Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Puno neizvjesnosti i jedan cilj – ostanak

08.09.2011. 22:00
Puno neizvjesnosti i jedan cilj – ostanak


Ne dolazim ni s kakvim velikim obećanjima, u Biograd sam došao raditi i pokušati izvući maksimum iz ove zanimljive momčadi – kaže Zoran Mikulić, trener


Iako je  rukomet sport u kojem je Hrvatska  svojevremeno bila svjetski i olimpijski prvak te europski doprvak od  rukometa, u Hrvatskoj rijetki (dobro) žive. Zoran Mikulić jedan je od  onih koji je shvatio da rukomet kod  nas teško može biti posao (premda je  1996. godine u Atlanti s Hrvatskom  osvojio zlatnu olimpijsku medalju),  pa se nakon odlaska s klupe premijerligaša Splita (svojevemeno je  kao trener Splita s igračima išao brati  grožđe za klupskog sponzora) okrenuo poslu trgovačkog putnika. Tako  je Mikulić ostavio rukomet u drugom planu. Posao trgovačkog putnika ima i danas, ali u međuvremenu  se ponovno vratio “prvoj ljubavi” te  je od prije tri tjedna postao trener  rukometaša Biograda.
– Pozvali su me iz Biograda i  odlučio sam pokušati. Ne dolazim ni  s kakvim velikim obećanjima, u Biograd sam došao raditi i pokušati izvući maksimum iz ove zanimljive  momčadi. Dogovor je da sigurno ostajem do polusezone. Tada ćemo ponovno sjesti i razgovarati o tome  kako dalje – prvi su Mikulićevi dojmovi nakon preuzimanja biogradskog prvoligaša. Biograd je lani bio  uvjerljiv u Drugoj ligi, momčad se u  međuvremenu pojačala, ali svejedno  mnogo je upitnika pred početak nove  sezone koja klubu iz kraljevskog grada sutra donosi gostovanje u Senju.
Treninzi i(li) posao
– Momčad je solidne kvalitete. Ono  što je dobro jest da smo pokriveni na  svim pozicijama i nemamo nijedno  mjesto u sastavu za koje bih mogao  reći da nam nedostaje igrača. No imamo problema u taktičkom dijelu.  Igrači su još fizički nespremni i to je  ono na čemu radimo od kada sam  došao. Još traje turistička sezona  zbog čega mnogo igrača ima obveza  na poslu, pa smo rijetko bili kompletni na treninzima. Problem je i taj  što sam došao dosta kasno, pa nismo  uspjeli u potpunosti posložiti pripreme onako kako bismo to napravili da  sam došao ranije.
I dok je u sezoni 2004/05. bio u  Zadru Mikulić se nije razbacivao s  izjavama. Slično je i danas u Biogradu. Za razliku od Marina Tomića,  predsjednika kluba, koji govori o  tome da Biograd može preskočiti i  Prvu ligu, Mikulić razmišlja sasvim  u drugom smjeru.
– Moj je najvažniji zadatak pomoći  momčadi da ostane u Prvoj ligi. To  neće biti lako ostvariti, ali uz pravi  rad imamo se pravo nadati da u toj  ligi nećemo biti samo prolaznici. Rukomet je samo sport, a u sportu ne  pobjeđuju uvijek favoriti. Biograd  sigurno nije favorit za ulazak u Premijer ligu, no imat ćemo što pokazati, a to se moglo vidjeti i na  trening utakmicama.
Pojedinačni napredak
S obzirom na manjak igrača na treninzima Mikulić uz momčadski kombinira i pojedinačni rad s igračima.
– Pokušavam svakom igraču pojedinačno pomoći, jer svaki pojedinačni  napredak u konačnici je koristan i za  cijelu momčad. Iako Biograd ima nekoliko iskusnih igrača, svi oni zajedno  s mlađima još mogu individualno napredovati. Stoga osim što će nam pojačanja biti igrači koji su došli ovoga  ljeta, očekujem da će nam pojačanje  biti i svaki onaj igrač koji će dati više  od onoga što je do sada davao. To je  nužno, jer velika je razlika u kvaliteti  između Prve i Druge lige, bez obzira  na to koliko je Biograd lani u Drugoj  ligi uvjerljivo pobjeđivao.
U hrvatskom klupskom rukometu  u svakoj ligi domaći teren je nevjerojatna prednost. Stoga onaj tko  počne gubiti kod kuće teško može  izbjeći najugroženije pozicije.
– Momčad se priprema za cijelu  sezonu, a to znači za domaće i gostujuće utakmice. Kada počne borba  za bodove, vidjet ćemo kako ćemo se  snaći. Praksa iz prijašnjih sezona pokazuje da se na domaćem terenu bodovi ne smiju gubiti. Svjesni smo toga  tako da nam u domaćim nastupima  treba i podrška publike. Ove sezone u  Biograd će doći niz kvalitetnih protivnika i gledatelji će u našoj dvorani  moći uživati u dobrom rukometu.


