Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ZD DNEVNIK Mistika na Relji

08.10.2013. 22:00
ZD DNEVNIK  Mistika na Relji


Koliko se vremena u Zadru grade pojedini objekti, pravo je čudo kako nisu završili na nekakvom celuloidnom ili barem u literarnom zapisu. Za dobar scenarij bila bi nam dovoljna Poliklinika i nešto dalje locirana City galleria. Poliklinika se gradi već treće desetljeće, a Galleria je izgrađena nakon proteka isto toliko vremena od zamisli do izvedbe.
Mogu se izvlačiti oni ili ovi razlozi, od referenduma za samodoprinos, do potpune nesposobnosti prijeratnog i postratnog establišmenta da realizira dva ključna objekta u istočnom dijelu garda. Posljedica je da Poliklinika još nije useljena, a kako sad stvari stoje, val iseljenja iz Galerije tek predstoji. Zbog čega je to tako, javnost i građani Zadra ne dobivaju zadovoljavajući odgovor pa ovih dana pribjegavaju misticizmu.
Naime, oba objekta izgrađena su na liburnskoj nekropoli. Iako je riječ o pretkršćanskom dobu, dežurni zadarski katolici iz okolice nekadašnjeg Tartara, upozoravaju kako prilikom zbrinjavanja kostiju nije održan propisan obred pa se eto mrtvi Iliri vraćaju, čineći nam dišpet. Neki, prebijajući dosadu u nekadašnjem Grdovićevom kafiću u Galeriji, kažu da bi tu posla imao i naš glavni egzorcist Milivoj Bolobanić koji bi, ipak trebao pomoć s obzirom na obimnu dijaboličnu povijest građenja ovih dvaju objekata.
Kad tamo preko velike bare u Americi netko nešto izgradi na indijanskom groblju u pravilu počnu dolaziti duhovi, novi stanari nemaju mira. Nagledali smo se američkih filmova polustrave i užasa. Zaključak je, dakle, nema puno sreće u biznisu koji se gradi na tuđem groblju.
No kod nas nije u pitanju samo gradnja na nekadašnjim grobljima, ne preza se od oduzimanja zemlje bez naplate u ime nekih viših ciljeva. A sve je, kažu službeno, u ekonomskoj računici – Poliklinika svoje opremanje uvjetuje prodajom stare zgrade na Kolovarama, a Galerija svoj opstanak realnom cijenom poslovnih prostora i poštenim odnosom prema korisnicima. Ništa mistika.