Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadar ima 300 potencijalnih staništa za “NATURA 2000”

Autor: Velimir Brkić

08.09.2013. 22:00
Zadar ima 300 potencijalnih staništa za “NATURA 2000”


Udruga za zaštitu okoliša Hippocampus iz Biograda na Moru u suradnji s partnerom Mladinskim centrom Litija iz Slovenije provodi projekt Upoznajmo srce Jadrana vrijedan oko 40.000 kuna ishođenih iz programa EU.
Tijekom provođenja projekta na Vranskom jezeru pridružili su im se i učenici nižih razreda iz Tkona na otoku Pašmanu.
– Odrađeni su svi teoretski i pripremni dijelovi projekta, a u Gradskoj vijećnici je održana radionica pod nazivom Priroda u Zadarskoj županiji i dalje, kazao je Željko Domitrović, predsjednik Hippocampusa.
Radionica je održana pod stručnim vodstvom mr. sc. Morane Bačić, stručne voditeljice Natura Jadera, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i biologinje Norme Fressel, stručne suradnice za edukaciju u Javnoj ustanovi Park prirode Vransko jezero.
– Kad nam se pridružilo Hrvatsko herpetološko društvo Hyla iz Zagreba održana je i radionica o “NATURA 2000” područjima u Hrvatskoj s osvrtom na Sloveniju i EU o čemu je glavnu riječ držala dipl. ing. biologije Marija Kuljerić, govori Antonija Štrkalj, voditeljica projekta Upoznajmo Srce Jadrana.
“NATURA 2000” je ekološka mreža Europske unije koju čine najznačajnija područja za očuvanje vrsta i stanišnih tipova. Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju očekuje se da da Vlada RH uskoro proglasi “NATURA 2000” i na prostoru naše zemlje.
– Na području Zadarske županije postoji oko 300 potencijalnih staništa za uvrštenje u “NATURA 2000” područjima u Hrvatskoj, prvi puta je eskluzivno obznanio Domitrović.
Naime EU je još 1992. godine usvojila Direktivu o staništima. Ona uvodi slične mjere zaštite europske flore i faune kao i Direktiva o pticama, no izuzev ptica obuhvaća dodatnih tisuća vrsta (biljaka, sisavaca, gmazova, vodozemaca, riba, određenih skupina beskralješnjaka) i više od 230 stanišnih tipova, nekih vrsta močvarnih, travnjačkih, šumskih, morskih i drugih staništa.
– Projekt Upoznajmo srce Jadrana, provodi se u obliku razmjene mladih u svrhu upoznavanja mladih i djece s prirodnim ljepotama i upozoravanja na važnost očuvanja istih, a financiran je sredstvima Europske unije preko programa Mladi na djelu, a odobren je od strane Agencija za mobilnost i programe EU, zaključila je Antonija Štrkalj.