Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Najveći sam krivac za rezultatski neuspjeh

Autor: Šime Ćurko

08.12.2009. 23:00
Najveći sam krivac za rezultatski neuspjeh

Foto: Gordan PANIĆ



Teško sam proživljavao tolike poraze na gostovanjima, teže su mi pali nego igračima. Za samo dva igrača mogu reći da su bili dobri. To je prije svih Jonjić, koji je najmlađi, te Santini
Zadar je u posljednjih 29 gostovanja od ožujka 2008. ostvario 23 poraza, 5 remija i tek jednu pobjedu (Hajduk 1:0).
– Još dok sam igrao za Zadar bili smo momčad koja je živjela od domaćih utakmica, a u gostima što se napravi. Sada više nismo tako uvjerljivi kod kuće i zato neuspjesi na strani imaju još veću težinu. Ovakvi podaci o gostovanjima su i moj poraz kao trenera jer nisam uspio promijeniti mentalitet momčadi. I danas sam siguran da nije riječ o nedostatku kvalitete već o “kliku” u glavi koji nam se nije upalio.
Otvorili ste temu domaćih utakmica u kojima ste od mogućih 27 osvojili 15 bodova. Dakle, ne može se govoriti o nekoj pretjerano domaćinskoj momčadi jer takve momčadi na svom terenu – pobjeđuju.
– Nemamo takvu kvalitetu da na Stanovima možemo svakoga pobijediti. Posebno imamo problema kad se protivnik zatvori jer tada do izražaja dolazi naša neefikasnost.
Publika je pokazala što misli o ovakvom Zadru, navijača je na tribinama sve manje.
– Publika ima svoje kriterije. Zadrani očekuju makar dvije, tri naše pobjede u nizu i onda će tribine biti punije. Tako je bilo uvijek. S porazima na gostovanjima nismo uspjeli dati motiv publici da nas podrži u većem broju.
Navijači nemaju neko posebno mišljenje o vama, a dojam je da dio njih ne bi imao ništa protiv da sutra ne budete trener.
– Nisam od onih trenera koji daju veliki značaj tome kako publika reagira na ono što ti treneri rade. Niti bi me odobravanje navijača usrećilo niti me zabrinjava ako netko s tribina kritizira moj rad. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i može ga javno iznijeti, ali ja se u svom poslu ne mogu voditi s time što netko na tribinama misli.
Mora se bez libera
U 17 kola momčad je zabila samo 14 golova. Od toga je jedan autogol (Tadejević), dvaput je Zadar pogodio iz slobodnog udarca (Jozinović, Mršić), a jednom s 11 metara (Terkeš). Dakle, samo deset golova iz igre.
– Imali smo dosta šansi, ali nismo ih znali iskoristiti. Da je pogledati snimke svih akcija u kojima smo imali situacije za gol vidjeli bismo da nismo igrali toliko loše kao što bi se moglo zaključiti iz broja postignutih golova. Potpuno smo izgubili na sigurnosti, pa u Vinkovcima nismo uspjeli pogoditi ni jedanaesterac. Terkeš i Šaranović nisu bili pravi, a Santini je došao prekasno. Da smo imali Santinija ranije vjerujem da bi bilo mnogo bolje.
Reno Sinovčić, prvi klupski operativac, najavio je odlazak 5-6 igrača. Najmanji je problem smanjiti igrački kadar, ali pitanje je koga dovesti.
– Izgledno da će otići Cela, Alimanović i Bećiri, a Jozinović se vraća u Hajduk. Dakle to su već četiri igrača. Za ostale ne znam, uostalom još je prerano. Kad je riječ o dolascima moramo tražiti veznog igrača koji će znati iznijeti loptu od obrane do napada. Zadar bi bio druga momčad da imamo u svojim redovima nekoga kvalitete Vugrinca, Mumleka ili, recimo, Ibričića. Nažalost, ni na jednoj poziciji nemamo igrača koji bi znao povući momčad kad joj ne ide. Odlaskom Jozinovića jasno je i da trebamo tražiti rješenje za lijevi bok.
Ljetos ste pripreme potrošili na uigravanje momčadi u 4-4-2 varijanti, a onda se nakon samo jedne utakmice vratili na 3-5-2.
