Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Stanari iz Marka Foteza uspjeli “ugurati” ulicu u prvu fazu

Autor: Siniša Klarica

08.10.2012. 22:00
Stanari iz Marka Foteza uspjeli “ugurati” ulicu u prvu fazu

Foto: Marin GOSPIĆ



Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić otvorio je danas radove na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže na četiri gradske lokacije. No prilikom obilaska radova na Putu Vukića dočekala ga je grupa nezadovoljnih građana iz Ulice Marka Foteza. Građani su žestoko protestirali jer njihovih 25 kuća nije uvršteno u ovu fazu igradnje sekundarne kanalizacijske mreže.
– Mi smo izigrani u zadnjih 30 godina. Ukrali su čak i naše cijevi koje smo kupili od samodoprinosa prije rata, a vi nam sad dolazite reći da smo i ovog puta izvan projekta. Još 2006. smo dali zahtjev, a pismeno nam je obećano 2009. Ja sam hrvatski branitelj i domoljub. Uvijek sam glasovao za HDZ i glasovat ću, ali vi ste nas izigrali, govorio je ispred nezadovoljne gomile Vlatko Rukavina.
Nisu pomogla ni uvjeravanja gradonačelnika da će njihove kuće biti priključene sljedeće godine. Neće dopustiti, kažu, da ih se i dalje zavlači, pa ako se može spojiti 400 kuća, spojit će se i preostalih 25, za koje je već odavno predviđen šaht za spajanje.
Prvi čovjek zadarske Odvodnje Grgo Peronja pokušao je objasniti kako je cijeli projekt podjeljen u dvije faze i da je njihova uliza Marka Foteza predviđena u drugoj, zajedno s još tri okolne ulice. No iz gomile se čuo glas da je uvijek tako pred izbore i da kasnije stanovnici ove ulice u zadarskoj Ričini uvijek ostanu bez bez priključka na kanlizaciju. Građani se zapravo plaše da će završetkom kanalizacije u Vukićevoj, „Odvodnja” prestati prazniti septičke jame, kao što je to najavljeno na drugim lokacijama. Upozoravaju da su neki od stanara okolnih kuća iskoritili priliku i spojili se na cjevovod za oborinske vode, pa ljeti dolazi do nesnosnosnog zadaha na obližnjem igralištu ispod kojeg cjevovod prolazi
Nezadovoljnici su prepratili gradonačelnika do ulice Marka Foteza poznavši ga s problemom. Gradonačelniku nije ništa preostalo nego na licu mjesta održati kratko savjetovanje sa svojim pomoćnicima pa je nakon nekoliko minuta objavljeno da se ulica Marka Foteza  spaja u ovoj fazi. No građani su zamoljeni za strpljene dok se ne provede procedura javnog natječaja. Koliko će taj „proboj” plana koštati, nazočni nisu mogli reći, ali približno, spajanje Fotezove na kanalizaciju trebalo bi koštati oko 500.000 kn.