Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Debakl na Wembleyu

Autor:

08.09.2009. 22:00
Debakl na Wembleyu

Foto: FAH



U današnjem susretu skupine 6 kvalifikacija za SP 2010., odigranom na londonskom Wembleyju, nogometaši Engleske su pobijedili Hrvatsku sa 5-1 (2-0). Strijelci za Englesku bili su Lampard (7-11m, 59), Gerrard (18, 66) i Rooney (77), a pogodak za Hrvatsku zabio je Eduardo (71). Engleska je ovom pobjedom osigurala prvo mjesto u skupini i plasman na SP.
Danas je u našoj kvalifikacijskoj skupini odigrana još jedna utakmica, Ukrajina je u gostima kod Bjelorusije odigrala 0-0, pa Hrvatska unatoč porazu još ima priliku osvojiti drugo mjesto i izboriti dodatne kvalifikacije. No, Engleska mora izvući barem neodlučeno u gostima kod Ukrajine.
Do kraja kvalifikacija Hrvatska gostuje u Kazahstanu (14. listopada), a Ukrajina igra na domaćem terenu protiv Engleske (10. listopada) i u gostima kod Andore (14. listopada).
Hrvatska je odigrala najlošiju utakmicu pod vodstvom izbornika Slavena Bilića. U prvom poluvremenu iznimno loše, konfuzno u obrani i bezopasno u napadu, a tek nešto bolji dojam ostavili smo u drugom dijelu.
Engleska je krenula agresivno i vrlo brzo to im se isplatilo, već u 7. minuti. Lennon je po desnom boku pobjegao Pokrivaču, ušao je u 16-erac, a Šimunić ga je srušio i skrivio kazneni udarac. Lampard je bio sigurni izvođač najstrože kazne i Engleska je povela sa 1-0
Pet minuta kasnije Runje je spasio našu mrežu nakon što je Barry s vrha 16-erca uputio odličan udarac.
Varijanta sa Pokrivačem na lijevom braniču, brzo je promijenjena jer je “curilo” po toj strani, pa je Pranjić vraćen na lijevi bok, a Pokrivač je otišao u vezni red.
Prvu smislenu akciju Hrvatska je izvela u 17. minuti, Kranjčar je prebacio na desni bok, Srna je uputio dobar centaršut, ali Mandžukićev udarac je završio iznad gola.
No, samo minutu kasnije Engleska je već vodila 2-0. Ponovno je Lennon imao puno prostora na desnom boku, ubacio je na drugu stativu, a Gerrard je neometan glavom poslao loptu u mrežu.
U 35. minuti ponovno neodlučnost naše obrane i nakon duplog pasa Lennon je izbio sam pred Runju, ali je hrvatski vratar odlično obranio. Još dva puta nas je Runje spasio, u 43. i 45. minuti. Oba puta je Heskey bio sam pred njim, a Runje je sačuvao mrežu.
Drugo poluvrijeme Hrvatska je počela sa dvije zamjene, umjesto Pokrivača i Olića u igru su ušli Rakitić i Petrić. Nakon tih promjena “Vatreni” su uspjeli uspostaviti kontrolu igre, a nakon kornera Srne u 50. minuti Mandžukićev udarac iz neposredene blizine završio je pored vratiju.
Pet minuta nakon toga jedna sporna situacija u kaznenom prostoru Engleske, Mandžukić je ubacio u peterac, a Johnson je se leđa naskočio na Eduarda koji se spremao glavom loptu poslati mrežu
I umjesto da Hrvatska dobije 11-erac, primili smo pogodak. Johnson je ubacio sa desnog boka, Križanac je zakasnio pokriti Lamparda koji je glavom zabio za 3-0 u 59. minuti.
Nakon lošeg uslijedilo je još gore. Ubačaj Rooneyja glavom je u mrežu pospremio Gerrard za 4-0.
Počasni gol za Hrvatsku postigao je Eduardo u 71. minuti. Nakon toga jedan hrvatski navijač je uletio na teren, ali je brzo ispraćen sa travnjaka.
Konačnih 5-1 za Englesku postavio je Rooney u 77. minuti nakon greške vratara Runje koji je loše ispucao loptu, ravno na noge engleskom napadaču
ENGLESKA: Green, Johnson, Upson, Terry, A. Cole, Lennon (Beckham, 80), Lampard, Barry, Gerrard (Milner, 80), Heskey (Defoe, 60), Rooney.
HRVATSKA: Runje, Srna, Križanac, Šimunić, Pokrivač (Rakitić, 46), Mandžukić, Kranjčar, Vukojević, Pranjić, Eduardo (Klasnić, 73), Olić (Petrić, 46).
STRIJELCI: 1-0 Lampard (7-11m), 2-0 Gerrard (18), 3-0 Lampard (59), 4-0 Gerrard (66), 4-1 Eduardo (71), 5-1 Rooney (77).
SUDAC: Alberto Undiano (Špa)
STADION: Wembley
GLEDATELJA: 87.000