Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U kazališnoj sezoni zadarska premijera i hrvatska praizvedba

08.10.2013. 22:00
U kazališnoj sezoni zadarska premijera i hrvatska praizvedba


Ove godine u Hrvatskom naorodnom kazalištu vraćaju  se konceptu koji je preskočen prošle godine, a to su dvije premijere  u sezoni. Prva domaća premijera Gospode Glembajevih u povodu  120. godišnjice rođenja Miroslava Krleže na rasporedu je 28. studenog, dok je druga, Istina, u koprodukciji s Kazališnom družinom  Glumci u Zagvozdu na rasporedu pri samom kraju dramske sezone.
– Gospodu Glembajeve kao redateljski projekt priprema naš mladi i talentirani glumac Vinko Radovčić, a drago nam je da će uz dva  gostujuća glumca Roberta Ugrinu i Samira Vujčića, uglavnom igrati  naši Zadrani. To je ujedno prva premijera te Krležine drame na daskama HNK Zadar. Druga premijera je koprodukcija s kazališnom  družinom Vedrana Mlikote. Tema predstave Istina su uvijek aktualni muško-ženski odnosi, a radi se o jednoj od najgledanijih predstava prošle godine u Francuskoj  koja će u Zadru doživjeti svoju hrvatsku poraizvedbu, rekao je jučer tijekom konferencije za medije u  HNK-u Zadar ravnatelj te institucije Renato Švorinić.
U novu kazališnu sezonu 2013./2014. HNK Zadar kreće uobičajenim tempom sredinom listopada. Dramsku sezonu otvorit će predstava Plemena 18. listopada, a 24. listopada koncertnu sezonu otvorit će koncert Volite li Brahmsa? Simfonijskog orkestra HRT-a.
Nena Ninčević Mandić podsjetila je Zadrane da  do 14. listopada mogu  upisati dramsku, koncertnu ili studentsku pretplatu. Studenti studentsku pretplatu mogu dobiti i na poklon ako otvore račun u OTP  banci, a upravo ova akcija povećala je broj studenata u kazalištu  unatrag nekoliko godina.
Ravnatelj je najavio i  mogućnost još koje izvedbe predstave Sasvim sam popubertetio  Kazališne udruge “Igrajmo se” namijenjene adolescentima.
– Uskoro nam u Zadar dolazi i kazalište Smješko s predstavom  Ljubav ili smrt po djelu Ivana Kušana. Nastojat ćemo mjesečno barem jednom imati predstavu za adolescente koji nakon prestanka  odlaženja u Kazalište lutaka nemaju gdje otići pogledati predstavu  namijenjenu upravo njima, zaključio je Švorinić.


Od ponedjeljka ulaznice za prve programe


Ulaznice za predstavu Plemena Kazališta Planet Art i Teatra Exit mogu se kupiti  na blagajni HNK Zadra od ponedjeljka (radno vrijeme od 11 do 13 sati i od 18 do 20  sati) po cijeni od 50 i 60 kuna, kao i ulaznice za koncert Volite li Brahmsa? po cijeni  od 50 kuna.
Do 14. listopada može se upisati pretplata koja za 12 predstava dramske sezone  iznosi 800 kuna (550 kuna)*, osam koncerata u koncertnoj sezoni 300 kuna (230  kuna)* i tri predstave i tri koncerta u studentskoj pretplati 200 kuna.
*Popust za dosadašnje pretplatnike, umirovljenike, učenike, studente i osobe s invaliditetom uz predočenje odgovarajućeg dokumenta.