Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mjesto kojim su šetala čak dva kralja

Autor: Valentina Mlađen

08.09.2013. 22:00
Mjesto kojim su šetala čak dva kralja

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Čak dva kralja posjetila su Novigrad, malo ribarsko mjesto smješteno u okruženju četiri nacionalna parka, ispod veličanstvene utvrde Fortice, naseljeno još od brončanog doba s gradinskim naseljem na mjestu današnje tvrđave od kada ovaj kraj nastanjuju Liburni. Godine 1934. neposredno nakon abdikacije novigradske je starine šetnjom posjetio španjolski kralj Alfonso XIII., a dvije godine poslije nakon što je odlučio u miru razmisliti treba li odabrati krunu ili ženu koju je volio poznatu Walli Simpson, Novigradom je šetao i britanski kralj Edward VIII. Ovo malo, i bez pretjerivanja čarobno mjesto, posjetili smo u okviru akcije Zadarskog lista i Turističke zajedice Zadarske županije u potrazi za najuređenijim turističkim mjestom.
Već po dolasku u mjesto ponad Novigrada najprije se zamjećuje povijesna utvrda Fortica, stara tvrđava koja je preživjela brojna razdoblja, carstva i kraljevstva. Samo mjesto dobilo je ime po rimskoj kuli koja je bila obnovljena 1220. godine i nazvana Castrum Novum, a koju su 1282. godine iz temelja pregradili ličko-krbavski knezovi Kurjakovići, tada vlasnici Novigrada. U ovoj tvrđavi bila je zatočena od 1386 do 1387. godine kraljica Elizabeta, žena hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika Anžuvinca i njihova kćer Marija, zaručnica Sigizmunda Luksemburškog. Mjesto sačuvalo je više manje srednjovjekovni izgled sa starim kamenim kućama, a među njima su i zaštićene kuće kao nepokretno kulturno dobro. Prelaskom mosta i ulaskom u mjesto svraćamo do direktorice TZ Novigrad Petre Bolanče koja nas vodi dalje. Sezona je, kaže Bolanča dosta loše počela, ali ni ove godine nisu podbacili turisti njemačkog govornog područja, polako se vraćaju susjedi Slovenci, ali i domaći gosti.
Kratkom šetnjom kroz mjesto jasno je da se većina toga događa na novouređenoj šetnici uz gotovo tirkizno more u uvali u kojem se reflektiraju okolni borovi i valjaju brodići. No pravo blago skriva se unutar samog mjesta, što u uskim ulicama između kamenih kuća što u okviru arboretuma. Za one odvažnije put prema gore vodi sve do utvrde, odakle se pruža prekrasan pogled. Osim Fortice u Novigradu se može vidjeti i druga spomenička baština: crkvice sv. Nikole iz XVIII. stoljeća, svjetionik, neostilska građevina Župna crkva Porođenju Blažene Djevice Marije, satni toranj iz 1901. godine, najstarija crkva u mjestu, sv. Kata koja se nalazi na groblju gdje je već u X. stoljeću bio samostan uz istoimenu crkvu i slično.
Novigrad zbog svoga jedinstvenog položaja, srednjovjekovnog izgleda i okruženja u prirodi glasi kao jedno od najramantičnijih odredišta na Jadranu, a ova titula mu jako dobro pristaje.