Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sveti Šime okupio jeruzalemsku i zadarsku crkvu

08.10.2010. 22:00
Sveti Šime okupio jeruzalemsku i zadarsku crkvu


Nedavno je u Jeruzalemu otkriven grob svetog Šimuna iz kojeg je njegovo tijelo bilo uzeto i preneseno u Zadar. U znak poštovanja prema ostacima svetog Bogoprimca i prema svetom gradu Jeruzalemu ovim činom predaje jednog dijela relikvije Jeruzalemskom patrijarhatu, zadarska Crkva iskazuje kršćansku ljubav prema svečevoj domovini kao i najstarijoj Crkvi kršćanstva
Na svečanoj Večernjoj uoči proslave blagdana Sv. Šimuna, zaštitnika grada Zadra, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić predao je dio relikvije svetog Šimuna izaslanstvu patrijarha Grčko-pravoslavnog patrijarhata Teofila III. Relikviju je preuzeo nadbiskup Teofilakt, metropolit Jordana, patrijarhalni vikar za cijeli Grčko-pravoslavni patrijarhat, u pratnji arhimandrita oca Makarija Mavrogiannakisa, patrijarhalnog vikara Katra i Bahreina. Svečanost je započela procesijom od zadarske katedrale Sv. Stošije do crkve Sv. Šime.
Ovo je osobit povijesni i crkveni događaj. Naime, nedavno je u Jeruzalemu otkriven grob svetog Šimuna iz kojeg je njegovo tijelo bilo uzeto i preneseno u Zadar. U znak poštovanja prema ostacima svetog Bogoprimca i prema svetom gradu Jeruzalemu ovim činom predaje jednog dijela relikvije Jeruzalemskom patrijarhatu, zadarska Crkva iskazuje kršćansku ljubav prema svečevoj domovini kao i najstarijoj Crkvi kršćanstva.
Cjelov mira
Svečanosti primopredaje svete relikvije bio je nazočan i episkop dalmatinski Fotije, zadarski paroh protojerej Petar Jovanović te svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi i sjemeništarci i brojni puk.
– Okupio nas je naš nebeski zaštitnik koji počiva u srebrno-pozlaćenoj škrinji koju je prije 630. godina s našim domaćim majstorima izradio zlatar Franjo iz Milana. Škrinju je, kao što znamo, naručila kraljica Elizabeta, kćerka bosanskoga bana Stjepana Kotromanića i žena Ludovika Anžuvinca, ugarsko-hrvatskog i poljskog kralja. Naime, poslije mira koji je sklopljen u Zadru 1358., Zadar se oslobodio mletačke uprave i ujedinio s ostalim hrvatskim zemljama. Ova, pak, pozlaćena škrinja svjedoči o visini umjetničkog ukusa kao i o djelu naručiteljice koja je stigla u Zadar počastiti svete kosti starca Šimuna i preporučiti mu u molitvi svoje obiteljske i kraljevske brige. I mi smo došli u ovo naše svetište preporučiti našem dragom patronu svoje osobne i obiteljske molitve i želje. Osobito mu želimo preporučiti u molitve vjerni puk jeruzalemske i zadarske Crkve. Mjesna Crkva, ecclesia Iadrensis, radosna je što sestrinskoj Crkvi u Jeruzalemu koja čuva prazan grob starca Šimuna može pokloniti djelić njegova tijela na štovanje. Tako će ove dvije Crkve od danas biti povezane ne samo svojim zajedničkim počelom, našim zajedničkim knjigama i Učiteljstvom prvih sedam sabora, nego i štovanjem ovoga sveca koji je držeći Isusa na rukama objavio da je on svjetlost na prosvjetljenje naroda, naveo je zadarski nadbiskup. U znak vjere koja nam svijetli od uskrslog Gospodina, nakon molitve kajanja arhiepiskop Teofilakt i nadbiskup Puljić izmijenili su cjelov mira, nakon čega je otpjevana Večernja.
– To je velik i značajan događaj koji će se zlatnim slovima upisati u stranice povijesti Jeruzalemske Crkve. Ne možete ni zamisliti, možete samo razmišljati kolika će biti radost kršćana koji žive u Svetoj Zemlji, ali i svih hodočasnika iz cijelog svijeta kojih tisuće svaki dan dolaze pokloniti se svetim mjestima u Svetoj Zemlji. Svete moći za pravoslavne imaju osobitu važnost. Time izražavamo poštovanje svetitelju. Vjerujemo da svatko tko se pokloni i cjeliva svete moći dobiva blagoslov svetitelja i to mu je na spasenje duše. Na mnoga ljeta, poručio je arhiepiskop Teofilakt. On je posebno izrazio zahvalnost za relikviju svetog Šimuna te prenio pozdrave, blagoslov i radost patrijarha Teofila III., članova Svetog jeruzalemskog sabora i svih kršćana Jeruzalemske Crkve.
Relikvija otišla u Jeruzalem
Upravitelj zadarskog svetišta Sv. Šime i kancelar Zadarske nadbiskupije don Josip Lenkić na početku obreda položio je svečeve moći ispred škrinje svetog Šimuna. Zastor škrinje su potom otkrili Lenkić i mons. Milivoj Bolobanić. Nakon čitanja odlomka iz poslanice Hebrejima na grčkom i hrvatskom jeziku uslijedio je dijalog upravitelja svetišta i mons. Puljića u kojem nadbiskup nalaže apostolskom vlašću udijeliti česticu svetog Šimuna crkvi svetog grada Jeruzalema. Don Josip Lenkić je relikviju donio na postolje ispred oltara te je položio otvorenu da se vidi srebrna teka u kojoj se nalaze moći. Upravitelj svetišta je na latinskom i hrvatskom jeziku pročitao Autenticu, svjedočanstvo o vjerodostojnosti moći te je tu svečarski ispisanu pergamenu, u boji, pokazao svećenicima, izaslanstvu i mnogobrojnim vjernicima. Nakon molitve Očenaša, mons. Želimir Puljić je predao relikviju arhiepiskopu Teofilaktu, a zatim je arhimandrit Makarije otpjevao Tropar i Kondak svetom Šimunu Bogoprimcu.
Nakon Svečane Večernje, arhiepiskop Teofilakt je u procesiji sa svećenicima do sakristije središtem svetišta odnio moći sv. Šime na vrijednoj podlozi, pronijevši ga tako među pukom.
 