– To što smo sve pripremne utakmice igrali s četvoricom u liniji nije bio promašaj jer nama za 3-5-2 ne treba mnogo uigravanja budući se većina igrača dobro poznaje. Na pripremama je 4-4-2 dobro izgledalo i mislio sam da neće biti nikakvih problema kad počne sezone. Nažalost, već na prvoj utakmici s Cibalijom na Stanovima pokazale su se sve manjkavosti tog sustava i prije Hajduka odlučili smo se vratiti igri s liberom. Na taj smo način pobijedili Hajduk i Šibenik i više nisam razmišljao o tome trebamo li igrati s trojicom ili četvoricom u liniji.
Kakva će formacija biti na proljeće?
– Na pripremama ćemo ponovno pokušati sa 4-4-2 jer sa sadašnjim raporedom igrača možemo još nekako izgurati domaće utakmice, ali na gostovanjima smo mnogo puta izgubili baš zbog formacije. Događalo nam se da se na gostujućim utakmicama osjeti nedostatak jednog igrača u sredini terena, a to je za svaku domaću momčad velika prevaga.
Terkešova kriza
Što sebi zamjerate?
– Sve. Ja sam najveći krivac za ovaj rezultat koji je na kraju ispao neuspješan. Uostalom, mislim da je svaki trener najodgovorniji kad momčadi ne ide, ali kad su rezultati dobri najveća zasluga za to pripada igračima. Teško sam proživljavao tolike poraze na gostovanjima, teže su mi pali nego igračima. Svaki put kad bismo izgubili na strani 14 dana bih razmišljao što promijeniti za sljedeće gostovanje, ali ništa od toga nije dalo rezultata na terenu. Mnogo toga smo izgubili već u prvim minutama, poput posljednje utakmice s Hajdukom.
Kada vam je bilo najteže ove jeseni?
– Nakon Cibalije u 1. kolu. Igrali smo odlično prvo poluvrijeme, ali smo već tada pokazali da će nam realizacija biti najveći problem. U drugom poluvremenu protiv Vinkovačna smo se raspali i ružno je izgledalo tih 0:3 već u prvom kolu. I Hajduk i Dinamo malokad su nas tako razbili na našem terenu. Ohrabrile su me dobre igre na pripremama, ali je nakon Cibalije sve postalo upitno.
A Zaprešić gdje ste od 3:1 došli do 3:4?
– Ta je utakmica u posebnoj kategoriji. Imali smo za protivnika neraspoloženu momčad koja je bila zrela za uvjerljiv poraz. Po svemu trebali smo uzeti najmanje bod. Takve se utakmice događaju, ali stvarno rijetko. Za mene je to bila šok utakmica, ne znam kako bih je drugačije opisao. Kao igrač i trener u Zadru samo izgubio dosta utakmica, ali nikad na takav način. Valjda smo s tom utakmicom potrošili svu nesreću za ovu sezonu.
Što se događa sa Želimirom Terkešom?
– Ne igra toliko loše koliko je nesiguran u situacijama kad treba zabiti gol. Terkeš odradi jedan dio svog posla u napadu, odvlači protivničke igrače i to mu se ne može osporiti. Obrambeni igrači još uvijek imaju respekta prema njemu, ali ni Terkeš ni ostatak momčadi to nije znao iskoristiti. Terkeš teško proživljava ovu krizu u kojoj se nalazi, pokušao sam mu pomoći na razne načine, ali nisam uspio doprijeti do njega. Nedostajali su nam njegovi golovi, to je nedvojbeno.
Mršić nespreman
Svojevremeno ste otvoreno kritizirali Marina Ljubičića, ali ste ga svejedno držali u prvih 11.
– Ljubičić je kvalitetan igrač koji nas je lani mnogo puta spašavao i očekivao sam da će ova polusezona za njega biti korak naprijed. To se nije dogodilo i Ljubičić jesen nije iskoristio onako kako smo se nadali da hoće. Njegov je problem što je on sebi, iako je zadnji vezni, zacrtao da daje golove. Zadru treba Ljubičić koji će razarati protivničke napade i koji će znati povući naprijed, ali samo kad se za takvo što otvori prostor. Pojednostavljno, prioritet Ljubičića je obrana, a tek onda napad. Ljubičić to mora shvatiti, nije njegova uloga naći se u pet-šest gol šansi na utakmici. On je igrač koji može mnogo više od onog što je pokazao.
