Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dobro je mijenjati položaje za dojenje

Autor: Valentina Mlađen

08.11.2012. 23:00
Dobro je mijenjati položaje za dojenje

Foto: Marin GOSPIĆ



Položaji za dojenje osnova su dojenja, važni su kako bi se postigla dobra proizvodnja mlijeka, izbjegle ranice na bradavicama i izbjegli zastoji mlijeka, rekla je Kardum


Udruga za roditeljstvo i obitelj “Izvor” nastavlja s redovitim edukativnim radionicama namijenjenim svim majkama koje žele saznati nešto novo ili podijeliti svoje iskustvo s drugim majkama. U prostorijama Samostana sv. Frane u Zadru, gdje i inače održavaju svoje radionice, održano je predavanje na temu “Položaji za dojenje” koje je vodila članica “Izvora” Josipa Kardum.
Majke koje su posjetile radionicu i predavanje mogle su tako saznati koji su položaji najbolji i najprikladniji za dojenje i to od toga kako postaviti djetetova usta pa do toga koji položaj je najprikladniji za bebe manje porođajne težine, one koje su rođene prerano ili imaju problema s hvatanjem dojke, za mame koje su rodile carskim rezom ili za žene s većim dojkama ili ravnim bradavicama.
– Položaji za dojenje osnova su dojenja, važni su kako bi se postigla dobra proizvodnja mlijeka, izbjegle ranice na bradavicama i izbjegli zastoji mlijeka, rekla je Kardum naglasivši kako je najvažnije udobno se smjestiti i to tako da dijete uvijek glavom, ramenima i trbuhom bude okrenuto prema majci.
Kako bi se smanjila opasnost od začepljenja mliječnih kanala dobro je mijenjati položaje pogotovo u prvim mjesecima dojenja jer svaki položaj uzrokuje drugačiji pritisak na bradavicu te se mijenja i intenzitet izvlačenja mlijeka iz pojedinih mliječnih kanala.
– Ako osjetite bol pri dojenju, skinite bebu s dojke i pokušajte ponovno, savjetovala je na koncu Kardum.
Svim mamama koje su sudjelovale na radionici podijeljeni su i edukativni letci u kojima se opisuju položaji za dojenje i daju savjeti kad i kako ih primijeniti.