Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Izbornog debakla HSS-a neće biti, a ako bi ga bilo, najmanje bi bila kriva koalicija s HDZ-om

08.11.2011. 23:00
Izbornog debakla HSS-a neće biti, a ako bi ga bilo, najmanje bi bila kriva koalicija s HDZ-om


Stranka je učinila najviše što je mogla s pozicije i snage koju je imala u koaliciji. Borimo se za ravnomjerni razvoj Hrvatske, što smo i dokazali preko svojih ministarstava, a što se poštenja tiče, neka svatko krene od sebe


Predsjednik ŽO HSS-a Zadarske županije i načelnik Općine Kolan odgovara na pitanja koja su čitatelji Zadarskog lista postavili posredstvom internetske stranice www.zadarskilist.hr. Imena u zagradama su ona kojima su se čitatelji predstavili prilikom postavljanja pitanja.
Zašto zadarski HSS ne pokaže inicijativu i napokon postavi svog čovjeka za nositelja liste u IX. izbornoj jedinici? Do sada je uvijek šibenska organizacija imala primat, a ničim nisu to zaslužili. Čak i kad je HSS bio jak u Zadarskoj županiji i bio na vlasti u Biogradu i Ninu, zadarska organizacija nije imala svog čovjeka, nego se uvijek naturao ili Ante Markov ili Smolić. (Kristijan, 31.10.2011.)     
– Pa zato što mi ne odlučujemo o tome, nego viša tijela stranke. Kao i Vi i ja sam osobno nezadovoljan zbog toga.
Poznata je stvar da se HSS na lokalnoj razini sastaje mjesec dana prije izbora i to iz razloga da bi se napravile izborne liste. To svake godine rezultira sve lošijim rezultatima. Birači na lokalnoj razini uopće ne smatraju HSS za ozbiljnu stranku. Mislite li ubuduće mijenjati ljude na čelu lokalnih ogranaka i sam način pristupa politici i problemima? (Žarko, 29.10.2011.)
– Svakako ćemo mijenjati sve one koji ne ostvaruju očekivane rezultate, a samim time i pristup problemima i politici.
S obzirom na vaš odnos prema članovima Županijske organizacije i kontakt s istima, možete li očekivati više od jedan 1 posto glasova na županijskoj listi i je li realno očekivati da HSS u državi, osim Marijane Petir, ima ikoga u Saboru? (Vlado, 27.10.2011.)
– Nemam komentar na ovo pitanje.
S kojim ljudima idete na parlamentarne izbore? Gdje su ljudi iz ove županije na listi? (Joso, 24.10.2011.)
– S onima s kojima mislimo da mogu doprinijeti napretku Republike Hrvatske, a nalaze se na trećem, petom, osmom i dvanaestom mjestu.
Neću dati ostavku
U kojem je statusu bivši načelnik Galovca Slavko Šare? Bili ste ga suspendirali, a sud ga je oslobodio optužbi za financijske malverzacije. Što je sad s njim? Je li još član HSS-a, hoće li na listu za Sabor?  (Trn u oku, 24.10.2011.)
– I dalje je član HSS-a, a na listi za Sabor nije.
Imate li vi osobno kvalitete kojima možete pridonijeti rezultatu vaše stranke na parlamentarnim izborima: šarm, akademsko obrazovanje, elokventnost, poštenje… (Stanko, 01.11.2011.)     
– Mislim da imam, ali o tome više mogu reći oni koji me bolje poznaju.
U Hrvatskom saboru ste imali 16 zastupnika, pa ste imali 12 zastupnika, a sad imate 6. Bojite li se da će HSS zbog podrške HDZ-u doživjeti sudbinu HSLS-a? (Zemunik, 26.10.2011.)   
– Mislim da neće.
Kad su zadarski HSS-ovci zadnji put imali nekakav predizborni skup na primjer u dvorani Jazine, u Arsenalu ili na nekom trgu? Ja pamtim da se takvo nešto održalo još u vrijeme Zlatka Tomčića. (Pažanin, 23.10.2011.)
– Politika velikih skupova je prošla, a pristup biračima je drukčiji.
Kaže HSS-ovka Ljubica Lalić da će 80% HSS-ovaca u znak revolta glasovati za SDP. Komentar molim. ( RetroTz, 21.10.2011.)
– Svatko prema svojoj savjesti, ali osobno mislim da nije baš tako.
Ako HSS u IX. izbornoj jedinici ne prođe izborni prag, hoćete li dati ostavku? (Branimir, 21.10.2011.)
– Ne znam zbog čega, ali sigurno ne s obzirom na to da nisam nositelj liste.
Što se poštenja tiče, neka svatko krene od sebe
Kako je moguće da je HSS, stranka koja se treba boriti za seljake, postao stranka desnice koja koalira s desnim strankama? Mislite li vi da se HSS treba vratiti ljevici? (Maja, 21.10.2011.)
– HSS je stranka nacionalnih vrijednosti i bori se za sve građane Lijepe Naše bez obzira na lijeve i desne.
Je li HSS samo jedna od podružnica HDZ-a?  (HSLS, 18.10.2011.)