Koji je igrač zadovoljio vaša očekivanja?
– Za samo dva igrača mogu reći da su bili dobri. To je prije svih Jonjić, koji je najmlađi, a borio se na svakoj utakmici i pokazao svima kako se ne treba štedjeti, posebno ne na gostovanjima. Ne treba zaboraviti da je Jonjić u momčad ušao nekako iz drugog plana. Solidan je bio i Santini, za njega je, kažem, šteta što nije ranije došao. Da je od početka bio s nama vjerujem da bi i Terkeš i Šaranović bolje odigrali. Ako ništa drugo imali bi veću konkurenciju.
Zaslužuje li Antonio Mršić mjesto u prvih 11?
– Za sada mu je ovo što je odigrao dovoljno. Mršić ima velikih problema s fizičkom spremom bez obzira igra li 10, 20 ili 90 minuta na jednoj utakmici. Muče ga mišići i njemu za pravi prvoligaški nogomet trebaju najmanje jedne, a možda i dvije prave pripreme. On je nedvojbeno talentiran igrač, ali ovakav ne može imati sigurno mjesto u prvoj momčadi.
Klub se ovo ljeto pokušao okrenuti igračima iz zadarske regije. Koliko je taj projekt bio (ne)uspješan pokazuje (i) rezultat. Jesu li mladi igrači, s obzirom na skromnu kvalitetu lige, trebali imati više prilike?
– Mislim da nitko od mladih nije zakinut kad je riječ o minutaži jer su svi igrali prema zaslugama. Više je trebao igrati Jerbić, ali to će se dogoditi tek kad promijeni neke stvari uz svojoj igri. Jerbić mora biti čvršći u duelu i igrati u oba smjera. Situacija u hrvatskom nogometu je takva da se svi okreću mladim igračima i Zadar ide u tom smjeru. Ne može se očekivati da sa strane dovodimo neka zvučna pojačnja već nam je prva zadaća od domaćih igrača, koji javnosti nisu toliko poznati, stvoriti prvoligaške igrače koji će svojom kvalitetom biti dovoljni za naše ambicije.
Uzor Šibenik
Šibenik i Cibalia pokazali su da borba za vrh ne mora biti rezervirana samo za Dinamo i Hajduk. Zašto je Zadar danas tako bodovno daleko od Šibenčana i Vinkovčana.
– Šibenik i Cibaliju ne treba stavljati u isti koš. Vinkovčani imaju dosta iskusnih igrača i njihovi rezultati nisu toliko iznenađenje. Šibenik bi nam trebao biti uzor u tome kako se s mladim igračima može dobro igrati i volio bih kad bismo njihov primjer mogli prenijeti i na Stanove. Uživao sam ove sezone gledajući neke utakmice Šibenika. Nadam se da ćemo i mi stvoriti takvu momčad koja na papiru možda neće biti toliko atraktikvna, ali koja će na terenu igrati bez respekta prema protivniku.
Što će Zadar poduzeti u želji za kopiranjem šibenskog modela?
– Ovo ljeto okrenuli smo se domaćim igračima, ne samo onima iz našeg kluba nego i iz ostalih nogometnih sredina u Zadarskoj županiji. Taj projekt ide dalje i za sada su njegov najveći plod Ćurjurić, Santini, Ježina, Mršić, Jerbić, Maruna… I ove zime dovest ćemo nekoliko igrača iz regije koji su nam zanimljivi, a u prvom planu su igrači iz Primorca, Raštana i Velebita.
Na proljeće se od Zadra teško može očekivati više od borbe za ostanak.
– Takva je trenutačna situacija na ljestvici budući da je predviđeno da će ispasti tri momčadi. Naš je glavni cilj ostati u ligi i nastaviti s pomlađivanjem momčadi. Sve više od toga bilo bi sjajno.
Koliko se još vidite na klupi Zadra?
– O tome ja ne odlučujem. Od prvog dana od kada sam trener Zadra rekao sam da ću otići onog trenutka kad klub to od mene bude tražio i neće biti nikakvih problema.