Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tuflijin projekt nema podršku i ne uklapa se u Županijski prostorni plan

08.10.2013. 22:00
Tuflijin projekt nema podršku i ne uklapa se u Županijski prostorni plan


Pismo Hrvoja Panjola Tuflije je agresivna reakcija na negativno mišljenje Županijske lučke uprave na njegov zahtjev za lokacijskom dozvolom – Marinko Slavić


Nakon otvorenog pisma s pitanjem što se to događa u luci Velog Iža koje je Hrvoje Panjol Tuflija odaslao javnosti, stigle su i reakcije prozvanih. Podsjetimo se, Panjol Tuflija je prozvao Županijsku lučku upravu i direktora Marinka Slavića da svojim nemarom ili neznanjem na najgrublji mogući način oštećuje proračun Grada Zadra, odnosno Republike Hrvatske i umanjuje kvalitetu života, odnosno uskraćuje prava lokalnom stanovništvu u Velom Ižu, aludirajući pri tom čak na gospodarski kriminal. Županijsku lučku upravu se proziva zbog bespravno izgrađenog priključku za električnu energiju tzv. ormariću, koji je direktna opasnost za prolaznike i korisnike jer se nalazi u centru mjesta, odnosno ispred doma kulture popularno zvane “čitaonica”. Iz “ormarića” se struja lokalnim priključcima distribuira nautičkim plovilima (charter) koja koriste pogodnost sigurnog veza, 700-tinjak plovila tijekom ljetnog razdoblja, ali ju plaća Grad Zadar jer se struja crpi iz priključka čitaonice. Uz to Panjol Tuflija se pita kako to da je na otoku iz godine u godinu sve manje prijavljenih stanovnika, a broj komunalnih vezova je u porastu te da nije sklopljen nijedan ugovor o komunalnom vezu sa Županijskom lučkom upravom. Mjesto za brodicu, kaže Panjol Tuflija, dobiva se po načelu “tko jači taj tlači” pa je do njega teško doći. Uz sve to, od nedavnog jaružanja luke, napravljeno je novo divlje odlagalište otpada.
Prozvani Marinko Slavić je rekao da pismo Hrvoja Panjol Tuflije je zapravo agresivna reakcija na negativno mišljenje Županijske lučke uprave na njegov zahtjev za lokacijskom dozvolom. Točnije, Županijska lučka uprava se negativno izrazila o idejnom projektu kojim se želi proširiti luka nautičkog turizma u Velom Ižu. Slavić kaže da je idejni projekt u suprotnosti s Prostornim planom Zadarske županije, kojim je luka Veli Iž – luka otvorena za javni promet. U suprotnosti je i sa Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama te Naredbom o razvrstaju luka otvorenih za javni promet na području Zadarske županije, kojim je luka Veli Iž definirana kao luka otvorena za javni promet. Slijede navedene suprotnosti s odredbama lokalnog karaktera, napose s onom kojom su utvrđene granice lučkog područja luke Veli Iž. Panjolu Tufliji i njegovom suinvestitoru Tomislavu Rogiću se poručuje kako se u njegovom idejnom projektu ne proširuje luka nautičkog turizma već se dio javne luke otvorene za javni promet u Velom Ižu, prenamjenjuje iz javne funkcije u neku drugu svrhu.
Negativno mišljenje na taj projekt i namjere Hrvoja Panjola Tuflije dao je i MO Veli Iž. Predsjednik MO Veli Iž Marko Novaselić kaže kako Hrvoje Panjol Tuflija, nema nikakvih osnova za iznošenje svojih “zviždačkih” argumenata o potrebama Velog Iža, odnosno domicilnog stanovništva budući da isti većinu godine ne stanuje u Velom Ižu, niti je ikad živio jer je svoje djetinjstvo proveo na otoku Lošinju.
– Tek pred nekoliko godina vratio se svom rodnom mjestu i započeo je tzv. “Nered u luci Veli Iž”. Revoltiran i potaknut vlastitim neuspjehom je i napisao spomenuti članak. Hrvoje Panjol je bez znanja mještana zatražio izmjenu prostornog plana u pogledu nautičke luke Veli Iž, točnije proširenja iste te predstavivši se u ime mještana, odnosno u ime interesa domicilnog stanovništva, a za što na tu temu nikad nije održan zbor mještana u sazivu MO-a od 2006. do 2010. godine. Pokušao je proširiti površinu nautičke luke, a time smanjiti broj vezova za domaće potrebe, čime bi lokalno stanovništvo bilo prisiljeno pomaknuti svoje brodove u korist koncesionara, odnosno Hrvoja Panjola, rekao nam je Marko Novaselić.