Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vodič kroz našu povijest

08.12.2010. 23:00
Vodič kroz našu povijest


Ta građa je jedna dragocjena vrijednost. Vodi nas zapravo kroz čitavu našu povijest. Naš projekt ide sigurno dalje, a kojim će se ritmom izdavati knjige to je pitanje, kazao je dr. sc. Vladimir Skračić


U srijedu je na Sveučilištu u Zadru predstavljena četvrta knjiga iz biblioteke Onomastica adriatica, “Toponimija otoka Murtera”. O knjizi, kao i o projektu u sklopu kojeg je nastala, govorili su dr. sc. Vladimir Skračić, dr. sc. Slobodan Čače i dr. sc. Ante Jurić.
U ime Sveučilišta u Zadru okupljene je pozdravio dr. sc. Srećko Jelušić, prorektor za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju, knjižnicu i izdavaštvo.
– Ova knjiga dokaz je upornosti i sustavnosti. Vjerujem da će se nastaviti, čak i ako Ministarstvo u potpunosti obustavi sredstva. U izdavačkom planu Sveučilišta za sljedeću akademsku godinu imamo 70-ak naslova. Običnos se sve, pa čak i veliki dio, ne ostvari, no bez obzira na to činjenica je da je istraživačka djelatnost na Sveučilištu živa, kazao je Jelušić.
Dr. sc. Vladimir Skračić istaknuo je kako je ova knjiga, kao i sve dosadašnje dio od tri-četiri cjeline, a riječ je o Sveučilištu u Zadru, Centru za jadranska onomastička istraživanja, projektu onomastica adriatica, kao i svima onima koji na tom projektu i oko njega rade.
– Netko će se sigurno pitati ima li smisla ovo što radimo, treba li trošiti vrijeme i državni novac na ove stvari. Ili su, pak, bolje instant stvari, kao što je coca-cola i sl., koje obavljaš u letu. Ja sam skloniji ovom prvom, istaknuo je dr. Skračić dodavši kako su ciljevi ovog prjekta nastavak istraživanja na zadarskim i šibenskim otocima, a smisao je upravo preko sve građe koja se prikupi identificirati prostor.
– Ta građa je jedna dragocjena vrijednost. Vodi nas zapravo kroz čitavu našu povijest. Naš projekt ide sigurno dalje, a kojim će se ritmom izdavati knjige to je pitanje, kazao je Skračić. Napomenuo je kako je u pripremi knjiga “Toponimija otoka Paga”, dok je prikupljena građa i za knjigu o toponimiji kornatskog otočja. Trenutačno još uvijek nije napravljena toponimija otoka Vira. Zadnja knjiga bi, pak, bila jedna sinteza svega obavljenog.