Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Promijenit će se izgled zgrade, a ne baškotina!

08.09.2013. 22:00
Promijenit će se izgled zgrade, a ne baškotina!


Sestra Benedikta ističe da modernizacija neće promijeniti izgled i okus baškotina, da sestre ne kane omasoviti njihovu proizvodnju, da će ih se i nadalje moći kupiti samo u Samostanu sv. Margarite


Paški baškotin iz Samostana svete Margarite na otoku Pagu uskoro će se peći u preuređenoj zgradi i uz moderniju opremu, no to neće utjecati na njegov prepoznatljiv okus i izgled.
Svaki dan pripemaju ga sestre benediktinke nakon molitve i svete mise. Baškotin nosi oznaku „Izvorno hrvatsko” i „Hrvatski otočni proizvod”.
Posebnost i kvaliteta doveli su do prepoznatljivosti i originalnosti paškog baškotina.
Baškotini su danas, uz pašku čipku, janjetinu i sir jedna od posebnosti Paga, duboko ukorijenjena u tradiciju otoka.
Njegovu očuvanju ponajprije su pridonijele sestre benediktinke koje već stoljećima žive i rade na otoku Pagu.
U maloj zajednici trenutačno je osam sestara, od kojih su tri angažirane na pečenju baškotina.
Bude li sve teklo po planu, kad završi uređenje, u izradi dvopeka pomagat će im i jedna osoba izvan samostana.
To će značiti prihod jednoj paškoj obitelji, kaže sestra Benedikta koja ističe da modernizacija neće promijeniti izgled i okus baškotina, da sestre ne kane omasoviti njihovu proizvodnju, da će ih se i nadalje moći kupiti samo u Samostanu sv. Margarite.
– Samostanu nije u interesu profit, bit ćemo zadovoljne ako prodajom uspijemo pokriti režije i pomoći potrebitima, kaže sestra Benedikta.
Rekonstrukcija zgrade za proizvodnju i prodaju “paškog baškotina” veliki je izazov za sestre.
U Samostanu su svjesni da im za uređenje trebaju ozbiljna sredstva, no kako se radi o čuvanju hrvatske tradicije, nadaju se pomoći resornog ministarstva, Grada, domaćih i inozemnih crkvenih ustanova, europskih fondova.
Procijenjena vrijednost radova iznosi 1,8 milijuna kuna, investitor je Benediktinski samostan sv. Margarite u Pagu, a sufinancijer „Renovabis”, zaklada koja koordinira pomoć i partnerske akcije za srednju i istočnu Europu.
Radovi bi trebali početi krajem godine, a planirani su u dvije faze – u prvoj, do sredine iduće godine, obavit će se građevinski, obrtnički i instalaterski poslovi. Završetak cjelokupne rekonstrukcije zgrade predviđen je za kraj 2015. godine.
Poziv za podnošenje ponuda za izvođenje radova na spomenutoj zgradi je raspisan, a zainteresirani izvođači ponude mogu podnijeti do 26. listopada 2013. godine.