Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mir savjesti, mir srca, mir u duši, u kući, u župi, u domovini, u svijetu!

Autor: Ante Rogić

08.10.2012. 22:00
Mir savjesti, mir srca, mir u duši, u kući, u župi, u domovini, u svijetu!

Foto: Vedran SITNICA



Spasitelj će biti povod mnogima da posrnu i padnu, jer je bilo i bit će uvijek onih koji Isusa odbijaju i mimoilaze. Ali, isto tako mnogo je i onih koji ga traže, žele i prihvaćaju. Jer on je zato i došao da nam pomogne, da nas spasi i otkupi, da nam pruži ruku i digne nas i izvuče iz stareži smrti u novost života, istaknuo je nadbiskup Puljić


Svečano koncelebrirano misno slavlje na blagdan Sv. Šimuna sinoć je u istoimenoj crkvi predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
U svojoj homiliji nadbiskup Puljić osvrnuo se na proročanske riječi starca Šimuna ‘On je postavljen na propast i uzdignuće mnogima’, kada je primio dijete Isusa u svoje naručje.
– Zvuči neobično i protuslovno. Ali, istinito. Spasitelj će biti povod mnogima da posrnu i padnu, jer je bilo i bit će uvijek onih koji Isusa odbijaju i mimoilaze. Ali, isto tako mnogo je i onih koji ga traže, žele i prihvaćaju. Jer on je zato i došao da nam pomogne, da nas spasi i otkupi, da nam pruži ruku i digne nas i izvuče iz stareži smrti u novost života. Svakomu tko mu se obrati i zatraži pomoć, on pruža ruku. U duhu one pjesme koja veli ‘on će uzet te za ruku, utjeha će biti, znaj! Pred Isusom, dakle, nema neutralnosti. Nema nesvrstanih. Čovjek se mora opredijeliti za nj ili protiv njega. Ili će ga ljubiti, ili prezirati, štovati ili psovati. Nema nekog trećega izlaza, ni puta. Sâm Isus je to proživljavao od rođenja u Betlehemu do smrti na Golgoti u Jeruzalemu, istaknuo je mons. Puljić podsjetivši na povijest Isusovu, od rođenja u Betlehemu, odrastanja i naučavanja. Puta u kojem je mnogo puta bio osporavan, kako je staraca Šimun najavio.
– I dok Ivan apostol u svom evanđelju piše da je Isus ‘Svjetlo koje rasvjetljuje svakoga čovjeka, a Ivan Krstitelj upire prstom u Isusa, te iz svega grla viče okupljenima na Jordanu: ‘Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta, farizeji ga smatraju običnim grješnikom koji po Beelzebulu, poglavici đavolskomuizgoni đavle, kazao je Puljić istaknuvši kako se vrhunac prijezira dogodio na Golgoti kada mu je jedan od obješenih zločinaca doviknuo: ‘Pa ti si Krist? Spasi sebe i nas’. Vrhunac prihvaćanja zbio se također tih dana u vremenu golgotskih i uskrsnih događaja: kad je razbojnik s desne strane zamolio Isusa neka ga se ‘sjeti kada dođeš u kraljevstvo svoje, a Magdalena ga prepoznala i uskliknula: ‘Rabuni, Učitelju moj’. Posebice pak znakovite su i snažne bile riječi apostola Tome: ‘Gospodin moj i Bog moj’. Nadbiskup je kazao kako nam upravo o tom znaku osporavanom govore nam evanđelisti. To je taj ‘signum contradictionis’, znak osporavan kako je Šimun prorekao Mariji govoreći da je ‘ovaj postavljen na propast i uzdignuće mnogima’. A čovjek, koji je to tada prorekao u Jeruzalemu, bijaše starac Šimun koga Luka opisuje ‘pravednim i bogobojaznim’. Primajući Isusa u naručje, on je dao oduška srcu svome pa počeo Boga slaviti uzvišenim riječima koje svećenici i Bogu posvećene osobe svaki dan izgovaraju u molitvi Povečerja: ‘Nun dimittis’.
Nadbiskup Puljić osvrnuvši se na dio molitve starca Šimuna je istaknuo kako je mir jedna od najvećih vrjednota koju Bog daje čovjeku na ovome svijetu.
– Mir savjesti, mir srca, mir u duši, u kući, u župi, u domovini, u svijetu. Isus je rekao svojim apostolima: Mir vam svoj dajem. Ne dajem ga kakav svijet daje. Ja vam darujem božanski mir s kojim uvijek počinjemo slavlje Isusove žrtve, svete mise. Misu završavamo s pozdravom: Idite u miru, Božjem miru. Jer, Isus je darovatelj istinskoga mira. “On je Mir naš”


Središnji crkveni gradski zbor predložen za Nagradu Grada Zadra




Na sinoćnjoj svečanoj svetoj misi u crkvi Sv. Šime pjevao je Središnji crkveni gradski zbor pod ravnanjem mons. Pavla Kere. Zbor je veličanstvenim pjevanjem uveličao slavlje svetkovine sv. Šime i to radi još od davne 1945. godine. Ove godine zbor je za njegovanje lijepog pjevanja predložen i za Nagradu Grada Zadra.
Kroz zbor su u proteklih 67 godina prošli brojni pjevači, dirigenti i orguljaši. Trenutno zbor vodi mons. Kero, a za orguljama je don Jerko Gregov.