– Nije.
Je li zbog držanja ljestvi HDZ-u HSS prošlost hrvatske politike?  (Zoki,  20.10.2011.)
– HSS neće nikad biti prošlost hrvatske politike.
Hoće li HSS na predstojećim parlamentarnim izborima proći kao bos po trnju? (Antonio P., 18.10.2011.)  
– Proći će kako birači odluče.
Koliko će za izbornu katastrofu i debakl HSS-a biti kriva koalicija HSS-a s HDZ-om?
– Debakla neće biti a koalicija s HDZ-om najmanje bi bila kriva za to ako bi se debakl dogodio.
Je li HSS “utopljen” u HDZ? (Frane, 18.10.2011.)
– Nije.
Što je vaša stranka ostvarila od obećanja koje je dala pred prošle izbore: zaštita ZERP-a, referendum za pristupanje NATO-u, obnova hrvatskog sela, decentralizacija? Koji vam je slogan za ove izbore? Možda nešto u vezi s poštenjem? (Đimi, 25.10.2011.)
– Stranka je učinila najviše što je mogla s pozicije i snage koju je imala u koaliciji. Borimo se za ravnomjerni razvoj Hrvatske, što smo i dokazali preko svojih ministarstava, a što se poštenja tiče, neka svatko krene od sebe.
Koju ste školu završili, koji je vaš stupanj obrazovanja i je li još, navodno, studirate? Imate li grižnju savjesti nakon izborne skupštine kada ste postali predsjednik zbog lažiranja broja delegata (u ogranak Obrovac upisali ste članove koji su u vašoj stranci bili prije deset godina, neki su i preminuli, neki su čak odselili iz zemlje, a veći dio je bio izbrisan iz registra stranke)? Je li istina da ste pod istragom USKOK-a zbog poslovanja komunalnog poduzeća i mešetarenja zemljištem? Kakav vam je nalaz državne revizije u vezi poslovanja Općine? Kako to da ste treći na listi za parlament, kada imate navodno najveći broj članova u regiji? Jeste li se, vi i vaš prijatelj Slavko Šare, ispričali Josipu Friščiću kad ste javno glasali protiv njega i blatili ga na izbornoj skupštini i u javnosti? Jeste li davali mito (novac, laminat, platili račun od struje gospodi iz Obrovca) pojedinim delegatima na izbornoj skupštini? Jeste li platili privatni telefonski račun Slavku Šari s računa stranke cca 10.000 kuna prije izborne skupštine?  (Zadar, 27.10.2011.)
– Sve su ovo nebuloze i plod vaše mašte ali neka, sve će doći na svoje. Nalaz revizije o poslovanju Općine Kolan je vrlo dobar.
Nikog se mi ne odričemo
Koliko iznosi komunalni doprinos u vašoj Općini Kolan? Pitam radi usporedbe cijena zbog legalizacije. (Irma, 24.10.2011.)
– Komunalni doprinos u Općini Kolan iznosi 120 kn po kubnom metru za stambenu izgradnju.
Bi li općina Kolan mogla bez Vas kao načelnika? (Mile, 24.10.2011.)
– Bez svakog se može i mora.
Jeste li sa svojom listom u Općini Kolan došli na vlast na zakonit i legalan način ili ste pak oduzeli mandate dvoje legalno izabranim članovima nekadašnjeg Općinskog vijeća? (N.N., 20.10.2011.)
– Bogu hvala i ljudima koji su mi dali povjerenje i nikom ništa nismo oduzeli. Savjest mi je u potpunosti čista, a onima koji su bili treći na listi i htjeli su postat glavni poručujem neka preispitaju svoju.
Friščić se odrekao HDZ-a i Jadranke Kosor. Hoće li se HSS u Zadarskoj županiji odreći koalicije s HDZ-om i Kalmete?  (Miro,  24.10.2011.)    
– Nikog se mi ne odričemo, sve je to dio života i politike zapravo razumijevanja i tolerancije.
Je li Božidar Kalmeta “predsjednik” HSS-a za južnu Hrvatsku? (Razočarani HSS, 18.10.2011.)     
– Nije.
Podržavali ste Sanadera, Polančeca, Rončevića. Je li vas sram zbog toga? (Zadar United, 18.10.2011.)
 – Nisam ja nikog od njih podržavao, jer ih i ne poznajem osim iz medija, pa me nema čega biti sram, ali i da sam ih podržavao ne bi me bilo sram.
Gdje je, čime se bavi i je li još uvijek u HSS-u Zlatko Tomčić i ima li šanse da na unutarstranačkim izborima „pomete trgovačke kadrove” u „seljačkoj stranci”?  (Tornado 1984, 18.10.2011.)
– Koliko znam bavi se privatnim poslom, u HSS-u je i dalje, a što se tiče metle i trgovaca u stranci o tome ne znam ništa.
Je li Josip Friščić grobar HSS-a? (Belafuža, 17.10.2011.)
– Nije grobar, čovjek radi svoj posao najbolje što zna.
Da je Stjepan Radić živ, bi li 4. prosinca 2011. glasovao za HSS? (Miro, 18.10.2011.)
– Stjepan Radić kad je umirao hrvatsku je majku dozivao. Glas za HSS glas je za Hrvatsku.