Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bivša supruga već u strahu od njegovog izlaska iz zatvora

Autor: Suzana Bandić

08.09.2009. 22:00
Bivša supruga već u strahu od njegovog izlaska iz zatvora

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ona se nada da neće završiti kao još jedna statistička brojka među onim ženama koje su na vrijeme tražile pomoć, ali ju na vrijeme nisu dobile. Zlostavljanim ženama teža je psihička od fizičke boli, pa tako i našoj sugovornici
Saša Brkljača (34) sjeo je jučer na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru, gdje se protiv njega vodi sudski postupak zbog posjedovanja opojnih droga i prijetnje smrću bivšoj nevjenčanoj supruzi A. B. (22), njezinom ocu, majci i sestri. Na jučerašnju sudsku raspravu Brkljača je doveden u lisičinama i u pratnji pravosudnih policajaca gdje izdržava pravomoćnu šestomjesečnu zatvorsku kaznu zbog nasilja u obitelji, no zbog nedolaska njegovog odvjetnika jučerašnja je rasprava odgođena.
Ako mu se ne produlji pritvor Brkljača bi, kako nam je rekla njegova nevjenčana supruga, iz zatvora trebao izići početkom slijedećeg mjeseca, a tada, sa strahom je dodala, “zna što ju čeka”.
– Znam da neću proći dobro i da će on pokušati ostvariti svoje prijetnje, a neće mu biti ni prvi put – rekla je na granici suza 22-godišnja A. B., dodajući kako ne zna kud da krene niti kome da se obrati za pomoć. Njezin nevjenčani suprug zlostavljao ju je i psihički i fizički pune dvije godine, pa čak i nakon što ga je, upravo iz tih razloga, početkom godine napustila i s malodobnim djetetom i otišla živjeti kod svojih roditelja.
On je i tada nastavio s prijetnjama, kako onim usmenim, tako i putem SMS poruka, a u nizu primljenih našle su se i one sadržaja: “bljuvat ćeš i ti krv kad-tad i tražiti pomoć”, te “ako triba sudit ću i tebi i sebi, ovo sve predaj policiji i riskiraj sve, ali znaj ja sam ovaj put odlučio ići do kraja… nitko ti ovaj put neće pomoći”. U više navrata njegove je prijetnje prijavljivala policiji i tražila od njih zaštitu. Konačno, u veljači ove godine uspjela je ishoditi zabranu prilaženja i uznemiravanja koja mu je izrečena u prekršajnom postupku, da bi tek dva mjeseca kasnije, a nakon što je on tu odredbu prekršio, Državno odvjetništvo umjesto uvjetne kazne, zatražilo zatvorsku.
Istukao ju i na radnom mjestu
– Radim kao prodavačica, a dobro se sjećam da sam tog 5. ožujka odrađivala poslijepodnevnu smjenu. Moja sestra je bila u prolazu pa je svratila, a upravo u tom trenutku bivši se suprug u alkoholiziranom stanju samo pojavio na vratima i počeo me vrijeđati i prijetiti mi, iako je imao zabranu prilaženja na bliže od 20 metara. Obuzeo me neopisiv strah i dok sam u dijelićima sekunde panično smišljala što učiniti, on je udario i odgurnuo moju sestru, pa nasrnuo na mene. Najprije me udario šakom u predjelu slijepoočnice i nekoliko puta po licu, a onda me preko željeznog nosača za odjeću bacio na pod – prisjećala se još vidno potresena A. B. dodajući kako je u cijeloj toj priči sreća što je kolegica iz susjedne trgovine sve to vidjela pa je pravovremeno viknula da će zvati policiju. Tada je Brkljača odustao od svog nauma da se s bivšom suprugom i njezinom sestrom razračuna šakama. Stao je na svega desetak metara dalje i otuda ju je promatrao stvarajući joj nervozu i psihičko opterećenje. Stoga je pozvala policiju, no kako je rekla, srećom joj nije hitno trebala njihova pomoć. Naime, prema njezinoj priči, a koju, kaže, mogu potvrditi njezina sestra i nekoliko kolegica, policajac se pojavio tek 45 minuta nakon prijave da bi joj tada rekao kako on tu više ništa ne može učiniti.
