Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Marc Chagall i Sara Renar – onkraj slike i zvuka

10.09.2017. 18:08
Marc Chagall i Sara Renar – onkraj slike i zvuka


 U petak, 15. rujna u 20 sati prostori atrija Kneževe palače ugostit će suptilnu stvaralačku energiju Porinom nagrađivane mlade glazbenice i u istovjetnom, rafiniranom ruhu zatvoriti sezonu uživanja u poslasticama svjetske likovne umjetnosti.
Izložba grafika bjelorusko-francuskog umjetnika otvorena je od 15. lipnja 2017., do sad je ugostila više od 16.000 posjetitelja te ujedno uvrštena na listu izložbenih događaja godine. U organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Rebel Kolektiva predstavljena je serija grafičkih radova mahom iz privatnih kolekcija u vlasništvu različitih europskih kolekcionara. Kroz 114 litografija, bakroreza i drvoreza javnost još uvijek ima priliku očarati se umjetnikovom prožetošću dubinama pojavnosti ljubavi, istinoljublja, vjernosti, predanosti, domoljublja, kreativnosti i čudnovatosti življenja.


Kreativne radionice
Osim izlagačkog dijela, tijekom svog vremena trajanja izložbe održavaju se i kreativne radionice gdje pod budnim okom muzejskih pedagoga NMZ-a, polaznici svih uzrasta, neovisno o prethodnom znanju, dobivaju praktičan uvid u osnove grafičkih tehnika. Radionice se održavaju svakog radnog dana sve do kraja izložbe.
Majstor kolorita, uljudni genijalac na razmeđi pretakanja snoviđenja u javu, nevidljivi medijator igre svjesnog i podsvjesnog te tvrdoglavo nježan krotitelj siline sjećanja, Chagall je obilježio izložbenu sezonu grada Zadra, otvaranje Kneževe palače te u sebi svojstvenom stilu, nečujno gromoglasno, proslavio svoju 130. obljetnicu rođenja.
Upravo u blagosti Chagallove stvaralačke pronicljivosti i pjesničke melodioznosti njegovih boja, nastupa mlada hrvatska kantautorica. Eterična, propitivačka i stilski hipnotička Sara Renar nagrađivana je zagrebačka umjetnica koja iza sebe niže tri studijska izdanja. Album "Djeca" 2014. godine nominiran je za nagradu Porin, kao najbolji debitantski album, dok je 2015. za EP "Jesen" nominirana u dvije kategorije (najbolja ženska vokalna izvedba, najbolji alternativni album), a Porin je osvojila u kategoriji vokalne izvedbe. U posljednje tri godine Sara bilježi oko 250 koncertnih nastupa diljem Hrvatske i inozemstva od kojih je najupečatljiviji onaj na novosadskom festivalu Exit, gdje otvara program main stagea uoči nastupa Manua Chaoa.


Ulaznica 40 kuna
Sara upravo promovira svoj treći studijski album pod imenom "Tišina" koji je dobio najbolje recenzije u protekla dva mjeseca. Album je proglašen albumom godine, a u veljači je glazbenica ponovo nominirana za nagradu Porin u dvije jake kategorije – album godine; najbolji alternativni album. Posljednje priznanje dobila je prije mjesec dana kada je isti album nominiran za IMPALA europski album godine. U ovom trenutku je na turneji koja broji čak 60 gradova. Kritika je odlično recenzirala sva dosadašnja izdanja i live nastupe koji su mladu Renar postavili na sam vrh nove glazbene scene ovih prostora.
Za sve one koji nisu uspjeli pogledati Chagallovu izložbu ili pak žele simbolično obilježiti kraj dugog toplog ljeta u velebnom ambijentu onkraj slike i zvuka, ovo je savršena prilika za dolazak u Kneževu palaču. U znak zatvaranja izložbe cijeloga će dana ulaznice za domaće posjetitelje biti snižene na 40 kn.