Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Elvis Šopić osuđen za obično ubojstvo na 15 godina zatvora

08.12.2010. 23:00
Elvis Šopić osuđen za obično ubojstvo na 15 godina zatvora


Sud je u ponovljenom postupku utvrdio da se u ovom konkretnom predmetu ne ostvaruje kvalifikatorni element kaznenog djela teškog ubojstva, već da je riječ o kaznenom djelu “običnog” ubojstva za koje je zapriječena maksimalna kazna zatvora u trajanju od 15 godina na koju je i osuđen


Ovo je tužno i žalosno! Skandalozno i sramotno! To nije obično ubojstvo – razočarano je po izlasku iz zadarskog Županijskog suda Pilip Ćustić komentirao prepolovljenu kaznu ubojici njegova sina Igora (30), koji je u ponovljenom postupku danas osuđen na 15 godina zatvora.
Naime, prvotnom presudom izrečenom na prvostupanjskom sudu 2. studenog prošle godine Elvis Šopić (23) iz Raštevića bio je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva taksista Igora Ćustića na posebno podmukao način. Nakon što se na takvu odluku žalio Smiljan Bakočević, Šopićev odvjetnik po službenoj dužnosti, ukazavši na niz nelogičnosti pri kvalifikaciji djela, Vrhovni je sud djelomično prihvatio njegovu žalbu našavši spornim motiv koji je u ponovljenom postupku trebalo utvrditi.
Nije ostvaren kvalifikatorni element djela
S tim ciljem, kako je u obrazloženju presude sudac Boris Babić istaknuo, sudsko je vijeće trebalo izvesti sve postupovne radnje i raspraviti sva sporna pitanja na koja je viši, drugostupanjski sud upozorio, a ovaj sud je, kazao je Babić, učinio i više prihvativši uglavnom sve dokaze koje je optužba predlagala da se provedu.
– Nedvojbeno je da je državno odvjetništvo izmijenilo optužnicu na štetu optuženika, a u obnovljenom postupku sud je vezan zabranom reformacije preinačenjem na goru ili težu optužbu, pa takvu optužnicu ovaj sud nije mogao prihvatiti – pojasnio je Babić citiravši naputak rješenja Vrhovnog suda u kojemu stoji da je nakon uvida u spis glavni državni odvjetnik spis vratio s prijedlogom “da se žalba optuženika djelomično uvaži i optuženik oglasi krivim zbog osnovnog kaznenog djela ubojstva uz izricanje primjerene kazne zatvora”.
– Dakle, u ponovljenom postupku činjenični opis djela ne sadrži konkretne činjenice iz kojih bi proizlazila namjera postupanja optuženika na krajnje podmukao način, a oni djelovi koji bi takvu namjeru opisivali, predstavljaju imputiranje bez naznaka koje bi govorile o motivima ponašanja optuženika – istaknuo je Babić precizirajući kako je stoga u ovom slučaju riječ o običnom, a ne teškom ubojstu. Sagledavši sve činjenice te uzevši u obzir sve olakotne i otegotne okolnosti, a posebice besćutnost, bestijalnost, ogromnu kriminalnu volju i upornost u ostvarenju ovog djela te paljenje auta kako bi prikrio tragove, Vijeće se odlučilo na izricanje kazne od 15 godina zatvora što je najveća moguća kazna za ubojstvo. Do pravomoćnosti presude Šopiću je produljen pritvor u kojem se nalazi od 30. siječnja 2008. godine kada je uhićen nakon što je priznao da je skraćenom sačmaricom prostrijelio zadarskog taksista na cesti u Korlatu pokraj Benkovca.
U optužnici tri teške kvalifikacije
Prema navodima izmjenjenom optužnice od 2. studenog ove godine Šopić je 29. siječnja 2008. godine noseći skraćenu sačmaricu došao na Autobusni kolodvor u Zadru, prišao sada pokojnom Ćustiću i od njega zatražio vožnju do Korlata što je ovaj, povjerovavši da ima novac i prihvatio. Sjeo je na stražnje sjedalo, a potom se putem premjestio na prednje s kojega je pola sata nakon ponoći, došavši na skrovito mjesto nedaleko bunara Livakovac, iz neposredne blizine taksistu ispalio jedan hitac u glavu. Kako bi prikrio djelo, potom je zapalio unutrašnjost vozila koja je u potpunost izgorjela zajedno s tijelom koje je pronađeno u karboniziranom stanju. Potom je pobjegao, a putem odbacio okrvavljene rukavice i skrio sačmaricu što je okarakterizirano kao ubojstvo na posebice okrutan način, iz koristoljublja i s ciljem prikrivanja kaznenog djela.
Na ovu presudu žalbu je najavilo tužiteljstvo, no isto tako i obrana s obzirom da je Šopiću izrečena maksimalana kazna. Ćustićeva obitelj kao oštećena strana, a koju zastupa odvjetnik Milan Petričić, nema pravo žalbe, a za ostvarivanje prava na novčano obeštećenje koje su zatražili, sud ih je uputio na parnični postupak.


 ĆUSTIĆEVA SESTRA: KOME SUD VJERUJE?




Nezadovoljna presudom sestra ubijenog taksista Marijana Vrkić najavila je tužbu i međunarodnom sudu u Starzburgu ukoliko zatreba.
– Čovjeka ubiti za volanom, na njegovu radnom mjestu, opljačkati i zapaliti nije teško ubojstvo?! A što je onda teško ubojstvo u ovoj državi?! – kroz suze je rekla Marijana zgrozivši se nad činjenicom kako bi za pet godina Šopić mogaoo biti na slobodi. Osim toga, dodala je kako je nevjerovatno da je pored šest policajaca koji su posvjedočili kako Šopić nije kod sebe imao novac odbačeno koristoljublje kao motiv u nevjerici ponovivši nekoliko puta “kome sud vjeruje?”.


 ODVJETNIK OBITELJI OČEKUJE TREĆE SUĐENJE


– U nekoliko navrata sam tijekom suđenja ukazao na to da istraga u ovom slučaju nije provedena. Sad je sve na Vrhovnom sudu pa nam preostaje čekati i vidjeti što će odlučiti – rekao je Milan Petričić zaključivši kako je u prvom postupku motiv bio sporan, u drugom da ispada da je pogriješio tužitelj, te da će valjda onda u trećem suđenju oštećena strana imati korektniji položaj.