Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ivica Datković novi trener Zadra

Autor: Šime Ćurko

08.10.2008. 22:00
Ivica Datković novi trener Zadra

Foto: Filip BRALA



Zadar treba više homogenosti i taktičke discipline, a vidio sam da momčad pokazuje i određenu nezrelost na terenu – kaže Datković
Ivica Datković novi je trener prvoligaša sa Stanova. Riječ je čovjeku koji je u igračkoj karijeri, između ostalih, četiri sezone nastupao za Zadar za koji je igrao i u Prvoj HNL. U trenerskoj karijeri Datković se držao otoka Paga, dugo je vodio Novalju s kojom je došao i do kvalifikacija za Prvu HNL, a osim u ličko-senjskom dijelu otoka Paga polusezonu je odradio i na klupi trećeligaša Paga s kojim je nakon jesenske polusezone zauzimao četvrto mjesto u natjecanju trećeligaša s juga. Poziv u Zadar dočekao je kao instruktor Hrvatskog nogometnog saveza za Ličko-senjsku županiju.
– Dogovor sa Zadrom nije postignut preko noći. Puno smo razgovarali i postigli dogovor od kojeg ćemo, vjerujem, i Zadar i ja imati koristi. Očekujem da će ovo biti dugoročna suradnja. Kad je riječ o mom trenerskom poslu uvijek sam radio zdušno i s punom sviješću. Novalju sam od Druge županijske lige doveo na prag Prve lige i da nije bilo određenih problema Novalja bi tada postala prvoligaš – bili su jučerašnji prvi Datkovićevi dojmovi po dolasku u Zadar. Novi trener nije mogao zaobići dio karijere koji je proveo u dresu Zadra.
– Te četiri godine su i najbolji dio moje karijere. Tada sam vidio, a na to računam i sada kad sam postao trener Zadra, da je publika vrlo jaki zadarski adut. Kao igrač osjetio sam koliko je protivniku teško igrati pred punim tribinama. Znam da Zadar ima možda i najbolju publiku u Hrvatskoj kojoj treba samo malo rezultatskog poticaja. Za početak tražim malo strpljenja od svih, pa i od novinara. Do utakmice sa Zagrebom imamo devet dana u kojima ćemo odigrati dvije trening utakmice nakon kojih bi se još bolje trebao upoznati s momčadi. Iako nemamo puno vremena za Zagreb se možemo dobro pripremiti.
Koji će biti vaš prvi korak?
– Primarna stvar je pronaći razloge zašto je momčad, koja je igrala u gotovo istom sastavu kao i lanjska, rezultatski pala u relativno kratkom razdoblju. Zadar treba više homogenosti i taktičke discipline, a vidio sam da momčad pokazuje i određenu nezrelost na terenu. Jedan od problema kojim ću se sigurno pozabaviti jest taj da, primjerice, bočni igrači Zadra na utakmici protiv Rijeke gotovo nisu prešli na protivničku polovicu.
Pred vama je težak posao, Zadar je značajno zaostao za konkurentima u lovu na ostanak u Prvoj ligi.
– Moja su očekivanja da će neke momčadi Zadru vrlo brzo gledati u leđa. Kako ćemo to postići? Najprije radom i disciplinom. Igrat će oni koje ja odredim da će igrati, drugi će na klupi, a neki i na tribine. Sve je to za igrače. Koliko poznajem ovu momčad, a budući da sam gledao dosta utakmica Zadra, imam određena saznanja i vjerujem da Zadar ima puno rezervi kao i prostora za napredak i da ćemo to znati iskoristiti.
Datković se osvrnuo i na novinare kojima je obećao da će im biti na raspolaganju, ali je i dodao:
– Potrudit ću se da ništa ne izađe iz kluba što ne bi trebalo izaći. To su nekakve novinarske pikanterije i očekujem od igrača da će se ponašati u tom smjeru, jer nitko od igrača nije toliko jak da neke stvari iznosi u javnost.


 JURIĆ POMOĆNIK


Zvonimir Jurić vodio je utakmicu s Varteksom i napravio pravi posao. Momčad je pod njegovim vodstvom ostvarila jedinu pobjedu u sezoni s kojom su na Stanovima makar nakratko odahnuli. Bila je to dobra preporuka za Jurića koji će tako ubuduće biti Datkovićev pomoćnik. Trener vratara ostaje Tomislav Rogić, a Šime Tomašević bit će zadužen za kondicijsku pripremu momčadi.




 DVIJE UTAKMICE DO ZAGREBA


Utakmicu 11. kola sa Zagrebom Zadrani će odigrati 19. listopada, a do tada odradit će dvije trening utakmice. Sutra (16 sati) Zadrani igraju u Zemuniku protiv domaćeg županijskog ligaša, a u srijedu, također u 16 sati, u Novigradu će igrati s Jasenicama. Za utakmicu sa Zagrebom iz momčadi zbog tri žuta kartona ispadaju Ante Puljić i Jozo Pletikosić.


 ERLIĆ: NEDOSTAJE SAMO REZULTAT


Novica Erlić, direktor, kaže da je Datković došao u zdravu sredinu kojoj u ovom trenutku nedostaje samo – rezultat.
– Datkoviću će utoliko biti lakše jer u većini klubova u kojima nema rezultata dolazi do pucanja međuljudskih odnosa. Sa Zadrom to nije slučaj, iako je iza nas u svakom smislu teško razdoblje, Datković je došao u klub koji je posložen na svim razinama i loši rezultati u tom dijelu nisu ostavili posljedice. Datkovića smo prepoznali kao trenera koji je za rad, red i disciplinu, našoj momčadi sigurno nedostaje reda, pa i taktičke discipline – poručio je Erlić.