Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dan zahvale Gospi za obranu Zadra i okolice

Autor: Velimir Brkić

08.10.2012. 22:00
Dan zahvale Gospi za obranu Zadra i okolice

Foto: Velimir BRKIĆ



Najveći neprijateljski napadi u Domovinskom ratu na Zadar kada su stradali civili i vojnici odvijali su se listopadskih dana 1991. godine. Agresija je zaustavljena na tom rubnom dijelu grada 6. listopada, uoči blagdana Gospe od Ružarija


Prekjučer na prvu nedjelju u listopadu u Ražancu, Posedarju, Briševu, Pridragi, Diklu, Raštanima, Biogradu na Moru, Preku na otoku Ugljanu, Luci i Salima na Dugom otoku, Dinjiški na otoku Pagu, na zadarskoj Ploči i drugim župama Zadarske nadbiskupije svečano se proslavio blagdan Gospe od Ružarija ili Gospe od Svete Krunice, koji se još u puku zove Luzarica.
Bio je to i dan zahvale Gospi za obranu Zadra i okolice. Najveći neprijateljski napadi u Domovinskom ratu na Zadar kada su stradali civili i vojnici odvijali su se listopadskih dana 1991. godine. Agresija je zaustavljena na tom rubnom dijelu grada 6. listopada, uoči blagdana Gospe od Ružarija.
Svečanu pjevanu misu u župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Posedarju u zajedništvu sa župnikom don Stipom Mustapićem predvodio je fra Aleksandar Longin, vikar samostana sv. Frane u Zadru, koji je oduševljeno animirao okupljene vjernike tijekom cijelog misnog slavlja.
– Naučimo se živjeti od Marije, poručio je fra Aleksandar.
Zato danas molimo Gospu od Ružarija, rekao je, da nas učvrsti u vjeri i nadi.
– Ovo je dan našeg osobnog opredjeljenja za Gospu, dan opredjeljenja naše obitelji i naše župne zajednice. Upravo nam Marija pomaže doći do Isusa, jer nosi iskustvo Božje blizine, ona nas potiče na molitvu krunice po kojoj crpimo obilnu milost, istaknuo je fra Aleksandar.
U svojoj propovijedi osvrnuo se na važnost obitelji kao temelja za zdrav odgoj djece. Na osebujan način je objašnjavao kako nije obitelj jedno ili dvoje već troje, četvero, petero pa čak i osmero.
– Nekad je obitelj bila i petnaest. Tražimo izgubljene u srcu, obitelj je zajednica muža i žene, roditelja i djece, naglasio je.
Poslanice su čitale Ljubica Magaš i Dragan Klanac, a pjevane psalme Gloria Zdrilić i Milorad Milekić. Svečanom slavlju pridonio je župni zbor i “crkveni pivači”, dok je o crkvenom protokolu brinula ponosna sakrastijanka Marina Milekić.
Na tradicionalnoj procesiji Gospinim kipom ulicama Posedarja pod budnim okom Tita Krste Žunića, križ na čelu ophoda nosio je Martin Ćirak, a brojne crkvene barjake posedarski mladići. Nimalo lagan kip Gospe s djetetom presvučen u bijelinu sa kilogramima zavjetnog zlata, nosili su Josip Bertović, Luka Zdrilić, Luka Bušljeta, Šime Zurak, Ante Klanac i Velimir Klanac te Damir Novaković.
Na misnom slavlju u župnoj crkvi između ostalih nazočio i posedarski načelnik Ivica Juričević.


Na misi 300, a na procesiji 800 Posedaraca




Za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja u Posedarju započetog u 11 sati u malenu župnu crkvu se natiskalo i uokolo crkve bilo više od 300 Posedaraca, prijatelja, gostiju i hodoćasnika. Istovremeno se na igralištu Gordan Demo odigravala nogometna utakmica, u kafićima tražilo mjesto više, a u domaćinstvima pripremao bogati blagdanski stol. Krenula je i tradicionalna procesija kroz mjesto sa četiri postaje, a u dugoj koloni gotovo odjedanput bilo je zasigurno dva do tri puta više vjerničkog puka, njih oko 800. Što zbog te činjenice, što zbog tradicije, milodari se skupljaju tijekom cijele trase procesije, kroz cijelo Posedarje.