Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dvadeset godina demokracije u Zadru

Autor: Ivan Stagličić

08.12.2009. 23:00
Dvadeset godina demokracije u Zadru

Foto: Zvonko KUCELIN



Nije se lako rastati, ali jednom moraš, kaže Klarić koji za sobom ima četrdeset i jednu godinu i dva mjeseca rada u radijskom novinarstvu
Jučer su na valovima Hrvatskog radija, Radio Zadra gostovali protagonisti prvih višestranačkih i demokratskih događanja u našemu gradu, Davor Aras i Romano Meštrović, kao i današnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić i njegova protukandidatkinja na proteklim izborima, Ingrid Antičević-Marinović. Emisija je bila posvećena dvadesetoj obljetnici demokracije u Zadru, a osim toga je bila i posljednja koju je pripremio urednik i voditelj Božidar Klarić koji krajem tjedna odlazi u mirovinu.
Sugovornici su se prisjetili proteklih vremena, od početaka višestranačja, preko svih iskušenja koja su pred politikom, ali i novinarima stajali tijekom Domovinskog rata do današnjih dana kad se Zadar doživljava toliko uspješnim gradom da mu okolni gradovi počinju zavidjeti.
Bilo je, naravno, govora i o samoj emisiji koja je s vremenom, bez obzira na svoj naziv koji se, kao i termini emitiranja mijenjao, kod najšire javnosti bila poznata kao “Klarićeva emisija”.
– Od 1989. godine ujesen počinjemo ove emisije raditi slobodnije i demokratskije. Cenzura nije postojala i može se reći to je dvadeset godina ozbiljnog rada. Prije se radilo drugačije i ja bih počeo od ovih dvadeset godina. U tom je razdoblju napravljeno oko tisuću ovakvih emisija. Teme su bile društveno-političke, sve političke opcije su dobivale prostor. Tema je uvijek bila razgovarati o svim aktualnim događanjima, ne samo u Zadru, nego i u Hrvatskoj tako da su u toj emisiji gostovali gotovo svi relevantni političari iz Hrvatske, kazao nam je Božidar Klarić, koji će se od slučatelja i službeno oprostiti u petak u emisiji “Tjedni komentari” koja će ovaj put biti malo drugačija.
Nije se lako rastati, ali jednom moraš, kaže Klarić koji za sobom ima četrdeset i jednu godinu i dva mjeseca rada u radijskom novinarstvu. Što se tiče planova za budućnost, prvo se želi odmoriti i posvetiti svojoj supruzi koju je istaknuo kao svoju najvjerniju slušateljicu i najžešćeg kritičara.
– Tako ćemo u utorak, petnaestoga, zajedno dok pijemo čaj slušati Radio Zadar. Ova danas emisija nije zadnja, ona je posljednja u nizu. A dalje, – ništa nije konačno kad je ljubav prema radiju u pitanju, nikad se ne zna, zaključio je Klarić.