Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sjemeništarci izveli dramu o Stepinčevu životu

08.12.2010. 23:00
Sjemeništarci izveli dramu o Stepinčevu životu


Od kad pamtimo ovo naše sjemenište “Zmajević”, koje se stavilo odmah pod zaštitu Bezgrešne Djevice, slavila se u predvečerje Marijina blagdana ova Akademija. Akademija i svetkovina Bezgrešnog začeća BDM su najsvečaniji i najzauzetiji dani našega Zavoda, kazao je don Čedomil Šupraha, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević”


Svečana Akademija u čast Bezgrešne održana je u utorak u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” u Zadru. Bezgrešna Djevica, kojoj je posvećeno sjemenište, tradicionalno okuplja sjemeništarce i njihove roditelje. Scenski prikaz “U tebe se Gospodine uzdam” autora fra Ive Perana, koji prikazuje život Blaženog Alojzija Stepinca, izveli su sjemeništarci, u režiji Milene Dundov. Uz svećenike, redovnice i brojne vjernike na Akademiji je bio i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
– Od kad pamtimo ovo naše sjemenište ‘Zmajević’, koje se stavilo odmah pod zaštitu Bezgrešne Djevice, slavila se u predvečerje Marijina blagdana ova Akademija. Akademija i svetkovina Bezgrešnog začeća BDM su najsvečaniji i najzauzetiji dani našega Zavoda. Na proslavu ovih dana obično su nam dolazili nadbiskupi, profesori škole te prijatelji Zavoda i drugi ugledni gosti. S ponosom smo slavili svoju zaštitnicu i uzor, našu Gospu Mariju. Ona je uvijek u našim dječjim očima bila ona koja prednjači u Crkvi Božjoj svojom jedinstvenom i neponovljivom ulogom u odnosu na Krista. Uklopljena u opći Božji plan spasenja i čitavoga svijeta jačala je naš poziv koji smo u klici nosili u sebi. Svijest o jedinstvenosti Marije u povijesti činila nas je zaštićenima, otvorenima prema zvanju za koje smo se spremali, govorio je don Čedomil Šupraha, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević”. On je istaknuo i odgojiteljsku ulogu Djevice Marije, koja je kao pomoćnica bdjela na njihovu životnom putu, a posebno u otkrivanju duhovnog poziva.
 – Dosjetili smo se dvojice Kristovih svjedoka toga vremena, Blaženog Alojzija Stepinca u drami koju je napisao o. Ivo Peran, također kandidat za oltar. Blaženi Alojzije nas je odgajao i učvršćivao u zvanju po svom mučeništvu u tamnici, a o. Ivo Peran kao naš odgojitelj u sjemeništu i odgojitelj mladih franjevačkih kandidata koji su boravili u samostanu Sv. Frane, a s nama bili u gimnaziji. S ponosom se sjećamo i molimo da ostanu uzori i zagovornici svih novih naraštaja koji u novim prilikama traže put prema Kristu. Ovo naše sjemenište i sjemeništarci, iako malobrojni, danas su poruka svojoj zbunjenoj generaciji da je uvijek moguće da se mladi mogu staviti u školu Marijine duhovnosti i ideala, poručio je u svom govoru don Čedomil Šupraha.
 Kako saznajemo, u zadarskom sjemeništu je ukupno 14 sjemeništaraca.
– Sjemenište ‘Zmajević’ u Zadru je posvećeno Bezgrešnoj Djevici i u kapelici se nalazi njezin kip koji posebno častimo. To je mjesto gdje su mnogi svećenici i biskupi razmišljali o svom zvanju. Mnogi svećenici i biskupi su pred likom Bezgrešne Djevice odlučivali o svom životu uz uzore, kao i kardinal Stepinac, zaključio je na kraju razgovora don Stanislav.