Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zeleni sa “zelenim” sastavom u novu sezonu

08.10.2010. 22:00
Zeleni sa “zelenim” sastavom u novu sezonu


Večeras (subota) u 19.30 košarkaše Borik-Puntamike očekuje premijerni ovosezonski nastup u već šestoj u nizu sezoni u A-1 ligi. Protivnik je VROS Darda, koja je prošle sezone plasmanom u Ligu za prvaka zadobila veliko poštovanje od strane hrvatske košarkaške javnosti. Baranjci su i za ovu sezonu u krugu glavnih favorita za plasman među četiri najbolja, a družina Damira Volodera ostala je na okupu s tim da je još pojačana s novopridošlim, kažu, kvalitetnim Amerikancem. Stoga je pred Puntamičanima nimalo lagan zadatak da otvore prvenstvo s domaćom pobjedom. Trener zelenih Neven Plantak imao je jedno idilično stanje od početka priprema sve do 10 dana prije početka prvenstva. Ipak, odlazak najboljeg igrača Ivanova u Zadar i ozljeda prvog “playa” Devića poremetile su bioritam momčadi kojoj je prosjek godina debelo ispod 21 godine, što dovoljno kazuje o neizvjesnosti koju nudi ovosezonsko natjecanje u A-1 ligi.
– Mi smo i ove sezone nastavili s planom s kojim smo krenuli još lani, a to je da pružamo priliku našim mladim igračima. Što se tiče pripremnog razdoblja ono je odrađeno optimalno. Sve što smo planirali, tj. plan i program treninga i utakmica je odrađeno maksimalno dobro i sve je bilo posloženo do pred 10 dana kad nas je bitno poremetio taj odlazak našeg stožernog igrača Ivanova. Navikao sam u svom poslu raditi sustavno, s jednim planom i programom i sigurno će ovakav odlazak važne karike u momčadi cik pred početak natjecanja bitno utjecati na predstojeći početak sezone. U tom kontekstu uopće na postavljam pitanje kvalitete Ivanova koji je otišao i novo pristiglog Šarlije koji se dobro uklapa u momčad već je problem što je nemoguće taktički uklopiti novog igrača u već postojeći sustav u toj mjeri da se ne osjeti to na našoj igri. Moramo biti strpljivi iako nemamo dovoljno vremena jer nam već večeras slijedi utakmica protiv iznimno opasnog protivnika – prokomentirao je Plantak događanja proteklih dana koja su bitno utjecala na samo raspoloženje i očekivanja pred ulazak u novu sezonu. Svjestan je teškoće same situacije u kojoj ih očekuje vrlo teška utakmica protiv momčadi koja je dovoljno kvalitetna i uigrana da ponovi lanjski uspjeh, kada su osvojili sedmo mjesto u Hrvatskoj.
– Darda je kvalitetna momčad koja je uspjela održati kompletni sastav od lani, a sjetimo se da su u prvom dijelu sezone imali skor 8-1 i taj jedini poraz im je bio kod kuće. To dovoljno govori kakva je njihova snaga na gostovanjima, a još su se uspjeli bitno pojačati u prijelaznom roku s polivalentnim Amerikancem, Austinom Swiftom. Bez obzira na sve poteškoće koje su nas snašle u proteklih petnaestak dana vjerujem da će moji igrači pokazati borbenost i želju s kojom će konkurirati za pobjedu u ovoj utakmici.
Zeleni će po prosjeku godina uistinu ove sezone biti zeleni.
– Prosjek godina dolaskom Šarlije se spustio ispod 21 godine te u rosteru imamo tek trojicu iskusnijih igrača, Pavića i Jurjevića s 26 godina i Devića koji ima 24. Svi ostali su izrazito neiskusni mladi momci koji su pokazali kroz pripremno razdoblje da mogu kvalitetno odgovoriti svim zahtjevima na terenu, no napominjem kako to neiskustvo će donijeti određene oscilacije u njihovim prezentacijama i treba imati sluha za te njihove tehničke pogreške kojih će sigurno biti – zaključio je Plantak.
 


Uspješno šestu godinu u nizu


Pred početak nove sezone, šeste u nizu u A-1 ligi, predsjednik kluba Mirko Jošić je istaknuo kako je unatoč teškim vremenima klub na svim poljima od omladinskog pogona do seniora funkcionira u svom punom smislu s nadom da će i ova sezona donijeti mnogo toga dobroga za sve ljubitelje Borik-Puntamike.
– Evo nas pred našom šestom prvoligaškom sezonom u nizu, što je samo po sebi veliki uspjeh. Situacija u klubu je takva da izvrsno funkcionira cijeli pogon od škole košarke, preko omladinskog pogona do seniorske momčadi. Tu treba posebno istaknuti odličan trenerski kadar koji posjedujemo, što dovoljno govori o ozbiljnom radu koji je prisutan već godinama u Borik-Puntamici.
Osvrnuo se predsjednik Jošić i na financijsku situaciju u klubu.
Što se tiče financijske situacije u klubu činjenica je da unatoč recesijskim mjerama koje su nas nagnale na mnogo odricanja, tj. smanjivanja budžeta, uspijevamo izgurati svaku sezonu, pa ćemo se nadam se i ovu. U tom dijelu što se tiče financija treba istaknuti pomoć Grada Zadru i gradonačelnika koji su nam maksimalno izašli u susret i nadam se da ćemo u idućim godinama našim uspješnim brođenjem po A-1 ligi opravdavati ta uložena sredstva i tako održati Grad uz nas kao i sve sezone do sada. Također treba naznačiti kako smo unatoč nepovoljnom timingu ove rošade Ivanov-Šarlija zadovoljni što smo u stanju pomoći KK Zadru, kao i što oni nama pomažu već dugi niz godina te da će se ta suradnja nastaviti u oba smjera u budućnosti.




