Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svetac koji nas vraća biblijskim korijenima

08.10.2010. 22:00
Svetac koji nas vraća biblijskim korijenima


Donesoše Isusa u hram, a ususret im dolazi starac Šimun, pun Duha Svetoga. Evanđelist Luka ga opisuje kao pravednog i bogobojaznog te za njega kaže da su mu sve misli bile upravljene prema Otkupitelju koji ima doći, prema Spasitelju, Isusu koga je u Duhu prepoznao
Misno slavlje na blagdan zadarskog zaštitnika Sv. Šime u istoimenoj crkvi u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Svetoj misi uz Zadrane sudjelovali su hodočasnici iz cijele nadbiskupije te Šibenika i Splita. Mnogobrojni vjernici su u molitvi pohodili škrinju svetog Šime.
– Vjeruj u Gospodina i on će ti pomoći. Je li ikada bio posramljen tko se ustrajno bojao Gospodina? Tako nam Sirah u naviještenom čitanju spominje i pred oči stavlja lik vjernika koji se pouzdaje u Gospodina i koji se ničega ne boji. Zato što je Gospodin njegovo svjetlo i spasenje. “Gospodin je štit života moga, pred kime da strepim.” Upravo oboružani tom sviješću okupili smo se pred svetim Šimom. Ovaj svetac nas vraća biblijskim korijenima, našim narodnim, ali i vjerničkim korijenima, kazao je mons. Puljić govoreći zatim o pročitanom odlomku iz Evanđelja.
– Biblijsko izvješće u Evanđelju kaže kako su Marija i Josip donijeli Isusa u hram izvršiti što je nakon rođenja prvorođenca propisivao Mojsijev zakon. Donesoše Isusa u hram, a ususret im dolazi starac Šimun, pun Duha Svetoga. Evanđelist Luka ga opisuje kao pravednog i bogobojaznog te za njega kaže da su mu sve misli bile upravljene prema Otkupitelju koji ima doći, prema Spasitelju, Isusu koga je u Duhu prepoznao. Kad su ga Marija i Josip donijeli u hram, on ga je uzeo u ruke. Potaknut Duhom došao je u hram baš kad su ondje bili Isusovi roditelji s malim Isusom na rukama. Duh Sveti mu je objavio da neće umrijeti dok ne vidi Spasitelja, rekao je zadarski nadbiskup govoreći zatim o štovanju svetog Šime u Zadru, o njegovu svetištu te povijesnom, crkvenom i duhovnom značenju svečeve prisutnosti za vjernike.