samo dvije sestre. Naime, Stošija Vukić Zrinski razboljela se u posljednji trenutak te je prvi čin prikazan bez Irine.
– Danas sam se našla u dilemi da odgodim javnu izvedbu radionice, ali smo se na kraju dogovorili da odstojimo dvije situacije u prvom činu u kojima se pojavljuje Irina, uz obavijest publici da Irina zbog bolesti danas nije s nama, rekla je Brkljačić ističući kako se nada da se radi samo o kratkotrajnoj virozi i da će Irina ipak glumiti u ostala tri čina i samoj predstavi.
Skromna scenografija i odjeća starinskog štiha savršeno su se uklopili u prostor dvorišta Ulice Borelli 3. Upravo zbog svog pomalo ruševnog i dotrajalog izgleda izabrano je ovo dvorište.
– Ovo mi je jedno od najljepših dvorišta i naravno uvijek kad se radi tekst dolazi do prepoznavanja, a ovaj prostor prepoznat je kao najidealniji prostor u smislu ljepote, ali i trajanja i čežnje za prošlošću, zaključila je redateljica ističući kako su stanari bili izuzetno susretljivi.
Kako bi publika što više sudjelovala nakon odigranog “Doručka u 12” organiziran je pravi doručak i druženje s glumcima. Danas u 22.45 sati bit će odigrani činovi “Maskenbal” i “Požar”, publici će se podijeliti maske, odjeća, a osjetilno iskustvo sudjelovanja neće izostati ni u posljednjem IV. Činu, “Sapunici”, u srijedu u 19.30 sati.