Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ukrajinska umjetnica prenosi znanje o izradi predmeta od gline

08.09.2016. 22:00
Ukrajinska umjetnica prenosi znanje o izradi predmeta od gline


U odjelu Muzej Grada Zadra Narodnog muzeja Zadar jučer je otvorena izložba “Keramika retrospektiva” umjetnice Olge Bezpalkiv iz Lavova u Ukrajini. Riječ je o umjetnici koja izlaže svoje radove diljem svijeta, a dobitnica je brojnih nagrada u Ukrajini i u inozemstvu.
U ime domaćina okupljene je pozdravila Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, istaknuvši kako je okupljanje organizirano u povodu ostvarivanja još jedne međunarodne suradnje Narodnog muzeja Zadar i realizacije zajedničkog programa NMZ-a i udruge Bila Hrvatska.
– Organiziranjem edukativnih radionica na temu očuvanja tradicijskih vještina nastojimo uključiti sve pojedince, a posebno mlađe generacije, kako bi se te vještine i dalje održale. Gospođa Olga Bezpalkiv, naša gošća i autorica izložbe, kroz masterclass koji započinje u ponedjeljak prenijet će svima zainteresiranima korisnu vještinu izrade predmeta od gline, po uzoru na izložene skulpture.
– Rezultati međunarodnih suradnji su vidljivi preko izložbi i raznih događanja ostvarenih u prostoru Narodnog muzeja Zadar, a mnogi od njih su vam vjerojatno ostali u lijepom sjećanju. Svaka ostvarena suradnja otvara mogućnosti za nove hvalevrijedne projekte. Osim putem brojnih izložbi, suradnje se ostvaruju i kroz predstavljanja knjiga, monografija, dane drugih kultura u Zadru. Suradnja se nastavlja s godinama i sa svakim novim projektom, a trajat će i u budućnosti, jer se na taj način ostvaruje zajednički cilj promoviranja različitosti i sličnosti kultura i kulturne baštine na našem području, istaknula je Peroš.