Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ljubav na prvi procesor

08.12.2011. 23:00
Ljubav na prvi procesor


Južna Koreja već ima strategiju za integraciju umjetne inteligencije u zakon u slučaju da se u sljedećih nekoliko godina razvije umjetna inteligencija


Hoćemo li u bliskoj budućnosti imati robote s umjetnom inteligencijom i do kuda će naši odnosi s njima ići? Odgovor na to pitanje pokušao je dati dr. sc. Josip Ćirić tijekom svog predavanja “Ljubav na prvi procesor” održanog sinoć u sklopu SF Weeka na Sveučilištu u Zadru.
– Kako bi tehnologija mogla utjecati na našu intimnost, koliko možemo biti bliski s tehnologijom, zaljubljeni u nju i kako to utječe na našu seksualnost, zaintrigirao je svojim pitanjima okupljene predavač.
Ćirić se pozabavio poveznicama novih tehnologija i pornografije koja ih uglavnom prati, ali je dao i neke zanimljivosti koje nam pokazuju kako doba umjetne inteligencije u svijetu kakvog poznajemo nije daleko. Naime, Južna Koreja već ima strategiju za integraciju umjetne inteligencije u zakon u slučaju da se u sljedećih nekoliko godina razvije umjetna inteligencija.
Prema jednom istraživanju čak 41 posto ispitanika poželjelo je androidnog ljubavnog roba, a kao glavne razloge ljudske mogućnosti zaljubljivanja u robote Ćirić je naveo sličnost s ljudima, ljubav prema tehnologiji kao takvoj te analogiju s online odnosima, tj. veću kontrolu nad situacijom u virtualnom svijetu, nego u stvarnom životu.
Prema UN-ovom istraživanju 2003. godine u kućanstvima diljem svijeta bilo je 400.000 primitivnih oblika robota, 2007. bilo ih je 4.000.000, a danas je ta brojka zasigurno mnogo veća. Što će to značiti za ljude u budućnosti i u kakvim odnosima ćemo biti s robotima ostaje za vidjeti. Moguće odgovore nude brojni filmovi i literatura koja se bavi ovom problematikom, ali kako je i sam Ćirić zaključio, jedno je sigurno:
– Nove tehnologije znače i nove patologije. No, čeka nas vrlo, vrlo zanimljiva budućnost.