Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Proslava čakavske riči i sjećanje na Mandža

Autor: Valentina Mlađen

08.11.2012. 23:00
Proslava čakavske riči i sjećanje na Mandža

Foto: Marin GOSPIĆ



Večeras se sjećamo Miljenka te slavimo rad Ateljea i nama svima dragu čakavsku riječ i jezik, rekao je Zvonimir Sutlović, jedan od pjesnika zastupljenih u Manđinoj antologiji te moderator večeri


Nakon 253 održane književne večeri te 22 sezone i 254. večer uspjela je napuniti Atelje Benini poklonicima književnosti, a osobito čakavskog jezika u Zadru.
Večer čakavske poezije održana prošle srijede u poznatom kulturnom okupljalištu Ateljeu Duška i Nevenke Benini okupila je pjesnike čakavske riječi te brojne posjetitelje na književnoj večeri posvećenoj Miljenku Mandži i njegovom libru, svojevrsnoj antologiji zadarskog čakavskog kruga “Duga nad maslinama”.
– Večeras se sjećamo Miljenka te slavimo rad Ateljea i nama svima dragu čakavsku riječ i jezik, rekao je Zvonimir Sutlović, jedan od pjesnika zastupljenih u Manđinoj antologiji te moderator večeri.
Čitanje je otvorila poznata zadarska glumica i redateljica Milena Dundov čitajući pjesme pjesnika koji su nažalost zauvijek napustili svoj grad, škoje i sve ono što ih je nekada inspiriralo, ali iza kojih su ostali prekrasni stihovi. Osim Dundov koja je čitanje nastavila i kasnije tijekom večeri, Mandžin uvod pročitala je glumica Tamara Šoletić, a pjesme su čitali i neki živući pjesnici zastupljeni u antologiji.
Antologiju “Duga nad maslinama” složio je Miljenko Mandžo, a u njoj je zastupljeno 27 pjesnika koje je slušao i s čijim se radom upoznao u Ateljeu Benini dok je vodio i moderirao književne večeri u tom prostoru. On je njih uvrstio u antologiju i tako zauvijek ovjekovječio u povijesti zadarske književnosti, a zauzvrat svakih toliko oni koji su imali čast upoznati ga, prisjete se koliko je sam Mandžo uvijek doprinosio razvoju kulturnog života rodnoga grada.