Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Autobusom besplatno u Nizozemsku

08.09.2011. 22:00
Autobusom besplatno u Nizozemsku


Cilj prosvjeda je izreći duboko razočaranje protiv političkih i dirigiranih presuda i ocjena Gotovini, Markaču i drugim Hrvatima


Zadarske braniteljske udruge okupljene u  Zajednici braniteljskih  udruga sudjelovat će, 24. rujna, na velikom prosvjedu u  Den Haagu. Organizator Hrvatski svjetski kongres najavio je prosvjed na 10 hektara  velikom travnjaku Het Malieveld u 10 sati ujutro. Hrvatskim braniteljima bit će  to iscrpljujući put budući da  nije predviđeno noćenje, već  će izravno iz autobusa krenuti u prosvjednu povorku.
Predsjednik koordinacije  braniteljskih udruga Ante  Martinac kaže da je cilj skupiti što više branitelja za koje  će biti organizirani autobusi.  Put u Nizozemsku za sve  prosvjednike je besplatan, a  kako bi se to ostvarilo,  očekuje se i odaziv sponzora.
Još prije branitelji su istaknuli da je cilj prosvjeda  izreći u gradu, sjedištu tribunala za bivšu Jugoslaviju,  duboko razočaranje protiv  političkih i dirigiranih presuda i ocjena hrvatskim generalima Gotovini, Markaču  i svim ostalim zatočenim Hrvatima iz BiH, a posebice  nebuloznom ocjenom „Oluje” kao zločinačkog pothvata.
Inače, bipolarizirana braniteljska populacija u Zadru  okupljena u dva tabora, ovog  puta je ujedinjena pa se prijave za sudjelovanjem u prosvjedu zaprimaju i u HIVDRA-i Zadar. Detaljnije informacije o putu u Nizozemsku bit će poznate nakon  sastanka koji će se održati u  ponedjeljak.
U međuvremenu, stigli su i  napuci o ponašanju na prosvjedu. Branitelji neće smjeti  doći u odori, nositi nikakve  druge zastave osim državnih, a i sve transparente morat će dati na uvid i verifikaciju nizozemskoj policiji.  Zakonom nisu dopušteni  natpisi koji pozivaju na  rušenje ustavno-pravnog poretka. Također, nije dopušteno isticanje nikakvih stranačkih obilježja. U Hrvatskom svjetskom kongresu  upozoravaju prosvjednike  da ne kreiraju niti donose sa  sobom vlastite letke, jer će  im isti biti podijeljeni na prosvjedu.