Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pacijenti još uvijek imaju strpljenja

08.10.2013. 22:00
Pacijenti još uvijek imaju strpljenja


Nemamo previše pritužbi pacijenata za vrijeme štrajka. Prateći situaciju primijetili smo da liječnici opće medicine dosta preuzimaju kontrole, a neke službe u bolnicama rade kontinuirano pa tu nema problema, najveći je zastoj u operativnim zahvatima, dijelu ambulanti i nekim pretragama, ali nitko se nije dolazio žaliti, kazala je dr. Finka


Štrajk liječnika ulazi u četvrti tjedan, no po najavama sindikata i ministra Rajka Ostojića čini se da je dogovor na pomolu, a predstavnik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić nada se da bi ugovor mogli potpisati već danas tijekom pregovora čime bi okončali štrajk. Ako se to ne dogodi liječnici su za sutra na Cvjetnom trgu u Zagrebu najavili prosvjedno okupljanje gdje će se okupiti liječnici iz cijele Hrvatske, pa tako i Zadra. Naravno, oni koji ne budu radili i koji budu u mogućnosti doći.
– Štrajk ide dalje, radimo kako smo radili i do sada – hladni program ne radi, obavlja se samo ono što se mora. Nije stvar samo u novcu i našim plaćama, već i u uvjetima u kojima se radi, štedi se na svemu, mi nemamo s čim raditi, a država „poklanja“ svoje visokokvalificirane liječnike Europi, rekla je predsjednica zadarske podružnice HLS-a, dr. Milka Matešić Hoti aludirajući na odlazak stotinjak liječnika na rad vani od ulaska u EU.
Pacijenti svjesni da neke usluge neće dobiti u bolnici odlučili su čini se, barem što se Zadra tiče, još malo se strpjeti, a do tada sve što mogu obavljaju kod liječnika primarne zdravstvene zaštite.
– Nemamo previše pritužbi pacijenata za vrijeme štrajka. Prateći situaciju primijetili smo da liječnici opće medicine dosta preuzimaju kontrole, a neke službe u bolnicama rade kontinuirano pa tu nema problema, najveći je zastoj u operativnim zahvatima, dijelu ambulanti i nekim pretragama, ali nitko se nije dolazio žaliti. Pacijenti su prihvatili situaciju i strpljivo čekaju, osobito jer su dobili obećanje da će po završetku štrajka odmah doći na red, kaže dr. Dubravka Finka predsjednica zadarske Udruge za promicanje prava pacijenta.