Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vratiti kulturni život u Posedarje

08.11.2011. 23:00
Vratiti kulturni život u Posedarje


Svi ljubitelji daski koje život znače pozvani su da dođu u četvrtak u 18 sati u Osnovnu školu Braće Ribar u Posedarju na osnivačku skupštinu Hrvatskog amaterskog kazališta Posedarje.
Radi se o pokušaju obnavljanja amaterskog kazališta s dugom tradicijom koje je radilo od 1975. godine, a u posljednjih pet godina zbog nerazumijevanja i nedostatka sluha od strane općinskog vodstva Kazalište je bilo ugašeno. Brojne zapažene predstave od kojih je svakako poznata “Knezovi posedarski A.D. 1590-1601”, nastupi po raznim festivalima i priznanja te nagrade potaknuli su inicijativu za oživljavanjem jedne uspješne i prepoznate amaterske institucije.
– Inicijativa je krenula od grupe glumaca koji su djelovali u Kazalištu, a cilj nam je na noge postaviti nekad vrlo uspješno amatersko kazalište. Dodatno ohrabrenje nam je i zainteresiranost glumaca amatera izvan Posedarja, čak i iz Šibenika, što samo svjedoči o ugledu koje naše Kazalište još uvijek održava među ljubiteljima glume, rekao je dugogodišnji voditelj Kazališta, redatelj i glumac Boris Ante Magaš.
Osnivači imaju volju i entuzijazam, nedostaje im samo potpora općinskih struktura za koju se nadaju da će je dobiti te da će i neki članovi općinskog vijeća sudjelovati na skupštini. Kako kaže Magaš, glavni cilj je vratiti kulturni život u Posedarje koji je nekad bio bogat i folklorom i klapama, kao i glumačkom družinom. U samom mjestu potporu mještana već imaju.
Neki od projekata kojima će početi rad bit će obnova komedije “Klupko” te postavljanje nove predstave s povjesnom tematikom i mjestom radnje u Posedarju “Jelena, plemenita kneginja Posedarska”. Za sada im je kao mjesto održavanja proba osiguran prostor OŠ Braće Ribar u Posedarju, a tražit će i financijsku potporu općine koja je i prije postojala.
Magaš je pozvao sve zainteresirane da se pojave na skupštini, a osobito Posedarce.
– Sve zaljubljenike u kazalište i kazališni amaterizam pozivam da daju podršku našoj inicijativi i ako žele uključe se u rad Kazališta te da dođu na skupštinu u četvrtak i pomognu nam oživjeti kulturni život našeg mjesta, zaključio je Magaš.