Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Muzej stakla u sezoni posjetilo oko devet tisuća posjetitelja!

08.09.2011. 22:00
Muzej stakla u sezoni posjetilo oko  devet tisuća posjetitelja!


– Imali smo čak i posjet malezijske kraljice, posjetio nas je francuski veleposlanik, ruski veleposlanik, kineski veleposlanik, nabraja Fadić istaknuvši kako su zadovoljni i s brojem, ali i raznolikošću gostiju


Zadarski Muzej  antičkog stakla imao je  odličnu sezonu. Dok turisti  polako odlaze djelatnici  MAS-a zbrajaju rezultate, a  kako nam je rekao ravnatelj  Muzeja dr. sc. Ivo Fadić,  itekako imaju razloga za zadovoljstvo.
Sezona uspješnija od  lanjske
– Sezonom smo zaista vrlo  zadovoljni, kako sad stvari  stoje mislim da je uspješnija  nego prošlogodišnja. Posebno smo bili iznenađeni predsezonom zahvaljujući kojoj  je sezona počela već u svibnju. Tad je, naravno, bilo i  više grupnih posjeta preko  vaučera, dok smo u srcu sezone imali uglavnom pojedinačne posjete i to, koliko  smo mogli primjetiti po knjizi dojmova i po direktnom  kontaktu s gostima, dolazili  su nam gosti iz cijele Europe  te čak iz Afrike, Amerike,  Kanade… Jedan zaista širok  spektar posjetitelja, uz, naravno, domaće, kaže ravnatelj Fadić. Osim brojnih turista, koji su ove godine pokazali velik interes za MAS,  Muzej je ugostio i nekoliko  veleposlanika te jednu kraljicu.
– Imali smo čak i posjet  malezijske kraljice, posjetio  nas je francuski veleposlanik, ruski veleposlanik, kineski veleposlanik, nabraja  Fadić istaknuvši kako su zadovoljni i s brojem, ali i raznolikošću posjetitelja.
A brojkom od oko 9 000  posjetitelja tijekom sezone,  koliko je otprilike prošlo  kroz MAS, djelatnici Muzeja  mogu biti itekako zadovoljni.
Osim stalnog postava, tijekom sezone gosti su mogli  pogledati i nekoliko atraktivnih izložbi, demo radionice Muzeja te dva dokumentarna filma.
Izložbe, radionice, filmovi
– Uz stalni postav, cijelo  ljeto su nam radile i demo  radionice. Osim dokumentarca kojeg imamo u dvorani  za puštanje filmova priredili  smo još jedan o izgradnji  Muzeja pod naslovom “Od  Palače do Muzeja”, a imali  smo i vlastitu izložbu na tu  temu u našoj maloj dvorani.  Vrlo smo zadovoljni jer smo  upravo u predsezoni i dio  sezone imali vrhunsku umjetnicu, gospođu Ljerku  Njerš, s njezinim staklima,  dakle, suvremena obrada, ali  jedna zaista svjetska umjetnica. Nakon toga imali smo  kombinaciju etno i stakla  izložbom “Staklo u glini” kojom je ovdje gostovao Predrag Petrović Pepi. Tu su,  osim tradicijske grnčarije i  iškog lončarstva, bili predstavljeni i njegovi radovi u  kombinaciji stakla i tradicijske keramike, istaknuo je  Fadić, a najavio je i događanja koja očekuju MAS  tijekom jeseni:
– Evo sad za, rekao bih kraj  sezone i za podsezonu, pripremamo “Staklo Gnalića”, a  nadam se da ćemo to uspjeti  realizirati negdje  do 27. ili  28. rujna. 29. rujna je  Međunarodni kongres podvodne arheologije pa bismo  bili vrlo sretni da to uspijemo  napraviti i za tu prigodu, a  nakon toga radimo opet jednog suvremenog autora,    Dražena Trogrlića s njegovim staklenim izrađevinama. On je jedan od onih, kao  što je bio Anton Vrlić, iz  škole Goldonija, sljedbenik  jednog vrhunskog umjetnika  koji je imao staklo kao medij  umjetničkog izražavanja.
Iako u Muzeju trenutno  nije postavljena nikakva gostujuća izložba, Fadić ističe  kako, uz stalni postav, posjetitelji imaju što vidjeti.  Demo radionice nastavljaju  se i dalje, tu su i dva zanimljiva dokumentarna filma, a uskoro će u Muzeju  biti otvorena i nova zanimljiva izložba “Staklo Gnalića”.


“Made in Zadar” suveniri




Svoju ponudu Muzej antičkog stakla temelji i na unikatnim suvenirima koji nastaju u muzejskim demo radionicama. Gosti tako kući mogu ponijeti uspomenu u  obliku nakita, tanjura ili replike antičkih staklenih predmeta čiju izradu su vidjeli na plameniku ili u radionici  puhanja stakla.
– Najprije, zadovoljni smo sa samom ponudom suvenira  jer danas imamo preko 160 različitih artikala, što od  stakla, što publikacija i ostalih predmeta u ponudi. Tu  doslovno nema pravila, koji put imamo jako puno gostiju, a malu prodaju suvenira, a koji put malo posjeta, a  suvenirska prodaja je vrlo bogata. Sve u svemu iznimno  smo zadovoljni i s prodajom suvenira kao jednim aspektom naše ponude. Ljudi su očito prepoznali o čemu  se radi i rado kupuju i slobodno puhano staklo koje  nastaje ovdje u našoj puhaonici, kao i predmete koji  nastaju u fuziji, toj drugoj tehnici ili nakitne predmete  koje radimo ovdje na plamenicima. Mislim da je interes  za svim tim što nudimo gostima podjednak, kaže Fadić.


Od devet do devet


Muzej antičkog stakla u Zadru jedan je od rijetkih čija  su vrata otvorena posjetiteljima u pravom smislu te  riječi. Naime radno vrijeme MAS-a je od 9 do 21 sat  svakim radnim danom pa čak i nedjeljom i blagdanima.
– Tradicionalno od otvaranja radimo od 9 ujutro do 21  navečer i takvo radno vrijeme imat ćemo i cijeli deveti  mjesec. A kakva je potreba? Pa potreba je utoliko jer  smatram da, čak i ako dođu dva posjetitelja u neko  gluho doba dana, ili po onoj najvećoj sparini, je vrijedno imati otvorena vrata i da gost doslovno ne naiđe  na zatvoren Muzej. Reklo bi se, eto, možda se to ekonomski ne isplati, ali mislim da je nužno, zaključio je  Fadić.