Momčad




Za Biograd će u sezoni  2011./12. nastupati: Ivan Cota  (?), Tomislav Tomić, Mario  Knežević (vratari), Leo Zorica,  Marko Punoš, Marino Troskot,  Ivan Pelicarić, Ivan Katuša,  Ante Stojanov, Filip Kvartuč  (krila), Roko Fabijan, Ante Sakić, Frane Raspović, Marko  Morović, Tomislav Stojanov  (kružni napadači), Ivan Buovac, Šime Markić, Danijel Duvnjak, Josip Mikulić, Kristijan  Brkljača, Ivan Prorega, Ivan  Abramović (vanjski).


Trener Zadra, Olimpije i Splita


Zoran Mikulić u sezoni 2004./05. kao trener (iako je došao kao  igračko pojačanje) sa Zadrom je ispao iz Prve lige.
– Zadar je imao mladu momčad koja je rukometu mogla dati još  mnogo. Nažalost, sve je završilo tako kako je završilo. Pokušali  smo da bismo izborili ostanak u ligi, ali nismo uspjeli. Ono što  se kasnije događalo u Zadru nisam posebno pratio.
Nakon Zadra Mikulić je trenirao niželigaša Olimpiju, a značajan  trag ostavio je na klupi prvoligaša Splita gdje je trenirao i dva  Zadranina, Domagoja Suraća i Josipa Nekića. Split je Mikulić  vodio u sezoni 2008./09. i ostvario odlične rezultate.


Zorica: Vrijedimo Prve lige


Leo Zorica već je “sto godina” igrač Biograda. Dugi staž i borbenost  na svakoj utakmici donijela mu je i status kapetana momčadi. Za  Zoricu, Danijela Duvnjaka, Ivana Katušu, Tomislava Tomića i još  nekolicinu nešto mlađih igrača, među kojima se posebno ističe Šime  Markić, ulazak u Prvu ligu s matičnim Biogradom vrhunac je karijere.
– Najvažnije je da su nam ostali svi igrači od prošle sezone, a uz  one koje su nas pojačali dodatno smo dobili na kvaliteti. Prva liga  je veliki izazov jer većina nas u tom natjecanju nikada nije igrala.  Uvijek smo željeli doći u situaciju s Biogradom pokušati igrati u  rangu višem od Druge lige. Znamo da je pred nama teška sezona,  prema nekim informacijama ima najmanje 6-7 klubova koji su dosta  uložili u momčad i nadaju se ulasku u Premijer ligu – kaže Zorica.
Lani je Biograd rijetko gubio bod(ove), no u Prvoj ligi Zoricu i  suigrače čekaju znatno teži protivnici.
– Ne bojim se da bismo mogli upasti u niz poraza niti da bi nas bilo  koji poraz, ma kakav on bio, mogao previše poremetiti. Većina  igrača ima dosta iskustva i očekujem da ćemo znati kvalitetno  reagirati u svakoj situaciji, pa i onoj kada porazi budu neminovnost.  Vjerujem da vrijedimo Prve lige bez obzira na sve poteškoće koje  nas prate. Istina je da smo kasno počeli pripreme, još nema  tečnosti u našoj igri, ali kad počne borba za bodove sve se to može  promijeniti. Svakako, ostanak u ligi bio bi veliki uspjeh.