Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Masna mrlja otjerala kupače

Autor: Suzana Bandić

08.08.2013. 22:00
Masna mrlja otjerala kupače

Foto: Siniša KLARICA



– Puhalo je jugo pa je “razbilo” masnoću koja je plivala, ali sam uvjeren kako ona nije bila opasna za zdravlje ljudi. Više je ružna za vidjeti – Benito Pucar


Je li masna mrlja koja je u srijedu plivala u moru sve od Punte Bajlo pa do bazena na Kolovarama opasna za kupače sa sigurnoću će se znati u subotu, a ujedno i njezino podrijetlo.
– Izuzeli smo uzorke mora i poslali na analizu čim smo obaviješteni da je u moru viđena masna mrlja nepoznata podrijetla. Izišli smo na teren u jutranjim satima, oko devet, i zamijetili tragove masnoće u krajevima te nešto malo na moru. Nismo zatekli masne “krpe” kao što to zna biti i kao što su nam dojavili građani, a po svemu sudeći masnoća je organskog podrijetla – rekao je Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo ne željevši komentirati špekulacije kako je riječ o masnoći koja je iscurila iz pogona riboprađivačke tvrtke Adria u Gaženici.
– Puhalo je jugo pa je “razbilo” masnoću koja je plivala, ali sam uvjeren kako ona nije bila opasna za zdravlje ljudi. Više je ružna za vidjeti – zaključio je Pucar dodavši kako je u nadležnsti inspekcija da utvrde izvor onečišćenja, no da i oni čekaju rezultate istraživanja za ukupnu masnoću i mineralna ulja u uzorcima mora sa zadarskih plaža Punta Bajlo, Karma, Ženski banj, Kolovare i kraj bazena.