– Pokazala sam policajcu sunčane naočale koje su mom bivšem suprugu pale s glave dok me je udarao i rekla mu neka ih uzme kao dokaz ili da mu ih vrati, a on mi je odgovorio kako to mogu i sama učiniti. Upitala sam ga zna li on uopće zbog čega sam pozvala policiju i što će poduzeti s obzirom da moj bivši suprug i dalje stoji na svega desetak metara dalje. Tada je otišao do njega, a potom se vratio i rekao mi: “Gospođo, on je udaljen devet koraka, a to je 20 metara. Ja tu ne mogu ništa”. Te njegove riječi su me dotukle, pa sam mu drsko odbrusila pitavši ga koju je on školu završio ako je devet koraka njemu 20 metara i vratila se natrag u trgovinu, ispričala nam je A. B. dodajući kako je nakon tog incidenta ipak Državno odvjetništvo umjesto uvjetne kazne zatražilo strožu, bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine na koju je u svibnju Brkljača nepravomoćno i osuđen.
Smatrala je kako je i to premalo za sav pretrpljeni strah, uvrede, omalovažavanje, ponižavanje i fizičko zlostavljanje koje je ona pretrpjela, no nadala se kako bi u tom vremenskom roku on ipak mogao shvatiti što je učinio te da bi u konačnici kazna mogla imati nekakav pozitivan učinak na njega.
Nadala se strožoj zatvorskoj kazni
No, njezine nade pale su u vodu zajedno s prvostupanjskom presudom svega mjesec dana kasnije kada je Županijski sud prihvatio žalbu Brkljačinog odvjetnika na visinu sankcije te ju preinačio smanjivši mu kaznu na svega šest mjeseci.
– Zatvorsku kaznu od godine dana smanjili su mu na pola, a obrazloženje koje je sud dostavio više je nego smiješno. Ja sam se nadala kako ću do njegovog izlaska iz zatvora uspjeti “pohvatati konce” i započeti neki novi, normalan život, s našim maloljetnim sinom, a isto tako da će po odsluženju kazne i on shvatiti da je to najbolje i za njega. Međutim, nakon ovako male kazne ne vjerujem da je on izvukao ikakvu pouku, a još manje da se promijenio. Čak naprotiv, bojim se da za svoj boravak u zatvoru krivi isključivo mene i da će po izlasku biti još gori, požalila se A. B. naglašavajući kako na njegovo nasilno ponašanje uvelike utječu konzumacija alkohola i opojnih droga. Osim toga, prije nešto više od godine dana njegov mlađi brat se predozirao koktelom tableta i opijata što on još ni danas, tvrdi A. B., nije prebolio, a niti prihvatio kao nesretan slučaj, već za bratovu smrt krivi neke imaginarne osobe koje su mu, kako je u to vrijeme pisao u komentarima na gotovo svim portalima koji su o njegovoj smrti objavili vijest: “Podvalile i ubile ga.”
Pronašli mu metke, ali ne i pištolj
– Obrazloženje koje je stiglo uz odluku o smanjenju zatvorske kazne s godine dana na šest mjeseci zapravo je smiješno. Tamo se navodi kako u dokaznom postupku nije utvrđeno da mi je nedvojbeno on nanio ozljede za koje sam priložila liječničku dokumentaciju. Isto tako, što je ujedno i još smiješnije, tvrde kako nije dokazana ni njegova fizička nadmoć, a znatno je visočiji i širi od mene. U pretresu stana i drvarnice policajci su mu pronašli 38 komada streljiva za pištolj kojim mi je jednom prilikom prijetio, ali za sudu, budući mu taj pištolj nisu pronašli, to nije dokaz da ga on uistinu i posjeduje pa valjda onda nije niti opasan – razočarano je nabrajala A. B. te dodala da se nada kako se neće uvjeriti u suprotno baš na njenom primjeru. Napomenula je kako sve te fizičke ozljede koje joj je bivši suprug u protekle dvije godine nanio, a među koje ubraja i udarce u stomak u sedmom mjesecu trudnoće kada je gotovo izgubila bebu, nisu niti dijelom tako teške i bolne koliko one psihičke koje će nositi vjerojatno cijeli život.
– U prvoj presudi u obrazloženju izrečene kazne lijepo je pisalo da je sud uzeo u obzir i činjenicu kako je obiteljsko nasilje u Hrvatskoj u porastu, ali iz ovog mog primjera očito je kako se premalo čini na prevenciji i sankcioniranju nasilnika. Zlostavljane žene prepuštene su većim dijelom same sebi, a najveću pomoć zapravo dobivaju od svojih bližnjih – zaključila je A. B. dobacujući cinično još kako se nada da neće završiti kao još jedna statistička brojka među onim ženama koje su na vrijeme tražile pomoć, ali je nisu dobile.