Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Revizija pronašla sitne propuste

08.09.2011. 22:00
Revizija pronašla sitne propuste


U izvješću Državnog ureda za reviziju o obavljenoj financijskoj reviziji Zadarske županije za 2010. godinu i ove je godine dano uvjetno mišljenje.
– Dogodili su se sitni propusti u dijelu prihoda te postupcima javne nabave i činit ćemo sve da ih ne ponovimo, kazala je Bibijana Baričević, a župan Stipe Zrilić napomenuo da je bilo propusta koji se nisu smjeli dogoditi


Zadarska županija u prvih šest mjeseci ove  godine ostvarila je slabije  prihode od planiranih, nešto  više od 70 milijuna kuna, a  rashodi su bili 59 milijuna,  dok je višak koji je nešto  veći od 10 milijuna još od  prošle godine, rečeno je to  na jučer održanom kolegiju  župana gdje se između ostalog raspravljalo o radu  županijske samouprave u  prvom polugodištu, ali i izvješću Državnog ureda za  reviziju o obavljenoj financijskoj reviziji Zadarske  županije za 2010. godinu,  koji je i ove godine dao  uvjetno mišljenje.
– Dogodili su se sitni propusti u dijelu prihoda te  postupcima javne nabave i  činit ćemo sve da ih ne  ponovimo, kazala je Bibijana Baričević, pročelnica za  financije i proračun, dok je  župan Stipe Zrilić napomenuo da je bilo propusta koji  se nisu smjeli dogoditi.
ŽUC u minusu, KLZ i  Narodni u plusu
Izvješće o radu Županijske uprave za ceste Zadarske županije pročitao je ravnatelj ŽUC-a Mile Fabijan,  koji je rekao da manjak  prihoda od 4,56 posto, odnosno minus od 2 milijuna  kuna nije zabrinjavajući te  da se dogodio zbog zastoja u  realizaciji prihoda, a napomenuo je i da u županiji  konstantno raste broj registriranih vozila. Ove su  godine registrirana 1.033  vozila više nego lani, a dio  sredstava od registracije ide  u ŽUC-u. Izvješće je prihvaćeno i ići će na skupštinu.
U izvješću o radu Kazališta lutaka i Narodnog  muzeja situacija je bila dosta bolja. Naime, obje ustanove ostvarile su veće  prihode nego prošle godine,  a ravnateljice je javno pohvalio i pročelnik Šimunić.
Kazalište lutaka je za prvih šest mjeseci ove godine  ostvarilo 210 tisuća kuna,  dok je cijeli prošlogodišnji  prihod ove ustanove iznosio  188 tisuća kuna. Narodni  muzej je do početka rujna  uprihodovao 98 tisuća kuna,  a u cijeloj prošloj godini  60.500 kuna.
– Ovo polugodište obilježio je SLUK i završetak  zgrade Kazališta lutaka za  koju očekujemo tehnički  pregled. Predstava Michelangelo Buonarotti, koja je  namijenjena starijima, pokazala je da možemo biti u  razini s velikima. U četiri  ciklusa imali smo 9.365 gledatelja. Ostvarili smo prihod  od 220 tisuća kuna, kazala  je Iris Pavić-Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka i dodala da još čekaju da UO  Grada Zadra oformi komisiju koja će pregledati novu  zgradu.
Sufinanciranje prijevoza za  srednjoškolce
Renata Peroš, ravnateljica  Narodnog muzeja Zadar,  pohvalila se uspješnim poslovanjem. Prihodi su bili  veći od rashoda, a kao najvažniji događaj u ovom polugodištu navela je uređenje  Kneževe palače. Pohvalila se  i da je u Noći muzeja 12  tisuća posjetitelja bilo u Narodnom muzeju te da je to  zadarski rekord.
Pod točkom kriteriji i  način sufinanciranja troškova prijevoza redovitih učenika, pročelnik Šimunić iznio  je podatak da u Zadarskoj  županiji ove godine ima  7.855 srednjoškolaca, od  čega njih 2.990 ostvaruje  pravo na sufinanciranje.  Ukupni troškovi su 4,31 milijun kuna, a županija će ih  sufinancirati sa 15 posto,  odnosno 650 tisuća kuna,  dok će neke srednjoškolce  sufinancirati i jedinice lokalne samouprave.
Od ostvarenih ušteda koje  iznose 360 tisuća kuna predloženo je i da 313 tisuća  kuna ide za uređenje ceste  oko nove osnovne škole u  Sv. Filipu i Jakovu, dok je  ostatak namijenjen Lišanima za ugradnju klima  uređaja. Planirana je i hidrantska mreža u Srednjoj  školi Gračac. Za člana EE  tima u Projektu sustavnog  gospodarenja energijom u  Zadarskoj županiji izabran  je Daniel Pavić, a županija  će biti pokrovitelj i 4. dana  inženjera elektrotehnike.  Rješenje o prestanku koncesije za obavljanje javne  zdravstvene službe u Zadarskoj županiji dobit će  šest liječnika i devet stomatologa zbog navršenih 65  godina. Dio sredstava županija će uložiti i u sanaciju  gata u Brguljama. Predloženi su i članovi Povjerenstva i Nadzornog povjerenstva za Program poticanja zelenog poduzetništva.