Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Blagoslovljen Bog koji nam je dao takvu zaštitnicu

08.12.2010. 23:00
Blagoslovljen Bog koji nam je dao takvu zaštitnicu


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM predvodio je svečano misno slavlje u istoimenoj crkvi u Zadru na Puntamici.
– Oče nadbiskupe u ovo vrijeme, kako je to rekao Ivan Pavao II., vrijeme pomutnje i straha pred budućnosti, slavimo Bezgrešnu, u isto vrijeme onda i danas s istim problemima, rekao je don Emil Bilaver, župnik Puntamike na početku svete mise.
 Mons. Puljić je kazao da je Bog odabrao Djevicu Mariju, kako bi po njoj izveo povijest spasenja.
– Ona je oslobođena ljage istočnoga grijeha i to je ono što slavimo. Ona je Majka naša, zagovornica, ona kojoj nosimo svoje molitve i potrebe i kojoj se uvijek obraćamo sa sigurnošću da nas vodi, razumije i prihvaća, uvodne su misli zadarskog nadbiskupa.
– Prvo čitanje i Evanđelje vode nas na početke. Knjiga postanka govori o početku stvaranja i onom događaju zbog kojeg je Bog morao doći i utjeloviti se, naći jednu ženu koja će ga roditi, jer je prva Eva pogriješila zajedno sa svojim mužem Adamom. I odatle baštinimo istočni grijeh, ali već tada na prvim stranicama Biblije, čuli smo da Bog ne ostavlja svoga stada, već razmišlja o ženi koja će doći i koja će biti nova Eva. I čuli smo upravo u Evanđelju izvješće o novoj Evi, o novom početku, o njezinom: “neka mi bude”. Čuli smo i dio poslanice svetoga Pavla apostola Efežanima koja kao da je himna ovome što slavimo, himna Bogu, koji nas hoće spasiti po Sinu svome rođenom od Djevice. Blagoslovljen Bog koji nam je dao takvu zaštitnicu, Majku, Bezgrešnu Djevicu Mariju, naveo je mons. Želimir Puljić te predstavio poruke svetkovine Bezgrešnog začeća BDM.
– Ovaj blagdan je zora Novoga zavjeta. Prikazana je Žena koja satire glavu zmiji, a tu Ženu slikovito je opisao Ivan u Otkrivenju kao veliko znamenje na nebu, Ženu zaodjenutu Suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda. S njome započinje novi bolji svijet. Tako je zapisano u jednom našem svetištu u Zagorju, da je Marija početak boljega svijeta. Tako ju je hrvatska duša oslikala i prikazala u svom hodočasničkom zanosu shvaćajući, prihvaćajući i vjerujući da je Marija početak boljega svijeta. Tu obećanu zoru spasenja, proroci su naviještali kao djevičansku Majku, punu milosti i blagoslovljenu među ženama. Ona je najveća novost pod Suncem, ona je čudo nad čudesima, poručio je nadbiskup zadarski. On je također istaknuo da je Djevica Marija – Božji dar kojem cijela priroda kliče i pjeva.
– Marija je puna milosti i blagoslovljena među ženama. To je odgovor vjerničkoga puka i molitva onoj koja je sveta i puna milosti. I to je vapaj nas prognanih sinova Evinih, kazao je mons. Puljić uputivši zatim na višestoljetno štovanje nebeske Majke Marije.
– Ona je jedina bila izuzeta od ljage istočnoga grijeha i nju je anđeo Gabrijel pozdravio kao Ženu punu milosti. Ona je jedina sačuvala nevinost i ljepotu zemaljskoga raja i zato je sveti pisci prikazuju kao tajanstveni kovčeg koji se u sveopćem potopu svijeta jedini sačuvao od propasti. Dvije su povijesne biblijske slike iz liturgije čitanja koje nas uvode u otajstvo ove svetkovine Bezgrešnog začeća BDM. Prva je slika iz prvog čitanja u opisu Adama i Eve. Druga je slika ona koju je evanđelist Luka oslikao u susretu anđela i Marije. To je susret koji je pun radosti i molitve, čulo se između ostalog, u propovijedi poglavara zadarske Crkve.