Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mons. Kero: Izbjegavajmo grešne prigode

08.12.2011. 23:00
Mons. Kero: Izbjegavajmo grešne prigode


Ova svetkovina Bezgrešnog začeća BDM, zatim Marijino rođenje i slavno Uznesenje su blagdani koji su temelj naše vjere. Oni su utemeljeni u Bibliji i to je ono što moramo znati, istaknuo je mons. Pavao Kero, biskupski vikar za kulturu


Svetu misu na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM u istoimenoj crkvi u Zadru na Puntamici predvodio je mons. dr. Pavao Kero, biskupski vikar za kulturu. Papa Pio IX. je proglasio dogmu o Bezgrešnom začeću 8. prosinca 1854. godine: “Posebnom milošću i povlasticom svemogućeg Boga, zbog predviđenih zasluga Isusa Krista, Spasitelja ljudskog roda, BDM bila je izuzeta svake ljage istočnog grijeha.” U propovijedi je poručio da se treba boriti protiv grijeha, i to izbjegavanjem grešnih prigoda i sakramentalnim životom. Mons. Kero je spomenuo da je 1978. godine bio župnik Puntamike i tada je pokrenuta inicijativa za gradnju crkve.
– Do tada su u ovoj župi bile dvije prostorije gdje se slavila sveta misa. Kada je ova crkva sagrađena i 1982. godine posvećena od tada se u njoj trajno održava sveta misa, naveo je predvoditelj euharistije te potom pojasnio značenje svetkovine Bezgrešnog začeća BDM.
– Ova svetkovina Bezgrešnog začeća BDM, zatim Marijino rođenje i slavno Uznesenje su blagdani koji su temelj naše vjere. Oni su utemeljeni u Bibliji i to je ono što moramo znati.
 Djevica Marija je bez grijeha začeta, a Isusa je začela po Duhu Svetom. Marija je oslobođena od istočnog grijeha. Imamo tri blagdana, začeće, rođenje i njezino slavno Uznesenje. To je temelj naše vjere, jer je Marija začeta bez grijeha zato jer je bila predodređena da bude Majka druge božanske osobe, njezinog Sina, navodi predvoditelj euharistije. Zatim je govorio o porukama svetkovine Bezgrešnog začeća BDM.
– Marija je rodila Sina i on nas je oslobodio i spasio od grijeha. Mi sami se moramo truditi i boriti da ne radimo zlo, nego da činimo dobro da bismo se mogli spasiti. Svi će se ljudi spasiti s obzirom na Isusa Krista, jer je on dao svoj život i oslobodio sve ljude bez obzira na boju kože i vjeru, jer je on spasio čitav svijet kako kaže sveti Pavao. Mi se moramo boriti protiv grijeha. Krštenjem smo spašeni, a Bog u samoj biti oslobađa i spašava čovjeka, kazao je mons. Pavao Kero te poručio da u borbi protiv grijeha treba činiti dobro, izbjegavati prigode, manje ogovarati. To su preventivna sredstva kako ne bi došli u prigodu da sagriješimo. Ako se to dogodi trebamo ići na ispovijed i pokajati se za svoje grijehe. To je borba protiv grijeha. Krist je oslobodio nas od grijeha, a mi sami moramo se truditi i paziti da izbjegavamo zlo. Neka nam Bog da snage da se i mi slaveći Mariju borimo protiv grijeha da bismo zaslužili ući u slavu nebesku, zaključio je propovjednik.