Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Zadarski lutkari vraćaju se svome iskonu

08.09.2016. 22:00
Zadarski lutkari vraćaju se svome iskonu


Na jučer održanoj konferenciji za novinare u Velikoj dvorani Kazališta lutaka Zadar najavljena je nova sezona zadarskih lutkara, kao i prva ovogodišnja premijera, predstava “Otočičići” redateljice Renate Carol Gatice.
Milena Dundov osvrnula se na ulogu kazališta lutaka i samo lutkarstvo, te kazala kako lutkarstvo nije lutka, nego način razmišljanja.
– Kako je jednom rekao Marin Carić, to je daleko teže raditi od drame. Lutkarstvo je moć, to trebamo razviti kod mladih. Mislim da je vrijeme da se vratimo onom svom iskonu, po kojem je Kazalište lutaka Zadar bilo prepoznato u Europi. Drago mi je što je to Renata prepoznala. Najljepše u cijeloj ovoj predstavi je to nešto čudesno, to je meni najveće u ovoj predstavi, zaboravljamo svoja bogatstva koja imamo, da imamo te neke svoje mitske priče koje ne znamo, kazala je Milena Dundov, ističući kako je lutkarstvo spoj svih umjetnosti, taj čovjek koji radi, redatelj, mora poznavati sve.
Nova premijera slijedi početkom ožujka iduće godine, i to predstava “Najbolji prijatelj na svijetu”, Ljudmile Fedorove, za koju je ravnateljica podsjetila kako su stvorili prijateljstvo, te imaju divna iskustva, kao i sedam osvojenih nagrada s predstavom “Zvjezdica”. Potom slijedi predstava “Nevidljivo”, u režiji Nikole Zavišića, prema tekstu Maje Pelave.
– Očekujemo kvalitetnu, sadržajno bogatu predstavu, a ponosno možemo najaviti SLUK u Zadru, od 1. do 4. lipnja, kada ćemo se družiti ovdje s puno naših lutkarskih prijatelja. Bit će tu predstavljanja knjiga, radionica, od kojih će jednu voditi Kinezi, najavila je Pavić Tumpa.
Nakon SLUK-a dolazi posljednja premijera u ovoj sezoni, predstava “Nikome pravo”, autorskog dvojca Ana Prolić i Mate Matišića.