Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Predstava Plemena kao slika današnjeg svijeta

08.10.2013. 22:00
Predstava Plemena kao slika današnjeg svijeta


Nova sezonu HNK Zadar 18. listopada otvara drama Plemena u režiji Slavice Knežević nastala po djelu engleske spisateljice Nine Raine


Počele su prave kiše, ljudi nemaju mogućnosti toliko za šetnju i čini se da je baš pravo vrijeme za kazalište. Još je desetak dana ostalo do početka nove kazališne sezone HNK Zadar. Ovogodišnju dramsku sezonu otvara predstava Plemena, nastala u koprodukciji Planet arta i Teatra Exit. Riječ je o predstavi koja je premijeru imala 17. i 19. travnja u Teatru Exit na zagrebačkoj Ilici, a doživjela je velik uspjeh kod hrvatske publike.
Drama Plemena engleske spisateljice Nine Raine prošle godine je osvojila nekoliko najvažnijih nagrada za najbolji dramski tekst uključujući Drama League Award for Outstanding Play, New York Theatre Outer Critic Circlea i Off-Broadway Alliance Award – Best Play te nezapamćen broj od šest Lucille Lortel Award nominacija, četiri nominacije Outer Critic Circlea te dvije Drama League Award nominacije.
Plemena nam pružaju sliku današnjeg svijeta govoreći o potrebi za pripadnosti i o svemu što ona nosi: od pojedinačnih hijerarhija, interesa i pravila počevši od obitelji nadalje.
Kroz intrigantnu i katarzičnu priču o ljubavi i izdaji ova višestruko nagrađivana drama nam pokazuje da o toj (ne)pripadnosti i dalje ovisi sreća pojedinca. Štoviše, umjesto da nam ponavlja kako smo svi jednaki, Plemena nam nude spoznaju i ukazuju na činjenicu koliko smo različiti.
U predstavi igra devetero glumaca, među ostalima Marko Torjanac, voditelj Planet Arta.
– Na jednom studijskom putovanju u Americi susreo sam se s tekstom Nine Raine. Riječ je o izuzetnom kazališnom tekstu za koji sam tek poslije doznao koliko je nagrada dobio. Tako sam se odlučio prihvatiti rada na ovoj predstavi, govori Marko koji je na predstavi radio kao scenarist i pomoćnik redateljice Slavice Knežević.
– Na svakoj predstavi sam angažiran u potpunosti. Tako je bilo i na ovoj, ali sam ipak dogovorio sa Slavicom da joj budem pomoćnik.
Tema hendikepa nije toliko česta u našim kazalištima?
– Planet art njeguje suvremenu dramu koja se bavi temama u društvu. Cilj nam je otvarati teme koje su etablirane, od sumnji, oprosta, homofobije. Tako je i s ovom predstavom. Imamo gluhog momka, dakle tema je hendikep, no ono što ovu predstavu čini je tekst koji je metafora i odvodi na jednu višu razinu. Metafora o komunikaciji, metafora društvenog ustroja danas. Preko te metafore vidimo da se nismo odmaknuli od plemena. Vidimo kako se stalno oko nas govori kako smo svi isti, no Nina Raine nam je preko ovog komada pokazala da smo užasno različiti. Potreban je veliki angažman i upravo tome služi ova predstava, da se to promijeni. Treći problem je obitelj i odnosi unutar nje, također je prisutna i izdaja.