Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Najjači šahovski turnir ikad održan u Zadru

08.12.2010. 23:00
Najjači šahovski turnir ikad održan u Zadru


Ovogodišnji nagradni fond iznosi 86.000 kuna. Prva nagrada na A turniru je 2.500 eura, a na B 650 eura


Ovogodišnji, sedamnaesti po redu Međunarodni šahovski turnir Zadar open 2010. bit će najjači turnir koji je ikada odigran u Zadru i jedan od najjačih u Hrvatskoj. Do sada je prijavljeno 22 velemajstora, a očekujemo nastup oko 100 igrača – najavio je Stanislav Maroja, predsjednik Šahovskog saveza Zadarske županije i član organizacijskog odbora turnira, na današnjoj konferenciji za medije održanoj u hotelu Falkensteiner.
Turnir počinje u nedjelju 12. prosinca, a završava u subotu 18. prosinca i igra se u hotelu Falkensteiner. Igra se devet kola švicarskim sistemom sparivanja. Svaki dan igra se jedno kolo, osim ponedjeljkom i srijedom kada se igraju dva – jedno ujutro, a jedno popodne. Poslijepodnevne partije započinju u 16 sati, a jutarnje i zadnje kolo u 9 sati. Prijave na turnir završavaju u nedjelju u 13 sati.
Kao i prethodnih godina turnir je podijeljen na A i B. Na A turniru imaju pravo nastupa igrači s preko 2.300 međunarodnog rejtinga. Najbolje plasirani igrač s hrvatske rejting liste dobiva pravo igranja na zatvorenom seniorskom prvenstvu Hrvatske, turniru na kojem igraju najjači hrvatski igrači. Na B se natječu igrači s elo rejtingom manjim od 2200 i na njemu se očekuje nastup više od 30 igrača s prostora Zadarske županije. Igrači s rejtingom između 2.200 i 2.300 imaju pravo izbora nastupa.
– Ovaj turnir pruža priliku našim najboljim igračima, međunarodnim majstorima Saši Martinović i Saši Režan te fide majstoru Ivanu Jakiću, da se igranjem na A turniru šahovski usavršavaju i napreduju, osvoje bal za velemajstora, odnosno međunarodnog majstora. Ne treba zanemariti da će veliki broj šahista Zadarske županije igrati na B turniru, što doprinosi popularizaciji šaha na ovom prostoru – dodao je Maroja.
Realno gledano najviše se očekuje od Saše Martinovića koji je prema rejtingu najjači igrač Zadarske županije i bavi se šahom profesionalno. Saša igra za velemajstorski bal. On je odavno prebacio svoj rejting na velemajstorski, ali još uvijek nije osvojio potrebna tri velemajstorska bala da ga fide okruni najvećom šahovskom titulom.
Turnir se kao i uvijek do sada održava pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije. Ovogodišnji nagradni fond iznosi 86.000 kuna. Prva nagrada na A turniru je 2.500 eura, a na B 650 eura. Turnir će suditi međunarodni šahovski suci Nenad Dorić i Bruno Fuzul i državna sutkinja Mirjana Medić, inače hrvatska reprezentativka i velemajstorica.


 LOŠA PRAKSA KUMULATIVNIH NAGRADA




Nagrade na turniru su i dalje kumulativne, a na to su se organizatori turnira odlučili na savjet sudaca, kako su objasnili članovi organizacijskog odbora turnira Stanislav Maroja i Vinko Ivanišević.
Općenito je mišljenje igrača da su kumulativne nagrade na turnirima loša praksa jer se u takvim slučajevima događa da jedan igrač dobije dvije ili više nagrada. U Zadru je taj slučaj posebno izražen na B turniru gdje se paralelno igra i ženski turnir sa svojim nagradama. Kada najbolja šahistica bude, na primjer, četvrta na turniru, ona osvaja veću nagradu od pobjednika što je apsurdno. Sličan slučaj se već dogodio na zadarskom turniru.