Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Ravnatelj policije koristi represivni aparat za privatni obračun”

08.09.2011. 22:00
“Ravnatelj policije  koristi represivni aparat  za privatni obračun”


– Ovako revan i posve neosnovan angažman zadarskih inspektora je, također, očito posljedica naloga glavnog ravnatelja gdje se ovaj put u privatnu svrhu zlorabi položaj i potiču policijski službenici da prekorače svoje ovlasti, a opet s ciljem zaštite privatnih interesa i demonstracije moći ravnatelja i njegove štićenice gospođe Čuljak, zaključuje Vladimir Šelebaj-Sellier


Vladimir Šelebaj-Sellier, suprug  HTV-ove urednice Dijane  Šelebaj-Čuljak, jučer je iz Pariza ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku  poslao pritužbu na rad policije u kojoj se žali na postupanje ravnatelja policije  Olivera Grbića, ali i dvojice  zadarskih inspektora koji su  mu pretresali stan u Zadru.  Šelebaj-Sellier u pismu se  žali da ga supruga pokušava  opljačkati te da joj u toj namjeri, a koristeći svoj utjecaj i  položaj, svesrdno pomaže  Grbić.
– Pismo koje spominjete  zaprimili smo danas i u tijeku  su izvidi i provjere svih navoda, nakon čega ćemo se  očitovati i po potrebi poduzeti adekvatne radnje – kratko je prokomentirao Krunoslav Borovec, glasnogovornik policije, napomenuvši  kako se isto odnosi i na zadarske inspektore koje Šelebaj-Sellier u svom pismu proziva.
Kao motiv za prekoračenje  Grbićevih ovlasti Šelebaj-Sellier navodi ljubavnu  vezu između ravnatelja policije i njegove uskoro bivše  supruge, napominjući kako  je ta veza ujedno i razlog  dvaju aktualnih razvoda braka – njegova i Grbićeva. Prevareni poduzetnik osobno se  obratio ministru Karamarku  tražeći od njega zaštitu  građanskih prava u Republici  Hrvatskoj, dostojanstva, a isto tako i imovine, koja su mu,  kako je naveo, “ozbiljno  ugrožena radom policije, odnosno očitim prekoračenjem  ovlasti represivnog aparata i  glavnog ravnatelja policije  gospodina Olivera Grbića”.
Zadarski inspektori izvan  ovlasti?
– Preljubi se događaju i sami po sebi nisu ni spomena  vrijedni, no problemi nastanu kada se zbog toga u privatne imovinsko-pravne odnose umiješa represivni aparat po nalogu glavnog ravnatelja koji tu, očito, štiti neke svoje osobne interese zlorabeći svoj položaj i funkciju  – piše Šelebaj-Sellier ministru, napominjući kako je sve  krenulo po zlu kada je tijekom brakorazvodne parnice njegova supruga zatražila  diobu bračne stečevine u iznosu od gotovo šest milijuna  kuna, većinom iz prodaje zajedničke nekretnine. Za navedenu imovinu sa suprugom se bori na zagrebačkom  Općinskom sudu, no navodi  kako je HTV-ova urednica  posegnula i tamo gdje, po  njegovu mišljenju, nije nikako smjela. Riječ je o stanovima u Zadru, na predjelu  Relje, za koje tvrdi kako su  isključivo njegovo vlasništvo  te da se Grbić i tu umiješao i u  posve privatne svrhe iskoristio represivni aparat MUP-a.
– U petak, 26. kolovoza  2011., gđa. Čuljak u pratnji  inspektora Damira Sankovića, Opći kriminalitet i droga, MUP Zadar, s početkom u  8.15 sati ujutro, u mom odsustvu (gđa. Čuljak je znala  da sam na putu) vrši očevid u  stanovima na adresi Kneza  Višeslava 6c Zadar, čiji sam  ja isključivi posjednik. Ističem da gđa. Čuljak nije niti  vlasnik, niti posjednik istih  nekretnina (također nema ni  ključeve), niti se može legitimirati kao takva bilo kakvim dokumentima – navodi u  pismu poduzetnik, napominjući kako je povod za očevid  policije u stanovima bila navodna sumnja Čuljak u  krađu i provalu stanova. Ističe kako su policijskom  očevidu na zadarskoj adresi  Kneza Višeslava svjedočili  njegovi prijatelji koje je zamolio da mu prenesu  određene pokretnine u skladište, jer je jedan od stanova  u vlasništvu PBZ Leasinga,  koji je zatražio stupanje u  posjed u prazan stan.