 


BORIK PUNTAMIKA


Igrači: Mario Pešut, Ivo Pavić, Ante Dević, Marino Jurjević, Petar Marić, Tomislav Troskot, Marino Šarlija, Jure Škifić, Marijan Čakarun, Ivan Mikulić, Josip Mrkić, Niko Marin, Ivan Plantak, Marino Grabovac.
Predsjednik: Mirko Jošić. Trener: Neven Plantak. Pomoćni trener: Ivan Juran. Sportski direktor: Pero Perić.


 


A-1 liga


Deset klubova među kojima se nalazi i Borik-Puntamika kreću od ovog vikenda u novu avanturu zvana A-1 liga. Osam klubova je istih kao lani otpali su Šibenik i Kaštel-galerija, a dva su nova ili povratnička od pretprošle sezone, Kvarner i Alkar. Sistem natjecanja je već uhodani. Nakon prvog dijela koji sadrži 18 utakmica po principu svako sa svakim dvaput, ide se u drugi dio natjecanja koji je podijeljen na Ligu za prvaka i Ligu za ostanak. Lani su Ligu za prvaka izborili Zabok, VROS Darda, Svjetlost i Trogir, a i ove sezone većina tih klubova kotira vrlo visoko. Zabok je pod vodstvom trenera Dragutina Črnjevića uvijek ambiciozan, pa će se taj trend nastaviti i ove sezone. Iako je mnogo igrača napustilo Zabok u odnosu na lani (Čular, Marić, Budimir, Pešut, Kuljanin, Nakić, Stojković, Tomek) došli su Zadranin Ivan Perinčić, Filip Kraljević (214 cm iz Cedevite), Luka Pešut (194 cm iz Zagreba), Milan Kolovrat (207 cm iz Danske) te Ive Begonja (194 cm iz Torpeda) . Uz stožerni kvartet od lani koji čine Lež, Tomeljak, Krapić i Peklarić bit će vrlo konkurentni za najviše pozicije.
VROS Darda je zadržala sve svoje vedete od prošle sezone (Krolo, Gamma, Čamagajevac, Meznarić, Ridl, Katavić), a priključio im se 198 cm visoki Amerikanac Austin Swift s bogatim sveučilišnim iskustvom te mladi reprezentativac Tomislav Radoš. Popularni “komarci” iz Baranje bit će i ove sezone jedan od glavnih konkurenata za Ligu za prvaka. U tu skupinu definitivno spada Svjetlost koja uz A-1 ligu od ove sezone igra paralelno Balkansku ligu. Unatoč odlasku važnih karika: Spahije, Raića i Pilepića uspjeli su složiti respektabilan roster gdje su najvažniji oslonci Norac, Ćosić, Karlović, Vukičević i novopristigli Helbich, Marić, Šarac, Šamadan i Čeh Englicky. Split s povratnicima Vujčićem, Grgurevićem, Subotićem te pouzdanima Mimicom, Sobinom, Čiklićem i Režićem uz nadarenu generaciju mladih koju predvode Najev i Katić ima lijepu priliku za povratak među hrvatsku košarkašku elitu.
Kvarner pod vodstvom Rudolfa Juge igrat će, također, važnu ulogu s respektabilnim sastavom u kojem glavnu riječ vodi Amerikanac Brent Ragsdale. Tu su još Jugo, Pehar, Janković, Filipović te novo pristigli Čular. Sinjani će u svojoj sezoni povratka imati najjači forte u svojoj bučnoj dvorani, a igračku ružu čine braća Modrić, bivši Splićanin Ante Bilobrk te mlađi Delaš, Ante. Dubrava uz starosjedioce Cvjetkovića i Čuljka je dovela iz Trnskog Garmu i Bašljana te najboljeg mladog igrača Europe Darija Šarića te će biti tvrd orah za sve dok je jedino Trogir bitno slabiji nego lani jer su ostali bez glavnog terceta Delaša (otišao u Alkar) te Tonija Bizace i Luke Drezge koji su otišli u Ukrajinu. Ostao je još Dubrovnik u kome više nije na klupi dugogodišnji trener Darko Kunce, već je na njegovo mjesto sjeo Željko Vreća koji je naslijedio mladu, darovitu skupinu te će se vidjeti nakon uvodnih kola kako će se nositi s bitno ojačanom konkurencijom.


Raspored


Raspored 1. kola: Borik-Puntamika – VROS Darda (19.30), Kvarner 2010 – Dubrava, Dubrovnik – Split, Zabok – Trogir, Svjetlost – Alkar.