Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

PO DOJAVI GRAĐANA Zaposlenici državnih institucija prijavljeni zbog nenošenja maski!

09.09.2020. 15:20


Nakon što su zaprimili više poziva građana o kršenju mjera protiv covida-19 Gradski stožer civilne zaštite započeo je s kontrolama po državnim ustanovama. Mnogi su se iznenadili zbog ove odluke, ponajprije službenici ovih ustanova, smatrajući da postrojbe Stožera neće krenuti u kontrolu gradskih i županijskih poduzeća, pogotovo ne državnih poput policije, carine i ostalih.
Načelnik Gradskog stožera, Ante Babić, napominje kako će s ovakvim kontrolama nastaviti jer su one najbolja poruka kako maske svi trebamo nositi.
– Još u srpnju je Nacionalni stožer donio odluku o nužnoj mjeri obveznog nošenja maski u kojoj je propisano da su svi zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama, kao i stranke koje dolaze u te ustanove, obvezne koristiti maske. Dobili smo nekoliko primjedbi građana koji su nam rekli da se od njih traži nošenje maski i da uopće ne mogu bez njih ući u te institucije, ali ih istodobno tamošnji zaposlenici nemaju. Stoga smo napravili kontrolu, a rezultati su pokazali kako ima tek minimalan broj nedostataka, odnosno nepridržavanja ove odredbe, kaže načelnik Stožera, pojašnjavajući i kakve su mjere u kontrolama izrekli članovi Gradskog stožera:


Odmah uklonili nedostatke
– Postrojba Civilne zaštite Grada Zadra stoga je izrekla usmena upozorenja, nakon čega su se ti nedostaci odmah uklonili. Kontrolu smo obavili i u trgovačkim društvima i ustanovama kojima su osnivači Grad Zadar i Zadarska županija, kako bismo i na ovaj način pokazali da se svi moramo pridržavati mjera. Stoga još jednom želim ponoviti da ovaj virus nije nestao te da ga, do otkrića cjepiva, možemo pobijediti samo ako se svi pridržavamo uputa protiv koronavirusa, ističe Babić, poručujući na kraju:
– Razumijem da je nezgodno svo vrijeme na licu držati masku, ali moramo biti odgovorni jer čuvajući svoje zdravlje, čuvamo i zdravlje drugih. Vidjeli smo kako je bilo na početku kada smo imali malo slučajeva oboljelih na razini cijele države te je i turistička sezona početkom kolovoza bila iznad očekivanja. Pridržavanje mjera je, međutim, popustilo, ali smo ipak nekako izgurali sezonu, a da smo se pridržavali mjera, jednako kao što smo to radili u srpnju, mogli smo imati puno bolji uspjeh, odnosno bolju sezonu, samim time i bolji životni standard, zaključuje načelnik Ante Babić.
U Gradskom stožeru sada prate nastavak situacije te prema naputcima Nacionalnog stožera provode daljnje kontrole mjera, osobito nošenje maski. Dogradonačelnik ističe kako su u svakodnevnom kontaktu s njima te postupaju prema najnovijim odlukama Nacionalnog stožera.


Četiri ekipe u kontroli
O najnovijim kontrolama po državnim, županijskim i gradskim ustanovama i tvrtkama razgovarali smo i s voditeljem postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra, Matom Lukićem koji pak o rezultatima inspekcija kaže:
– Prema članku 82/80. Narodnih novina i po Odluci ministra Davora Božinovića o obveznom nošenju zaštitinih maski te pridržavanja svih epidemioloških mjera u svim državnim ustanovama, gradskim i županijskim poduzećima, u petak i ponedjeljak su četri ekipe Civilne zaštite Stožera Grada Zadra proveli nadzore u svim gradskim poduzećima, bankama, poštama i državnim institucijama. Nadzore smo proveli zbog određenog broja prijava građana koji su nas kontaktirali uočavajući propuste po dolasku u ove ustanove. Obavili smo kompletne nadzore navedenih institucija i u njima zatekli minimalna kršenja mjera. Nakon upozorenja od strane članova naše postrojbe, greške su ispravljene. Smatram da ove ustanove trebaju biti primjer svima ostalima, budući da mjere zaštite jednako vrijede za sve. Stoga nastavljamo kontrole i po gradskim i županijskim tvrtkama, kao i u državnim institucijama, poručuje voditelj postrojbe.
Kontrole po ovim ustanovama pokazuju zašto je Gradski stožer civilne zaštite po rezultatima među najboljima u Hrvatskoj, kao i to zašto su, kako napominje Lukić, naši sugrađani među najodgovornijima te im se često izriču upozorenja, a ne sankcije.
 




Odluka o radu klubova i kafića produljena na još dva tjedna


S obzirom da su neki mediji objavili kako je Nacionalni stožer donio odluku o da se rad klubova i kafića produljuje i iza ponoći, načelnika Gradskog stožera pitali smo jesu li i lokalni stožer primili ovu odluku. Babić, pak, kaže kako ova informacija nije točna, budući da su iz Nacionalnog stožera primili »Odluku o izmjeni Odluke o nužnoj mjeri ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorije Barovi«.
– Stoga je odluka o radu klubova i kafića do ponoći produljena na još dva tjedna, kaže načelnik Gradskog stožera.
Ova odluka razočarat će vlasnike klubova i kafića koji već danima apeliraju na ukidanje odluke o zabrani rada iza ponoći, zbog čega su morali i smanjiti broj zaposlenika. No, za utjehu im je činjenica da odluka o produljenju zabrane vrijedi još samo 15 dana.