Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Manje mirovine za 60 tisuća umirovljenika

08.09.2011. 22:00
Manje mirovine za 60 tisuća umirovljenika


Nakon uključivanja dodataka umirovljenici bi mogli dobiti mirovine iznad 3,2 tisuće kuna, čime podliježu oporezivanju


Dodatak na mirovinu kojeg prima oko 300  tisuća umirovljenika postat  će i službeno dio mirovine,  predlaže to Vlada koja je u  Sabor poslala zakonske izmjene po kojima bi taj dodatak postao integrirani dio  mirovine od 1. siječnja.
Dodatak na mirovine  od  četiri do 27 posto isplaćuje  se kao zasebno primanje od   2007. godine kada je i uveden, a Vlada je pojasnila da  njegovim uključivanjem u  mirovinu građani postaju sigurniji jer taj dodatak nitko  neće moći ukinuti. U prosjeku je mjesečni dodatak  iznosio oko 351 kunu i on se  nakon promjena neće mijenjati niti će doći do povećanja mirovina. Dio umirovljenika, a u Vladi procjenjuju da ih je oko 60 tisuća,  nakon uključivanja dodataka, mogli bi dobiti mirovine  iznad 3,2 tisuće kuna, čime  podliježu oporezivanju. Dosad njihova primanja nisu  oporezivana jer je dodatak  kao posebna isplata bio neoporeziv. Ministar gospodarstva  Đuro Popijač poručio  je, pak, da su se s predloženim dopunama suglasili svi socijalni partneri, kao  i predstavnici umirovljenika.
Vlada je, kako je ranije  najavljeno, predložila i izmjene Ovršnog zakona po  kojima se u ovršnim postupcima imovina građana  neće moći prodavati za manje od polovice njezine vrijednosti, a svi oni koji isplaćuju porodiljne naknade,  dječje doplatke ili socijalne  pomoći, ta će sredstva  građanima koji su pod ovrhom morati isplaćivati na  poseban račun, a o tom   računu mora ih obavijestiti  Fina.  
Vlada je prihvatila i dopunu Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru  i to samo zato da  bi se olakšala provedba projekta Brijuni Rivijere. Izmjene omogućavaju da se kao  jedan slučaj tretira projekt  koji se proteže i na pomorsko dobro i na teritorij izvan  njega, što dosada nije bio  slučaj.
– Vladi se  omogućuje da  investitorima olakša provedbu projekata u državnom interesu, kao što je Brijuni Rivijera, rekao je ministar prostornog uređenja, zaštite  okoliša i graditeljstva Branko Bačić. Pojasnio je da taj  projekt podrazumijeva gradnju na pomorskom dobru i  izvan njega, što bi, prema  starim pravilima,  značilo da  se moraju raspisati dva natječaja i da se moraju birati  dva investitora za isti projekt.