Susret u svetištu Sv. Šime nadilazi lokalne granice i prostore


Nadbiskup Puljić je uputio na potrebu stvaranja kršćanskog jedinstva i istaknuo da u tom smislu, ovaj susret u Zadru, u svetištu Sv. Šime ima dimenzije koje nadilaze naše lokalne granice i prostore.
– Premda dugo razdoblje razdijeljenosti nije pogodno za ekumenizam, kršćani se ne smiju umarati širiti duh ljubavi, snošljivosti i praštanja. Tu su osobito pozvani katolici i pravoslavni, jer ih povezuju iste knjige, ista tradicija, kerigma i liturgija, kao i Učiteljstvo zajedničkih prvih sedam sabora. Pohod grčko-pravoslavnog episkopa Teofilakta iz Jeruzalema i oca Makarija našoj Crkvi zadarskoj doprinos je takvoj međusobnoj suradnji naših dviju Crkava. Živo se nadam da će to biti poticaj vjernicima naših zajednica da ispovijedaju vjeru u Krista uskrsloga, jedinoga Otkupitelja čovjeka kako bi mogli i u ovome vremenu u kojem živimo pružati odgovore svakome tko nas upita za razloge nade koja je u nama, čulo se u riječima nadbiskupa zadarskog.




 


Izmijenjeni vrijedni darovi


“Važno je da braća kršćani budu zajedno u ovom vremenu. Jeruzelemska Crkva, kao izvor i majka svih Crkava, ne treba biti na marginama i negdje u uglu, nego u središtu ekumenskog dijaloga i suradnje. Ako ostane po strani doći će drugi nekompetentni ljudi i govoriti u ime Patrijarhata”, rekao je arhiepiskop Teofilakt, izaslanik grčko-pravoslavnog patrijarha Teofila III. u Jeruzalemu, na susretu sa zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem u četvrtak, 7. listopada, u Nadbiskupskom domu u Zadru. Arhiepiskop Teofilakt je podsjetio da u godinama prije nego je vodstvo Patrijarhata preuzeo Teofil III., Jeruzalemska Crkva nije tako angažirano sudjelovala u ekumenskom pokretu. “To je bila posljedica unutrašnjih problema i tadašnjeg patrijarha. No Teofil III. je otvorio put k dijalogu. Postoje i oni koji nisu suglasni za razvoj tog dijaloga. Ali to su vrlo slabi pojedinci i njihov glas se ne čuje”, rekao je arhiepiskop Teofilakt, istaknuvši: “Suglasni smo s putem kojim ide naš patrijarh Teofil III. To je potreba Crkve i za to se molimo. Susret u Zadru je znak da će se taj put proširiti i nastaviti”. Teofilakt je istaknuo da je događaj primopredaje Šimunovih moći izuzetno važan za sve pravoslavne Crkve, a osobito za Jeruzalemsku koja stoljećima nije imala moći sv. Šimuna. “Sveci nas povezuju. To je najbolji put za još bolje zbližavanje, pogotovo s pravoslavnom braćom jer nas povezuje puno toga izvornoga, ista počela” rekao je mons. Puljić. Na susretu s nadbiskupom prenio je još jednu vijest: “Patrijarh Teofil III. me ovlastio da Vas obavijestim o sljedećem: Sveti Sabor Jeruzalemskog Patrijarhata odlučio je dodijeliti Vam Orden Svetog Groba za Vašu gestu i što ste izašli ususret priomopredaji moći sv. Šimuna. Po protokolu našeg Patrijarhata to se priznanje ne može poslati nego se dodjeljuje samo u gradu Jeruzalemu, i to čini osobno patrijarh. Obavještavam Vas da će Vam to biti uručeno kad dođete u Svetu Zemlju. Neka to bude što prije”, rekao je Teofilakt zadarskom nadbiskupu koji je zahvalio na tom priznanju i časti.
Na susretu su izmijenjeni vrijedni darovi, bogate crkvene foto monografije, a izaslanstvo je darovalo i dvije slike igumana Teodorita pokraj groba sv. Šimuna u manastiru sv. Simeona u Jeruzalemu. Manastir je zadarskom svetištu sv. Šimuna darovao Zlatovez ikonu sv. Šimuna Bogoprimaoca s Isusom na rukama. I dar je posvjedočio povezanost dviju Crkava po radu istočnomediteranskog zlatarstva prisutnog u Zadru. Naime, mons. Puljić je patrijarhu Teofilu III. i arhiepiskopu Teofilaktu darovao Čikin križ.
Ines GRBIĆ