Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bez pomoći Čačića i Milanovića ništa nećemo moći

08.12.2011. 23:00
Bez pomoći Čačića i Milanovića ništa nećemo moći


Wolf Lamjana prodala je Walter Wolfu udio od 45 posto u visokoprofitnoj tvornici dizalica Crane Power za 1,7 milijuna kuna, a on taj novac nikada nije uplatio na račun brodogradilišta


Radnici remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana u stečaju reagirali su pljeskom oduševljenja na obavijest svog sindikalnog povjerenika Marija Košte da je njihov bivši direktor Dražen Špinderk priveden na obavijesni razgovor u policiju.
Košta je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u prostorijama SSSH još jednom kazao da su kriminalne aktivnosti dovele do propasti jedinog hrvatskog škvera za male i ribarske brodove te apelirao na Državno odvjetništvo da požuri s procedurom, jer pojedine radnje uskoro ulaze u zastaru. To se posebno odnosi na ugovor između škvera Wolf Lamjane i tadašnjeg vlasnika Walter Wolfa.
– Wolf Lamjana prodala je Walter Wolfu udio od 45 posto u visokoprofitnoj tvornici dizalica Crane Power za 1,7 milijuna kuna, a on taj novac nikad nije uplatio na račun brodogradilišta. Ugovor je potpisan 27. prosinca 2001. i zastara nastaje za petnaestak dana nakon protoka roka do deset godina. Zbog toga nadležne službe trebaju što prije reagirati. Sporni ugovor su potpisali Špinderk kao direktor Wolf Lamjane i Walter Wolf, kaže Košta.
– Walter Wolf nije unio svoj novac u novu tvornicu već Wolf Lamjana. Korištena je oprema škvera i radili su tamošnji radnici. Kasnije je s računa brodogradilišta isplaćeno šest milijuna kuna odštete Crane poweru kada su napuštali škver. Nad Nauta Lamjanom otvoren je stečaj zbog duga od 172.630 kuna, a s druge starne izvučeni su milijuni kuna.
U obranu radnika i škvera stao je pravni zastupnik SSSH u Zadru Vedran Uranija.
– Tražit ćemo pomoć nove Vlade RH u ovom slučaju. Bez pomoći Čačića i Milanovića ništa nećemo moći. Naš cilj je naplatiti radnička dugovanja i pokrenuti stečajni preustroj po uzoru na Vigens i Pevec. Postoje domaće i strane tvrtke koje su zainteresirane za kupnju Nauta Lamjane, preuzimanje dugova, zadržavanje primarne djelatnosti i ne samo zadržavanje postojećih, nego i za zapošljavanje novih radnika.


 “STEČAJNI POSTUPAK KAO BRZI VLAK”




Radnici Nauta Lamjane upoznali su Županijsko državno odvjetništvo o njihovom saznanjima o gospodarskom kriminalu u škveru još u srpnju.
– Nama se čini kao da stečajni postupak protiv nas ide kao brzi vlak, a s druge strane ne vidimo da se druge stvari događaju istom brzinom. Ne bismo voljeli da se tvrtka likvidira, a kasnije dokaže da je ono što smo mi govorili bila istina, kaže Mario Košta.


 PU ZADARSKA IZUZELA DOKUMENTACIJU


Djelatnici PU zadarske već neko vrijeme vrše izvide u Nauta Lamjani po nalogu Županijskog državnog odvjetništva, doznajemo iz PU zadarske. U sklopu toga obavljeni su razgovori s nekoliko zaposlenika za koje se smatra da bi mogli pružiti korisne informacije. Uz to policija je uzela i dio tvrtkine dokumentacije.