Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Žena oborena na pješačkom kod bolnice, starac kod Doma umirovljenika

08.10.2010. 22:00
Žena oborena na pješačkom kod bolnice, starac kod Doma umirovljenika


Žena je oborena na pješačkom prijelazu u četvrtak oko 16.30 sati ispred zadarske bolnice, a policija traga za motociklistom koji je nakon naleta na nju pobjegao s mjesta nesreće. Dva sata kasnije kraj Doma umirovljenika oboren je 81-godišnji starac. Oboje pješaka teško su ozlijeđeni
Da su biciklisti i pješaci sve ugroženiji u prometu na zadarskom području, pokazalo se i u četvrtak kada su na području grada srušena čak dva pješaka.
Dok je u poslijepodnevnim satima prelazila preko pješačkog prijelaza, najprije je ispred zadarske Opće bolnice oborena 79-godišnja žena. Na nju je naletio i odmah potom pobjegao još uvijek nepoznati vozač motocikla. Policija je odmah po dojavi izišla na mjesto nezgode, no ni nakon razgovora s očevicima nije poznato tko je neodgovorni vozač, ni koje je marke njegov motocikl. Poznato je, međutim, da je u nezgodi vozač oštetio desni retrovizor te da je riječ o sivom ili crnom motociklu. Stoga je policija uputila apel svim građanima koji imaju nekakvih saznanja o prometnoj nezgodi koja se dogodila u četvrtak oko 16.30 sati kod ulaza u zadarsku bolnicu da se što prije jave na broj “92” ili 345-129 te tako pomognu u hvatanju i kažnjavanju neodgovornog vozača, koji je staricu teško ozlijedio.
Svega dva sata kasnije slična prometna nezgoda dogodila se i na predjelu Brodarice kada je u naletu “ford escorta” nastradao 81-godišnji Zadranin. Dok je hodao uz rub kolnika ispred Doma umirovljenika na Obali kneza Trpimira, na njega je naletio 60-godišnji vozač. Ozlijeđenom pješaku odmah je pružena liječnička pomoć, no zbog teških ozljeda u predjelu glave, zadržan je na liječenju.
No, osim pješaka, sudeći po izvješćima iz PU zadarske, na gradskim prometnicama opasno je kretanje i biciklistima, a garancija za sigurnost od neodgovornih vozača više nisu niti prometna pravila i znakovi. Upravo prelazeći na pješačkom prijelazu za vrijeme trajanja zelenog svjetla u nepuna dva mjeseca smrtno je stradalo dvoje mladih biciklista na dvotračnoj cesti na Bulevaru. Dina Orinčića (18), prošli je tjedan, 29. rujna, oborio motociklist dok je vozeći bicikl prelazio preko pješačkog prijelaza na križanju Ulice Ante Starčevića i Ulice Franka Lisice, a svega nekoliko sati kasnije podlegao je ozljedama u zadarskoj bolnici. Mjesec i pol ranije, “kod dvije pumpe” na isti je način poginula 13-godišnja Paula Marić na koju je u punoj brzini naletio automobil. Više sreće imao je 13-godišnjak kojega je 23. rujna, dok je pretrčavao istu tu prometnicu kod POS-ovih zgrada, oborio automobil. On je, naime, prošao tek s lakšim ozljedama. Nakon sve učestalijih nesreća u tom dijelu grada i stradavanja mahom djece i mladih osoba stanari okolnih kuća i zgrada očekuju reakciju policije, bilo u vidu češćih patrola, bilo u postavljanju uspornika…
 


Srušio pješaka na Bilom brigu i pobjegao


Zadarska policija još uvijek traga za vozačem novijeg modela crnog golfa koji je, 24. srpnja, oko ponoći oborio 57-godišnjeg pješaka u Ulici Hrvatskog sabora na predjelu Bilog briga i potom pobjegao s mjesta nesreće. Pješaku, koji je nakon naleta nesavjesnog vozača ostao na cesti ležati u krvi, u pomoć su priskočili gosti iz obližnjeg kafića koji su ujedno bili i očevici nesreće. Kolima Hitne pomoći odvezen je u Opću bolnicu Zadar gdje su mu utvrđene lakše tjelesne ozljede. Vozaču golfa u naletu je odbijen retrovizor.




 


Još se ne zna tko je usmrtio starca “kod vatrogasnog”


Zadrani još uvijek pamte nesreću koja se dogodila krajem 2007. godine na Putu Murvice kada je na pješačkom prijelazu pregažen stariji muškarac. Od zadobivenih ozljeda starac je preminuo svega nekoliko minuta kasnije, a vozač koji je nakon naleta na njega pobjegao, ni do danas nije pronađen.
Policija traga i za nesavjesnim vozačem koji je u studenom 2008. godine oko 22 sata u mjestu Ceranje Gornje vozilom udario u 46-godišnjeg pješaka iz Zadra, koji se kretao uz rub kolnika, nanio mu teške tjelesne ozljede i ostavio ga ležati uz prometnicu.