Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Branitelji kod Prenđe tražili podršku za opoziv Silađinova spomenika

Autor: Siniša Klarica

08.11.2009. 23:00
Branitelji kod Prenđe tražili podršku za opoziv Silađinova spomenika


Nezadovoljstvo Silađinovim  rješenjem spomenika pobjedi u Domovisnkom ratu, bio je povod  sastanku predstavnika braniteljskih udruga iz Zadra s nadbiskupom Ivanom Prenđom. S nadbisukupom su se sreli predstavnici udruga zadarskih tenkista, 4. gardijske brigade, žene u Domovinskom ratu, Središta za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović Gavran”, maloljetnih branitelja, nezavisnih branitelja, Hrvatska sloga i HVIDR-e Zadar. Udruga Specijalne policije , podržala je ovu grupaciju udruga, ali nije sudjelovala na jučerašnjem sastanku.
Prema predsjedniku HVIDR-e Zadar Ivici Arbanasu udruge su, nakon razgovora s gradskim ocima, još jednom iskazale svoje nezadovoljstvom rješenjem spomenika koji bi se trebao smjestiti u dnu uvale Jazine.
– Naše nezadovoljstvo temelji se na činjenici da uopće nismo sudjelovali u postupku odabira i bodovanja prispjelih rješenja. Nas deset udruga izvan Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, na taj način smo bili zakinuti. Takvo rješenje spomenika nije primjereno i nema veze s tradicionalnim obilježjima niti nas povezuje s kršćanstvom koje preko 1.400 godina živi na ovim prostorima. Nadbiskup Prenđa nas je saslušao, znao je za priču, ali nije bio upoznat s detaljima te nam je obećao da će razgovarati s gradskim ocima na tu temu, rekao je u vodu Ivica Arbanas.
Arbanas dodaje da je upravo kršćanstvo bila moralna vodilja branitelja te da su na posljednjem sastanku u gradskoj vijećnici, predstavnici Grada rekli da bi bilo skandalozno sad poništiti rezultate natječaja. Po nekadašnjem ratnom zapovjedniku „Termita”, bilo bi još skandaloznije izvesti ovakvo rješenje za spomenik. Predsjednik HVIDR-e odbacuje teze da je i ovaj slučaj spomenika pobjedi u Zadru, još jedna potvrda o rascijepkanosti i nejedinstvu braniteljskih udruga. Ne bi ga povezivao ni s aktualnim rascjepom u HViDR-i.
Na pitanje zašto ova grupa braniteljskih udruga nije reagirala prije početka natječaja tražeći da i njihovi predstavnici odlučuju o tome kako će izgledati Spomenik pobjedi u Domovinskom ratu u Zadru, Arbanas je rekao:
– Znali smo mi da se radi na natječaju za spomenik, ali smo smatrali da ćemo biti uključeni u cijeli taj proces. Zatečeni smo i samom brzinom natječaja koja je trajao samo tri mjeseca umjesto najmanje godinu dana što je primjereno za ovakve natječaje. Na to se nadovezuje prezentacija bodovanih radova koja je trajala samo tri dana. Razlog je bio odigravanje neke utakmice, a ja mislim da jedna utakmica nije toliko važna koliko prikladno rješenje za spomenik. Nadali smo se i primjerenijim rješenjima, a ne ovom obelisku koji ne predstavlja nikakvu vezu s nacionalnim ili tradicionalnim obilježjima. koja bi nas podsjećala da je eto to spomenik pobjedi. To je apstrakcija koja se možda dobro uklapa u jedan urbani prostor, ali ne može nas povezati s našim stradanjima i učešćem u Domovinskom ratu. Kod nas u Domovinskom ratu nije bila prisutna apstrakcija nego realnost. Zašto bi moje dijete gledalo tu apstrakciju pa da mu ja objašnjava, eto sine ovo ti je spomenik pobjedi u Domoviskom ratu, rekao je Arbanas. Prvi čovjek zadarske HVIDR-e najavljuje nove pritiske na gradsku vlast kako ne bi dozvolila da se ovaj spomenik Branka Silađina  postavi u Jazinama.
Glasnogovornica Nadbiskupije zadarske Ines Grbić izjavila je da se nadbiskup Prenđa neće očitovati u medijima oko spomenika Pobjedi u Domovinskom ratu niti o sadržaju sastanka s braniteljskim udrugama. Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić rekao nam je da je za njega cijeli postupak oko spomenika, završen.
– Povjerenstvo je donijelo svoju odluku nakon provedenog natječaja, odabravši rješenje Branka Silađina. Ja sam tu odluku potpisao i time smatram da je natječaj gotov, rekao je ukratko zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.