– Tom prilikom isti su bili  podvrgnuti ispitivanju od  strane inspektora i oni su ga  zamolili da sa mnom odmah  stupi u kontakt, no on to nije  učinio, već me policija kontaktirala tek u 14 sati, nakon  moje osobne intervencije –  pojašnjava Šelebaj-Sellier,  dodajući kako je tek tada dobio priliku uopće razgovarati  s odgovornom osobom. A to  je u ovom slučaju, navodi,  bio inspektor Tomislav Škara, zaposlenik u PU zadarskoj. On je i njemu, ističe,  postavljao brojna detaljna i  deplasirana pitanja te je, na  njegovo čuđenje kako je provedena cijela intervencija,  samo odgovorio da će zapisnik proslijediti DORH-u.
Pretresli mu stanove bez  pravne osnove
No tu nije kraj njegovim  pritužbama. On naime, u pismu navodi da bi sve bilo drugačije da ga je netko iz zadarske policije prije samog  očevida u stanovima u Zadru  kontaktirao te da u tom  slučaju ne bi ni bilo potrebe  za bilo kakvom intervencijom, a još manje za očevidom  ili zapisnikom koji se šalje  DORH-u.
– Bez da ulazimo u pravni  meritum stvari posjeda, vlasništva itd., očito je da se radi  o nerazriješenim bračnim odnosima za koje je isključivo  nadležan sud, a ne policija i  da se ne radi o potencijalnom  počinjenju nekog kaznenog  dijela ili ometanja javnog reda ili mira – žali se Šelebaj-Sellier ministru te pojašnjava kako on sam nikako  ne može „po vlastitom nalogu” otuđiti stvari čiji je  vlasnik i/ili posjednik ili barem suposjednik, a smatra  kako to ne može biti predmet  bilo kakve prijave DORH-u  te da bi tu činjenicu svakako  trebali znati viši policijski  službenici, zadarski inspektori.
– Ovako revan i posve neosnovan angažman zadarskih inspektora je, također,  očito posljedica naloga glavnog ravnatelja gdje se ovaj  put u privatnu svrhu zlorabi  položaj i potiču policijski  službenici da prekorače svoje  ovlasti, a opet s ciljem zaštite  privatnih interesa i demonstracije moći glavnog ravnatelja policije i njegove  štićenice gospođe Čuljak, te  pokušaja zaplašivanja mogućnostima represivnog aparata – zaključuje Vladimir  Šelebaj-Sellier, navodeći još  cijeli niz problema s policijom na zagrebačkom području.
Zadarska policija jučer se  na pljusak optužbi nije mogla  očitovati, no to će učiniti čim  provjere sve optužbe koje idu  na adresu njihove dvojice kolega.


“Zadarski inspektori obavili očevid na ‘mig’ Dijane Čuljak”




Žaleći se ministru Tomislavu Karamarku na postupanje dvojice zadarskih policijskih inspektora, suprug HTV-ove urednice Dijane Čuljak,  Vladimir, naveo je kako je očito da iza svega  stoji ravnatelj policije Oliver Grbić, inače Zadranin. Tu tvrdnju potkrepljuje činjenicom da  su policijski inspektori, a ne uobičajena policijska patrola, intervenirali rano ujutro na njegovoj zadarskoj adresi, tamo radili očevide,  ispitivali i potom slali zapisnike na zahtjev i  „mig” gđe. Čuljak. Navodi kako to proizlazi i iz  činjenice da ona taj svoj zahtjev i pravni interes  ničim nije mogla legitimirati, ironično dodajući  kako su na isti način policijski inspektori mogli  upasti i u obližnji dućan ili kafić, a napomenuo  je i kako je cijela situacija bila takva da su oni  “u roku od 5 minuta mogli utvrditi da nemaju  nikakvu nadležnost i da se očito ne radi o  potencijalno kriminalnoj radnji”.