Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Poljoprivredno- demonstracijski centar za razvoj mediteranske poljoprivrede

12.11.2017. 13:59
Poljoprivredno- demonstracijski centar za razvoj mediteranske poljoprivrede


Prije Domovinskog rata zemuničko područje je bilo poljoprivredni kraj vrijednih ljudi, a danas ima tek 30-ak registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koja su nastavila tradiciju rada na zemlji i života od nje. Ono što Zemuničane kao i brojne druge male poljoprivrednike muči je kako i kome prodati ono što se uzgoji jer proizvodnja je mala i nije zanimljiva velikim otkupljivačima.
Zadarska županija, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije i Općina Zemunik Donji na čijem području bi se trebao smjestiti Poljoprivredno-demonstracijski centar učinili su već prve korake u realizaciji ovog zanimljivog projekta.


Donesen UPU područja Pinket
– Općina Zemunik Donji, donijela je Urbanistički plan uređenja područja Pinket na kojemu bi se trebao izgraditi ovaj Poljoprivredno-demonstracijski centar, a kako se radi o državnom zemljištu sljedeća faza su razgovori s Ministarstvom državne imovine. Naš plan je da pregovori s nadležnim Ministarstvom otpočnu početkom sljedeće godine, s tim da vjerujem kako bi taj dio posla trebali završiti za pola godine. Postoji nekoliko mogućnost rješavanja ovog problema, odnosno otkup zemljišta, a i država ukoliko to želi može nam kao u nekim drugim slučajevima, parcelu darovati, kaže Ivica Šarić, načelnik Općine Zemunik Donji. U ovaj projekt za koji se već radi idejno rješenje, a u tijeku je i parcelacija zemljišta uključen je i Agronomski fakultet u Zagrebu sa svojim stručnim savjetima.


Nova znanja za poljoprivrednike
– Zamisao je da naši ljudi u budućem centru stječu znanja koja će im pomoći u razvoju mediteranske poljoprivrede, te nauče kako plasirati svoje proizvode na tržište na kojemu ne mogu konkurirati cijenom, ali mogu kvalitetom jer je ona apsolutno neupitna. Činjenica je kako masovni uvoz uništava našu poljoprivredu jer su cijene uvoznih proizvoda daleko niže od onih za domaće proizvode, a teško se može govoriti o kvaliteti onoga što je uvezeno, naglašava Šarić.
Parcela na kojoj bi se trebao izgraditi Poljoprivredno-demonstracijski centar iznosi 30 tisuća četvornih metara, a što se tiče financijskog dijela projekta, tek nakon što se izradi idejno rješenje i dobije konkretna slika o tome kako će izgledati ovaj objekt, moći će se i govoriti o iznosu investicije, za koju zemunički načelnik drži da treba povući novac iz EU fondova.