Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Više nema lijeka za otpadanje plodova maslina

08.10.2013. 22:00
Više nema lijeka  za otpadanje  plodova maslina


Dio je plodova tijekom ljeta pocrnjeo i otpao zbog uboda svrdlaša, dio je ostao na stablu izboden od svrdlaša, ali ovo što se sada događa graniči s katastrofom, kaže Neven Zrilić iz Raštana


U posljednje vrijeme  žale se maslinari da  plodovi maslina opadaju sa stabala u razmjerno  velikim količinama.
–  Dio plodova je tijekom  ljeta pocrnjeo i otpao od  uboda svrdlaša, dio je ostao  na stablu izboden od svrdlaša, ali ovo što se sada događa graniči s katastrofom,  govori Neven Zrilić iz Raštana.
Razlog opadanju plodova  tijekom rujna je napad druge generacije maslinova  moljca.
 No objasnimo razloge  zbog čega i kada je došlo do  napada maslinova moljca.  Gotovo svi maslinari znaju  da maslinov moljac razvije  godišnje tri generacije.
 Prva generacija maslinova moljca pravi štete na cvijetu masline. U proljeće,  prije početka otvaranja  cvjetova, leptir moljca  počinje polagati jaja. Nakon  izlaska iz jaja, gusjenica se  ubušuje u cvjetni pup gdje  se hrani njegovim sadržajem. Zatim se hrani  prelazeći s cvijeta na cvijet  zapredajući ih nitima. Cjelokupni razvoj gusjenice  traje od 30 do 35 dana. Kukuljenje se odvija u cvjetnom zapretku ili u suhom  lišću na tlu, a može trajati  od 6 do 20 dana. Gusjenica  cvjetne generacije maslinova moljca tijekom razvoja, u  našim podneblju, može pojesti i do 40 cvjetova. Ove  godine napad prve generacije maslinova moljca nije  bio intenzivan.
Ženka druge generacije  maslinova moljca polaže jajašca na  čašice plodića  većeg od četiri  milimetra –  zrna pšenice.  Poslije šest  dana iz jajašca  izlazi gusjenica koja prodire u plod  oštećujući fibro-vaskularne snopiće i  smješta se između sjemenke i koštice. Tu  se hrani mezokarpom  bušeći hodnik, a kada  koštica očvrsne hrani se njezinim sadržajem. Nakon što pojede  sadržaj koštice, gusjenica  prestaje s razvojem i napušta košticu bušeći kanal  blizu peteljke i izlazi vani, a  plod otpada.
Na većini naših područja  opadanje zaraženih plodova  započinje od druge polovice  kolovoza, što mnogi maslinari pripisuju suši.
Zbog obilja kiše i toplog  vremena uvjeti za razvoj  druge generacije maslinova  moljca bili su više nego povoljni. Ukoliko se maslinari  odluče za suzbijanje maslinova moljca to rade na prvoj generaciji. Drugu generaciju suzbija mali broj  maslinara vjerujući da će se  u ulju naći rezidue insekticida kojim se moljac suzbija. Danas na tržištu ima dovoljan broj pripravaka s  dozvolom za suzbijanje  maslinova moljca s vrlo  kratkom karencom, kao i  pripravaka dopuštenih u  ekoproizvodnji maslina.
Sada je kasno reagirati da  bi se smanjile štete koje je  prouzročio maslinov moljac, a one će ove godine biti  značajne. No ostaje upozorenje da se štete ne bi ponovile u idućim godinama.