Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Više posla s našima nego s neopreznim Česima

08.10.2013. 22:00
Više posla s našima nego s neopreznim Česima


Domaće stanovništvo treba pomoć HGSS-a u čak 85 posto slučajeva, a spašavanje turista varira, svake godine su drugi na udaru


Iako se u javnosti dobiva dojam da neoprezni strani turisti, posebice Česi, zadaju najviše posla spasiocima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), procjene koje je Hini iznio pročelnik te službe Vinko Prizmić pokazuju suprotno jer njihovu pomoć na nepristupačnim terenima domaće stanovništvo treba u čak 85 posto slučajeva.
Broj akcija traganja i spašavanja za nestalim i unesrećenim osobama na godišnjoj razini sada je oko tisuću i svake godine raste po stopi od 20 posto, kaže Prizmić, koji se spašavanjem bavi 40 godina.
Iako se, po podatcima Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), od 2010. do kraja 2012. tragalo za 1139 osoba, od kojih su 51 posto pripadnici lokalnog stanovništva, Prizmić objašnjava da nerazmjer u podatcima proistječe iz toga što HGSS državna tijela ne izvještava o svojim redovitim djelatnostima, poput pružanja pomoći na skijalištima ili u nacionalnim parkovima. Tako se primjerice, kaže, samo u snježnom nevremenu koje je 2012. pogodilo zemlju HGSS pobrinuo za 1600 ljudi, uglavnom domaćih, i pomogao im.
Kad je riječ o strancima, njihovo stradavanje, kaže Prizmić, varira iz godine u godinu. Jedno vrijeme najviše su stradavali Česi i Francuzi, zatim Slovenci i Slovaci, a prije tri godine Poljaci.