Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svetkovina Bezgrešnog začeća na Puntamici

Autor: Marija Ćurko

08.12.2008. 23:00
Svetkovina Bezgrešnog začeća na Puntamici

Foto: Adam VIDAS



Promatrajući svaki dan Marijin lik otkrivamo je u jednom novom svjetlu, videći njezinu uvijek novu poruku pored koje ne možemo samo proći, nego se i vjernički zaustaviti i još više nastojati slijediti. Marijino predanje znači do kraja reći Bogu: “Evo me”, “Neka bude volja tvoja”, i pri tome se ne povući. To je vjera koja znači slijediti Boga poput Djevice. Onda kako da se ne zaustavimo na Mariji koja je Zdravlje bolesnih i Utočište grešnika, Kraljica mira i Majka! Isus je s križa poručio ljubljenom učeniku Ivanu: “Evo ti Majke”, dajući je tako i nama za Majku, izdvojio je u svojoj propovijedi vlč. Vladislav Žarko Ošap, župnik Drvara i voditelj Centra Vojske Bezgrešne za BiH, na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM u istoimenoj župi u Zadru na Puntamici.
– Na dan Bezgrešnog začeća slavimo početak stvaranja novoga čovjeka, obnovljenog, onakvog kakvog je Bog zamislio na početku stvaranja, onakvog kakvi su Adam i Eva bili prije grijeha. Bog ne želi čovjeka kao roba, nego slobodna s ciljem da ta sloboda doživi svoj vrhunac u odluci da ljubimo Boga, živeći kao Božje dijete, a to se postiže borbom protiv grijeha, jer svaki grijeh stvara neprijateljstvo prema Bogu, kaže predvoditelj euharistijskog slavlja. Dodao je kako Bog nije htio ostaviti čovjeka samog i prepustiti ga zlu i grijehu, već je poslao Djevicu, a po njoj Isusa Krista, Otkupitelja i Spasitelja ljudskog roda. Bog je u krilu Djevice pripravio mjesto za Kristov dolazak, za njegovo utjelovljenje i rođenje. To sadrži blagdan Bezgrešnog začeća BDM.
 Tijekom euharistijskog slavlja vjernici su izrekli čin posvete i potpunog predanja Bezgrešnom Srcu Marijinu, a također je svima darovana Čudotvorna medaljica, kao vanjski znak posvećenja Bezgrešnoj uz molitvu.